27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Rutte heeft het helemaal verbruid in Brussel

HomeMediaTrouw | Rutte heeft het helemaal verbruid in Brussel

Christoph Schmidt

‘Mister No, No, No’ in Brussel | Beeld Reuters

Drie dagen lang is de premier al boksbal voor collega-regeringsleiders. ‘U bent misschien even held in eigen land, maar straks houden alle Europese burgers u verantwoordelijk.’

Is er ooit een Nederlandse premier geweest die zo grondig door de mangel is gehaald in Brussel als Mark Rutte? Tijdens de EU-marathontop – die zondagavond laat, na drie volle dagen, nog steeds aan de gang was – kreeg de VVD-premier van alle kanten en om verschillende redenen zware kritiek van zijn Europese partners vanwege zijn opstelling. Hij wordt niet zomaar als vrekkig gezien, maar vooral als koppig en belerend.

De Bulgaarse premier Borissov vroeg Rutte naar verluidt waarom hij toch zo graag de ‘politie-agent van Europa’ wilde spelen. Dat was vrijdag. De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron liepen zaterdagavond ‘kribbig’ (omschrijving van Rutte zelf) weg uit een onderonsje met de club van de ‘zuinige vier’, dat wordt aangevoerd door Nederland. Macron zou toen zelfs hebben gedreigd voortijdig terug te keren naar Parijs.

De afgelopen jaren stond Rutte internationaal al bekend als ‘Mr. No’. Persbureau Reuters voerde Italiaanse en Spaanse diplomaten op, die het inmiddels over ‘Mister No, No, No’ hebben, tevens een verwijzing naar het befaamde ‘no, no, no’ van de Britse oud-premier Margaret Thatcher tegen verdere Europese integratie.

Communistische trucjes

De hardste verbale stoten werden zondag uitgedeeld door de Hongaarse premier Orbán. Daarbij ging het niet om Rutte’s drang om de EU-begroting en het corona-herstelfonds zo klein mogelijk te houden, maar om zijn wens om toekomstige uitkering van al dat geld afhankelijk te maken van respect voor de rechtsstaat.

“Ik hou er niet van om een ‘blame game’ te spelen, maar die Nederlandse man is de echte verantwoordelijke voor de hele puinhoop waarin we zitten”, zei Orbán tegenover buitenlandse journalisten. Volgens de Hongaar deugde het Nederlandse voorstel voor een nieuw rechtsstaatmechanisme juridisch van geen kant.

De Hongaarse premier Victor Orbán Beeld EPA

Hij beschuldigde Rutte bovendien van oude communistische trucjes. “Het vroegere regime in mijn land gebruikte altijd vage juridische begrippen”, aldus Orbán. “Dat gebeurt ook in het voorstel van de Nederlandse man. Zonder het te beseffen, gebruikt hij communistische begrippen: ‘algehele tekortkomingen’. Als de politie mij vroeger arresteerde, en ik vroeg wat ik had gedaan, zeiden ze: ‘algehele tekortkomingen’.

De rechtsstaat-discussie lag zondagavond nog als een hete aardappel op tafel. Eerst was er een andere netelige kwestie op te lossen: de omvang van het subsidiedeel van het corona-herstelfonds. Pas om 19.15 uur kwamen alle 27 leiders plenair bijeen. De rest van de derde dag was opgegaan aan een wirwar aan vooroverlegjes in verschillende samenstellingen.

Een ander onderonsje: voorzitter van de Europese Raad Charles Michel (links) met tegenover zich aan tafel de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.Beeld EPA

Vetorecht

In het oorspronkelijke voorstel bestaat het coronafonds voor 500 miljard aan subsidies en 250 miljard aan leningen. Nederland is principieel tegen die subsidies. In een nieuw voorstel van ‘EU-president’ Charles Michel was die 500 miljard zaterdag al afgezwakt naar 450 miljard, maar de ‘zuinige vier’ (Denemarken, Nederland, Oostenrijk en Zweden) wilden dat bedrag nóg verder omlaag krijgen, het liefst naar 350 miljard.

Een mogelijk compromis-voorstel dat zondagavond boven de markt hing, was 375 miljard subsidies en 375 miljard aan leningen.

Ook nog bron van conflict was de Nederlandse eis voor een vetorecht bij alle toekomstige toewijzingen van de subsidies, voor het geval er twijfels zouden zijn over de hervormingsbereidheid van het ontvangende land.

De Italiaanse premier Conte haalde ook al hard uit naar Rutte. “U bent misschien een paar dagen de held in uw eigen land, maar na een paar weken zult u door alle Europese burgers verantwoordelijk worden gehouden voor het blokkeren van een adequate en efficiënte Europese respons”, zo zou Conte zondagavond tegen Rutte hebben gezegd, volgens een door ‘Politico Europe’ geciteerde Italiaanse diplomaat.

