29 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 20:56

Laatste reacties

- Advertentie -

Trouw | Venezolanen slaan vaker een maaltijd over door voedseltekort

Paul Ruiter

Duur de economische crisis in Venezuela hebben veel supermarkten, zoals hier in Caracas, minder producten in de schappen liggen. © REUTERS

De diepe economische crisis waar Venezuela in verkeerd begint zijn tol te eisen onder de bevolking. Volgens een onderzoeksrapport is driekwart van de Venezolanen door het voedseltekort tussen 2015 en 2016 gemiddeld 8,9 kilo afgevallen.

De economie in Venezuela drijft op olieproductie, maar door de dalende olieprijs wereldwijd en hoge overheidsuitgaven keldert de nationale munt, de Venezolaanse bolivar, en zijn bijvoorbeeld medicijnen, brood, koffie en vlees schaars.

- Advertentie -

Het Zuid-Amerikaanse land is grotendeels afhankelijk van import voor zulke producten, maar doordat de bolivar amper nog iets waard is en de overheid de economische malaise niet kan bijbenen, valt er amper nog iets te krijgen in de supermarkten.

Dat de recessie in Venezuela zorgwekkende gevolgen heeft op de bevolking, blijkt wel uit een jaarlijks onderzoek naar de leefomstandigheden in het land door drie Venezolaanse universiteiten en een aantal NGO’s.

Een vrouw met de tekst ‘er is geen eten’ protesteert tegen een nieuwe noodmaatregel van president Nicolás Maduro in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. © AF

Voor het onderzoek, het Venezuela Living Conditions Survey, vroegen zij 6500 gezinnen naar hun voedingspatroon. Daar kwam uit naar voren dat een grote meerderheid (81 procent) van alle huishouden moeite heeft genoeg voedsel in huis te krijgen, en onder de armoedegrens leeft.

- Advertisement -

De onderzoekers concluderen dat meer Venezolanen een maaltijd overslaan, vermoedelijk uit geldproblemen of het geringe voedselaanbod. Ruim een derde van de in totaal dertig miljoen Venezolanen eet door de inflatie twee of minder maaltijden per dag. Dat zijn maar liefst drie keer zoveel mensen als een jaar eerder.

Analisten vrezen dat de cijfers een humanitaire crisis in de maak weerspiegelen. “Een onderzoeksresultaat dat ons zeer verbaasde is dat 75 procent van de ondervraagden zegt gemiddeld onbedoeld ruim acht kilo te zijn afgevallen in 2016”, zei Ángel Oropeza, een van de onderzoeksmedewerkers, tegen de krant El Nacional. “In het geval van de de meest armen in Venezuela gaat het zelfs om meer dan negen kilo.”

“Het eetpatroon in Venezuela is in een jaar tijd veranderd”, zei Martiza Landaeta, een andere medewerker aan het onderzoek tegen het Spaanse RunRun.es. “Eerst aten Venezolanen voornamelijk rijst, brood en pasta, nu knollen.”

De Venezolanen ruilen vlees en vis in voor groenten en andere, goedkopere alternatieven, constateert het onderzoek. Met name de consumptie van knollen is volgens de onderzoekers in 2016 explosief gestegen. Landaeta: “Tijdens ons onderzoek zijn we moeders tegengekomen die zeggen dat ze hun kinderen alleen bananen of pompoen kunnen geven om hun honger te stillen.”

Torenhoge inflatie

Sinds 2014 gaat Venezuela gebukt onder torenhoge inflatie, veroorzaakt door de dalende olieprijs wereldwijd en het beleid dat de socialistische president en in 2013 overleden Hugo Chávez introduceerde en zijn opvolger, Nicolás Maduro, voortzet. Dat betekende doorgaan met de hoge overheidsuitgaven, niet investeren in nieuwe fabrieken en machines en een verstikkende staatsbemoeienis.

De overheid bepaalt in Venezuela hoeveel brood, vlees en rijst kost. De producenten mogen maar zo weinig vragen, dat zij nauwelijks winst maken. Mooi meegenomen voor de bevolking, zo lijkt het. Maar bedrijven moeten soms zelfs onder de kostprijs leveren. Daarom houden ondernemers het voor gezien of zoeken naar een andere afzetmarkt. Zo raakte Venezuela steeds afhankelijker van de import van basisproducten.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was de inflatie in Venezuela in 2016 duizelingwekkend hoog: zo’n 800 procent. Een negatief wereldrecord, dat volgens het IMF geëvenaard gaat worden in 2017. Komend jaar wordt namelijk verwacht dat de inflatie in het land toeneemt tot 1624 procent.

Bron: Trouw

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Paradise FM | Weer iemand overleden door Covid-19

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van maandag. Het aantal mensen op Curaçao dat door een Covid-besmetting is...

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...
- Advertentie -