25 C
Willemstad
• woensdag 29 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Tweede Kamer vraagt onderzoek naar Illidge

Videobeelden opgeëist door Landsrecherche

PHILIPSBURG/DEN HAAG — Advocaat Cor Merx zal namens zijn cliënt Jaap van den Heuvel, manager van stripclub Bada Bing, mogelijk een kort geding aanspannen tegen de Nederlandse ochtendkrant De Telegraaf. Volgens Merx heeft zijn cliënt niets verkeerds gedaan.Een Tweede Kamermeerderheid van VVD, PvdA en SP vraagt om een onderzoek naar de opname van mogelijke fraude door Illidge en de betrokkenheid van premier Sarah Wescot-Williams en Justitieminister Roland Duncan van St. Maarten.

- Advertentie -

De Telegraaf plaatste donderdag een artikel op basis van videobeelden waarop te zien zou zijn dat onafhankelijk Statenlid Patrick Illidge wordt betaald voor het verlenen van diensten aan Bada Bing.
Personeel van de Landsrecherche eiste de videobeelden op van The Daily Herald, die een kopie in bezit had en er gisteren over berichtte.
De krant gaf volledige medewerking.
Illidge zelf wilde geen commentaar geven tegenover The Daily Herald en zegt dat hij blijft werken in het belang van de Sintmaartense bevolking.
Hij noemde enkele keren in de video de naam ‘Roland’ en in dezelfde zin had hij het ook over ‘de minister’.
Dit wekt de veronderstelling dat hij Justitie-minister Roland Duncan bedoelt, daar het gesprek tussen Illidge en Van den Heuvel ging over openingstijden voor clubs en vergunningen voor animeermeisjes die in Bada Bing werken.
Het toekennen van dergelijke vergunningen valt onder de verantwoordelijkheid van Duncan en Duncan is door Illidge aangesteld als minister in de huidige regering van St Maarten.
Duncan wilde niet inhoudelijk reageren op de zaak, maar zei wel dat het Openbaar Ministerie geen goedkeuring van hem nodig heeft om een onderzoek op te starten.
Intussen eist oppositiepartij United People’s party (UP) van partijleider Theo Heyliger dat er een grondig onderzoek komt van justitie naar hetgeen op de videobeelden te zien en te horen is.

Volgens de partij lijkt het er sterk op dat Illidge wordt omgekocht.
Een ernstig feit, dat de gehele Sintmaartense gemeenschap heeft geschokt en de integriteit van St. Maarten heeft geschaad, aldus de partij.

Tweede Kamer André Bosman (VVD), Pierre Heijnen (PvdA) en Ronald van Raak (SP) eisen op korte termijn een antwoord van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
In een brief schrijven ze dat de video volgens hen wijst op omkoping in relatie tot prostitutie.

  • “Is de minister het met ons eens dat zelfs alle schijn van mogelijke omkoping vermeden dient te worden”

, aldus de drie Kamerleden.
Ze vragen ook specifiek wanneer Plasterk zelf op de hoogte was van het filmpje uit september 2012 en of iedereen die van het filmpje wist strafbaar is, zoals de Sintmaartense premier en de ministers.
Ook willen ze weten of er onderzoek gedaan wordt naar minister Duncan, die in het filmpje ook met naam genoemd wordt.
Verder stellen ze de vraag of minister Plasterk reden ziet om de waarborgfunctie toe te passen, aangezien het Koninkrijk verantwoordelijk is voor deugdelijk bestuur, of anders de Rijksrecherche in te schakelen voor een onderzoek naar de kwestie.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Automatische concepten

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...

Nu.cw | Vlucht KL-735 naar Curaçao vertrekt pas morgen

De KLM-vlucht KL735 naar Curaçao wordt verder vertraagt. Dat meldt KLM-regiomanager Dirk Buitelaar tegenover Nu.cw. De vlucht stond oorspronkelijk gepland om rond 15.00 uur Nederlandse tijd...

Nu.cw | TUI-vlucht naar Curaçao wijkt uit naar Punta Cana

TUI zal vlucht OR351 naar Curaçao vandaag laten uitwijken naar Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. Dat meldt een woordvoerder van TUI aan Nu.cw. “Aanvankelijk leek het er...

NU | Tropische storm ABC-eilanden landt begin van de middag als eerste op Bonaire

De tropische storm die Aruba, Bonaire en Curaçao mogelijk zal treffen, komt waarschijnlijk woensdag rond 16.00 uur (plaatselijke tijd) als eerste aan land op Bonaire. Dat zegt...

RTL | Orkaanseizoen belooft weer zwaar te worden

Ook dit jaar belooft het opnieuw een hevig orkaanseizoen te worden. De spits is al afgebeten in Mexico en komende nacht wordt de tweede grote storm van...
- Advertentie -
- Advertentie -