28 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 10:09

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie Tweede Kamer vraagt onderzoek naar Illidge

Tweede Kamer vraagt onderzoek naar Illidge

Videobeelden opgeëist door Landsrecherche

PHILIPSBURG/DEN HAAG — Advocaat Cor Merx zal namens zijn cliënt Jaap van den Heuvel, manager van stripclub Bada Bing, mogelijk een kort geding aanspannen tegen de Nederlandse ochtendkrant De Telegraaf. Volgens Merx heeft zijn cliënt niets verkeerds gedaan.Een Tweede Kamermeerderheid van VVD, PvdA en SP vraagt om een onderzoek naar de opname van mogelijke fraude door Illidge en de betrokkenheid van premier Sarah Wescot-Williams en Justitieminister Roland Duncan van St. Maarten.

De Telegraaf plaatste donderdag een artikel op basis van videobeelden waarop te zien zou zijn dat onafhankelijk Statenlid Patrick Illidge wordt betaald voor het verlenen van diensten aan Bada Bing.
Personeel van de Landsrecherche eiste de videobeelden op van The Daily Herald, die een kopie in bezit had en er gisteren over berichtte.
De krant gaf volledige medewerking.
Illidge zelf wilde geen commentaar geven tegenover The Daily Herald en zegt dat hij blijft werken in het belang van de Sintmaartense bevolking.
Hij noemde enkele keren in de video de naam ‘Roland’ en in dezelfde zin had hij het ook over ‘de minister’.
Dit wekt de veronderstelling dat hij Justitie-minister Roland Duncan bedoelt, daar het gesprek tussen Illidge en Van den Heuvel ging over openingstijden voor clubs en vergunningen voor animeermeisjes die in Bada Bing werken.
Het toekennen van dergelijke vergunningen valt onder de verantwoordelijkheid van Duncan en Duncan is door Illidge aangesteld als minister in de huidige regering van St Maarten.
Duncan wilde niet inhoudelijk reageren op de zaak, maar zei wel dat het Openbaar Ministerie geen goedkeuring van hem nodig heeft om een onderzoek op te starten.
Intussen eist oppositiepartij United People’s party (UP) van partijleider Theo Heyliger dat er een grondig onderzoek komt van justitie naar hetgeen op de videobeelden te zien en te horen is.

Volgens de partij lijkt het er sterk op dat Illidge wordt omgekocht.
Een ernstig feit, dat de gehele Sintmaartense gemeenschap heeft geschokt en de integriteit van St. Maarten heeft geschaad, aldus de partij.

Tweede Kamer André Bosman (VVD), Pierre Heijnen (PvdA) en Ronald van Raak (SP) eisen op korte termijn een antwoord van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
In een brief schrijven ze dat de video volgens hen wijst op omkoping in relatie tot prostitutie.

  • “Is de minister het met ons eens dat zelfs alle schijn van mogelijke omkoping vermeden dient te worden”

, aldus de drie Kamerleden.
Ze vragen ook specifiek wanneer Plasterk zelf op de hoogte was van het filmpje uit september 2012 en of iedereen die van het filmpje wist strafbaar is, zoals de Sintmaartense premier en de ministers.
Ook willen ze weten of er onderzoek gedaan wordt naar minister Duncan, die in het filmpje ook met naam genoemd wordt.
Verder stellen ze de vraag of minister Plasterk reden ziet om de waarborgfunctie toe te passen, aangezien het Koninkrijk verantwoordelijk is voor deugdelijk bestuur, of anders de Rijksrecherche in te schakelen voor een onderzoek naar de kwestie.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties