26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Trouw | ‘Regering Venezuela speelt voor Robin Hood’

HomeMediaTrouw | 'Regering Venezuela speelt voor Robin Hood'
 © epa. De overheid van Venezuela nam bijna 4 miljoen stukken speelgoed in beslag
© epa. De overheid van Venezuela nam bijna 4 miljoen stukken speelgoed in beslag

De regering van het in een economische crisis verkerende Venezuela speelt voor kerstman. De overheid van het land nam afgelopen weekend zo’n vier miljoen stukken speelgoed in beslag, en wil die uitdelen aan arme kinderen in het Zuid-Amerikaanse land.

Het speelgoed lag in pakhuizen te wachten om naar winkels te worden verscheept voor de Kerst. Maar Kreisel, het bedrijf dat de speelgoedautootjes, kooksets en poppenhuizen bezat, wordt er door de Venezolaanse overheid van beschuldigd zijn speelgoedinboedel buiten de boeken te houden.

Door het aanbod te verlagen zou het bedrijf de prijzen gigantisch hebben willen opdrijven. Volgens het hoofd van de Venezolaanse consumentenwaakhond Sundde, William Contreras, was het plan het speelgoed dusdanig achter te houden dat de prijs met 25.000 procent zou stijgen.

Op die verdenking volgde afgelopen weekend een inval in drie pakhuizen van Kreisel, waarbij al het aangetroffen speelgoed werd geconfisqueerd onder begeleiding van militairen. Twee directieleden van het bedrijf zijn opgepakt. “Onze kinderen zijn heilig”, schreef Sundde op Twitter over de inval. “We laten jullie Kerst niet van hen afnemen.”

Economische crisis

De inbeslagneming van het speelgoed volgt op nieuwe economische maatregelen van president Nicolás Maduro, wiens regering verantwoordelijk is voor de torenhoge inflatie en economische crisis in het land.

De economie in Venezuela drijft op olieproductie, maar door de dalende olieprijs en hoge overheidsuitgaven keldert de nationale munt, de Venezolaanse bolivar, en zijn voorraden als medicijnen, brood, koffie en vlees schaars. Volgens het regime valt de schaarste te wijten aan een ‘economische oorlog’.

In 2013, schreef Trouw-redacteur Marco Visser over Venezuela, toen vorig president Hugo Chavez overleed, zeeg het land ineen. Toch besloot de nieuwe president, Nicolás Maduro, de erfenis van Chavez levend te houden. Dat betekende doorgaan met de hoge overheidsuitgaven, niet investeren in nieuwe fabrieken en machines en een verstikkende staatsbemoeienis.

Hoe verstikkend deze bemoeienis is en welke gevolgen dat heeft, is goed te zien aan het voedselprogramma. De overheid in Venezuela bepaalt hoeveel een brood, vlees en zak rijst kost. De producenten mogen zo weinig vragen, dat zij nauwelijks winst maken. Mooi meegenomen voor de bevolking, zo lijkt het. Maar bedrijven moeten soms zelfs onder de kostprijs leveren. Daarom houden ondernemers het voor gezien of zoeken naar een andere afzetmarkt. Zo raakte Venezuela steeds afhankelijker van de import van basisproducten.

Betrokkenheid

De overheid heeft vaker bedrijven beschuldigd van betrokkenheid bij de schaarste die nu heerst in Venezuela. Ze zouden producten achterhouden, waarvan dus nu ook speelgoedhandelaar Kreisel wordt beschuldigd, en zo bijdragen aan de economische crisis.

Velen in het land zetten vraagtekens bij die aantijging, en bestempelen de meest recente inval dan ook als populistisch spierballenvertoon. ‘Het regime heeft vier miljoen stukken speelgoed gestolen van Kreisel en speelt nu voor Robin Hood. De kinderen krijgen gestolen speelgoed’, schreef Venezolaans schrijver Leonardo Padrón op Twitter. ‘Het plunderen van Kreisel is het begin van de overheid zijn verkiezingscampagne om te stijgen in de peilingen’, twitterde Vicente Díaz, oud-voorzitter van de verkiezingscommissie in het land.

Maduro gaf Venezolaanse winkels onlangs de opdracht hun prijzen met 30 procent te verlagen in een poging de economie aan te zwengelen. De overheid in het land heeft sinds 2013 de bevoegdheid prijzen en winstmarges van producten vast te stellen, en maakte daar al meerdere keren gebruik van.

Nieuwe biljetten, dichte grenzen

President Maduro kondigde gisteren aan alle biljetten van honderd bolivar uit de roulatie te halen en de grens met Colombia 72 uur te sluiten om ‘valutasmokkel’ tegen te gaan.

Het biljet van 100 is, ondanks de tegenwaarde van slechts 3 dollarcent op de zwarte markt, het waardevolste en meest schaarse in het land. Ondanks dat er 6 miljard biljetten van zijn. Het biljet van 100 bolivar wordt vervangen voor waardevollere, oplopend tot 20.000.

Volgens Maduro komt het tekort aan biljetten van 100 in het land door smokkel en “Colombiaanse shoppers en georganiseerde criminelen die in Venezuela op kooptocht gaan”.

Colombiaanse smokkelaars zouden het onder Venezolanen zeer gewilde biljet opkopen aan hun kant van de grens, en vervolgens met winst verkopen in Venezuela. Andersom doen zij dat met, door subsidie nergens goedkopere, producten uit Venezuela. Volgens Maduro zou via de biljetten veel geld in Brazilië en andere landen belanden.

Venezolanen hebben tien dagen de tijd om hun ‘honderdjes’ om te ruilen. Dat zorgt voor lange rijen bij banken in het land, want ongeveer een derde van de inwoners in het land heeft geen bankrekening. Economen denken dat de nieuwe biljetten averechts werken voor de koers van de bolivar. In 2017 zou die volgen hen voorbij de 1000 procent aan inflatie passeren.

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties