28.8 C
Willemstad
• woensdag 11 september 2024

Extra | Journaal 6 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 5, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, September 4, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, September 3, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Onrust in Willemstad, nu Curaçaoërs vrezen voor massale werkloosheid

HomeMediaTrouw | Onrust in Willemstad, nu Curaçaoërs vrezen voor massale werkloosheid

Dick Drayer


Een barricade van in brand gestoken afval in Willemstad. © Jeu Olimpio

Samenleving – Op Curaçao komt deze weken alles samen. Een vluchtelingenstroom, het stilleggen van de Isla-raffinaderij leiden tot spanningen.

De overheid van Curaçao heeft geen geld meer, de olie is op en door de crisis in buurland Venezuela stromen de mensen toe. Boze werknemers van het vuilophaalbedrijf gingen de straat op en blokkeerden die maar meteen, gevolgd door onderwijzers die boos zijn omdat de scholen niet meer schoongemaakt worden. Ook zij legden het verkeer plat.

Maar dinsdag sloeg de vlam pas echt in de pan, toen duidelijk werd dat raffinaderij Isla, de grootste werkgever van het eiland, níet wordt overgenomen door de Amerikaans oliemultinational Motiva Enterprises. Met die partij onderhandelde de regering in Willemstad al maanden. ’s Avonds togen honderden Isla-werkers naar het regeringscentrum Fòrti, waardoor geen minister meer naar binnen of buiten kon.

In de vroege ochtend van de volgende dag blokkeerden grote kraanwagens toegangswegen tot het centrum van de stad en werden voor het vakbondsgebouw van de Isla-werknemers autobanden in brand gestoken.

Jarenlang is de Isla-arbeiders voorgehouden dat het allemaal wel goed komt. Raoul Hooftman, oud-werknemer

Zij vrezen dat het, na het afhaken van de Amerikanen, weleens gedaan kan zijn met honderd jaar olie-industrie op Curaçao, die begon met de Koninklijke Shell in 1917. Eind dit jaar loopt het huidige contract met het Venezolaanse PDVSA af.

Door de crisis in eigen land heeft dat staatsoliebedrijf geen geld meer om de verouderde raffinaderij te moderniseren. Zo’n 2,3 miljard dollar is er nodig. Het Amerikaanse Motiva, met Saudische roots, zou inspringen, maar met wereldwijde sancties tegen Venezuela ophanden is die investering te riskant geworden.

‘Isla regelde het’

“Jarenlang is de Isla-arbeiders voorgehouden dat het allemaal wel goed komt”, zegt Raoul Hooftman. Hij werkte tien jaar op het terrein van Isla, maar nam op 1 januari ontslag om ergens anders te gaan werken. “In september kreeg ik een brief onder ogen dat er in februari, nu dus, drieduizend man hun baan zouden kunnen verliezen. Die brief was niet voor mij bedoeld. Ik dacht: ik moet hier weg.”

Volgens Hooftman is weggaan voor veel jongens een onmogelijkheid. “Ze zijn niet geschoold, maar door de Isla zelf opgeleid voor de specifieke taak die ze moeten uitvoeren. Buiten de raffinaderij kunnen ze niets. De vakbonden hebben nooit ingezet op bij- of omscholing. En weggaan is sowieso geen goed idee, want de Isla zorgt goed voor je. Hypotheek nodig voor een huis of verbouwing? Isla regelde het.”

“Het water staat ze nu aan de lippen”, vervolgt Hooftman. “Ze hadden tot afgelopen dinsdag nog hoop. Die is in één klap weg. Wat je nu ziet is paniekvoetbal.” De harde realiteit is dat de raffinaderij al bijna een jaar stilligt. Op bijna elke tanker die met ruwe olie de haven van Willemstad binnenvaart, leggen de Amerikanen beslag. “Er is geen olie meer”, zegt de woordvoerder van de raffinaderij op de radio. Als dat zo doorgaat, halen we het einde van het jaar niet.”

De schuld ligt volgens de arbeiders bij de Curaçaose overheid, en niet bij de Venezolaanse president Maduro. “De overheid weet al lang dat Maduro fout is, maar voor de arbeiders geldt: hij heeft wel elke maand hun salarissen betaald”, zegt Hooftman. “Onderling spreken de stakers over een nieuwe 30 mei.” Dat is een verwijzing naar de grote opstand in 1969, toen Willemstad in brand stond. “Maar dit keer kan het zo maar erger worden, er zijn veel wapens op Curaçao.”

Het avondjournaal op televisie meldde gisteren dat het huis van de Curaçaose premier Rhuggenaath tot nader orde politiebewaking heeft gekregen.

Venezuela verzacht blokkade tegen Curaçao

De beschuldiging van de Venezolaanse president Nicolás Maduro dat Curaçao een spil vormt in de illegale goudhandel, zat het eilandbestuur vorig jaar behoorlijk dwars.

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

  1. