27 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 08:58

Laatste reacties

- Advertentie -

Tweede Kamer vraagt onderzoek naar Illidge

Videobeelden opgeëist door Landsrecherche

PHILIPSBURG/DEN HAAG — Advocaat Cor Merx zal namens zijn cliënt Jaap van den Heuvel, manager van stripclub Bada Bing, mogelijk een kort geding aanspannen tegen de Nederlandse ochtendkrant De Telegraaf. Volgens Merx heeft zijn cliënt niets verkeerds gedaan.Een Tweede Kamermeerderheid van VVD, PvdA en SP vraagt om een onderzoek naar de opname van mogelijke fraude door Illidge en de betrokkenheid van premier Sarah Wescot-Williams en Justitieminister Roland Duncan van St. Maarten.

De Telegraaf plaatste donderdag een artikel op basis van videobeelden waarop te zien zou zijn dat onafhankelijk Statenlid Patrick Illidge wordt betaald voor het verlenen van diensten aan Bada Bing.
Personeel van de Landsrecherche eiste de videobeelden op van The Daily Herald, die een kopie in bezit had en er gisteren over berichtte.
De krant gaf volledige medewerking.
Illidge zelf wilde geen commentaar geven tegenover The Daily Herald en zegt dat hij blijft werken in het belang van de Sintmaartense bevolking.
Hij noemde enkele keren in de video de naam ‘Roland’ en in dezelfde zin had hij het ook over ‘de minister’.
Dit wekt de veronderstelling dat hij Justitie-minister Roland Duncan bedoelt, daar het gesprek tussen Illidge en Van den Heuvel ging over openingstijden voor clubs en vergunningen voor animeermeisjes die in Bada Bing werken.
Het toekennen van dergelijke vergunningen valt onder de verantwoordelijkheid van Duncan en Duncan is door Illidge aangesteld als minister in de huidige regering van St Maarten.
Duncan wilde niet inhoudelijk reageren op de zaak, maar zei wel dat het Openbaar Ministerie geen goedkeuring van hem nodig heeft om een onderzoek op te starten.
Intussen eist oppositiepartij United People’s party (UP) van partijleider Theo Heyliger dat er een grondig onderzoek komt van justitie naar hetgeen op de videobeelden te zien en te horen is.

Volgens de partij lijkt het er sterk op dat Illidge wordt omgekocht.
Een ernstig feit, dat de gehele Sintmaartense gemeenschap heeft geschokt en de integriteit van St. Maarten heeft geschaad, aldus de partij.

- Advertentie -

Tweede Kamer André Bosman (VVD), Pierre Heijnen (PvdA) en Ronald van Raak (SP) eisen op korte termijn een antwoord van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
In een brief schrijven ze dat de video volgens hen wijst op omkoping in relatie tot prostitutie.

  • “Is de minister het met ons eens dat zelfs alle schijn van mogelijke omkoping vermeden dient te worden”

, aldus de drie Kamerleden.
Ze vragen ook specifiek wanneer Plasterk zelf op de hoogte was van het filmpje uit september 2012 en of iedereen die van het filmpje wist strafbaar is, zoals de Sintmaartense premier en de ministers.
Ook willen ze weten of er onderzoek gedaan wordt naar minister Duncan, die in het filmpje ook met naam genoemd wordt.
Verder stellen ze de vraag of minister Plasterk reden ziet om de waarborgfunctie toe te passen, aangezien het Koninkrijk verantwoordelijk is voor deugdelijk bestuur, of anders de Rijksrecherche in te schakelen voor een onderzoek naar de kwestie.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Steeds moeilijker om naar Aruba te vluchten; ‘we blijven het proberen’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse grens met Venezuela is ook de dichtstbijzijnde grens voor het hele Nederlandse Koninkrijk. En die wordt nu met Nederlandse hulp strenger dan...

DH | No sixth tranche liquidity support

THE HAGUE--Because Curaçao and St. Maarten for the most part are not complying with the conditions of the sixth tranche of liquidity support, the Kingdom Council of...

Ingezonden | ‘RdK en directeur De Lannoy in de fout’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | UD: drama overheidsbedrijf Gebe

Philipsburg - De partij United Democrats (UD) zegt dat een ander ‘drama’ lijkt te gaan plaatsvinden bij een overheidsbedrijf. Dit keer gaat het om nutsbedrijf Gebe, zo...

AntilliaansDagblad | Oud-minister Sevinger blijft vastzitten

Oranjestad - Oud-minister en parlementariër Benny Sevinger brengt de verkiezingen in gevangenschap door. De rechter-commissaris heeft zaterdag het schorsingsverzoek afgewezen. De beperkingen van de verdachte zijn wel...

AntilliaansDagblad | Registratie voor VVU begonnen

Willemstad - Ambtenaren die in aanmerking komen voor de Vervroegd Vrijwillige Uitstroom (VVU) kunnen zich inmiddels hiervoor officieel aanmelden. Nadat de wet onlangs in de Staten werd...
- Advertentie -