Lees ook: Op dag drie van de EU-top vraagt Orbán: ‘Waarom haat Rutte mij zo?’

EU-top gaat derde dag in en de Hongaarse premier gaat vol op het orgel tegen de ‘Dutch guy’ Mark Rutte. En Merkel zegt: er is een kans dat het alsnog stukloopt.

Rutte is de gebeten hond op de Brusselse EU-top

Al op de eerste dag van de top was premier Rutte het middelpunt, en dat was niet bepaald ‘stralend’.

Nederland dwarsligger op EU-top? Er zijn er meer

In Brussel is de marathonsessie over begroting en coronafonds aan de gang, de eerste fysieke bijeenkomst sinds februari. Alleen de allergrootste optimist verwacht een akkoord.

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. @Roberto, Voor landen als Ierland, Italie en Spanje was de EU een zegen want ze kregen elk jaar miljarden uit Brussel. Ook werd er een nieuwe politieke laag gecreeerd waardoor er een nieuwe elite erbij kwam die ook megasalarissen hebben.
    Voor de meeste Noordelijke landen zijn er wellicht voordelen mbt handel maar dat komt met een zeer hoge prijs.
    Met de Corona crisis en vluchtelingen toestroom zie je dat de EU niet functioneerd.

  2. Als iemand bijvoorbeeld met 1000 mark begint en in elk EU-land zijn geld wisselt, zal hij uiteindelijk nog maar 500 mark overhebben, alleen al door de kosten van het omwisselen. Stel je voor. Het goederenverkeer tussen de EU-landen zal eveneens niet langer de kosten van de wisselkoers dragen. Op een vergelijkbare manier zal een gemeenschappelijke munt een eind maken aan de indirecte kosten van koersschommelingen. Als de valuta van een land bijvoorbeeld in waarde daalt, worden geïmporteerde goederen duurder in dat land. En logisch, dat leidt vaak tot inflatie. En nu, als klap op de vuurpijl onderlinge ruzie en onbegrip tussen de EU-regeringsleiders. Deze Euro zal de Europese economie in een keurschijf persen waardoor ze haar flexibiliteit stellig zal verliezen en in haar groei belemmerd zal worden. Door deze gemeenschappelijke munt is de werkloosheid ook opmerkelijk gestegen. Ook maakt deze euro maakt enorme speculatieve aanvallen op de geldmarkten en veroorzaakt politieke spanningen zoals wij kunnen lezen vandaag. (arme Rutte). Maar goed, maar mijn logische vraag aldus; is de EU een ramp, een vloek, of een zegen???? Rarara.

  3. De Zuidelijke landen staan al bekend als geldverkwisters. De belastingen aan eigen volk worden laag gehouden en men krijgt geld uit Brussel. Zo zijn er verschillende wegen en vliegvelden in Spanje (betaald door de EU) die niet gebruikt worden.
    Ach en er zijn zoveel voorbeelden wanneer een ander land zijn vetorecht gebruikt.
    Laatst mochten Nederlandse vissers niet meer met pulstechniek vissen want daar waren de Fransen tegen..

  4. Ik ben geen Rutte-fan maar hij heeft wel een punt. Hoe snel gaan landen als Italië en Spanje misbruik maken van al dat EU geld?
    Ze zijn geen haar beter dan onze helden in de West, ze zijn alleen slimmer.

  5. Tja, en de grootste schreeuwers zijn landen die er precies zo’n mentaliteit op nahouden als Curacao, St Maarten en Aruba. Er wordt daar ook massaal geld achterover gedrukt en nu is voor hen het feest ook afgelopen.

    Heel apart is echter dat er allang een hulpfonds bestaat, daar kan geld worden geleend, maar geen van de schreeuwers heeft daar aangeklopt. Men wil dus duidelijk gewoon een gift en saillant detail is dat Frankrijk maar liefst 40 miljard wil gaan uitgeven aan een loonsverhoging voor de zorgsector. Op zich natuurlijk wel een goed idee, maar wanneer dat geld dus van Nederland moet komen, waar de zorgsector dus geen loonsverhoging krijgt, dan is dat wel heel erg wrang voor de Nederlandse zorgsector. Rutte begrijpt die absurditeit en zit nu in de tang.
    Nee tegen de schreeuwers houdt in dat ze later wel een keer wraak komen nemen.
    Ja tegen de schreeuwers houdt in dat hij de verkiezingen van volgend jaar wel op zijn buik kan schrijven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties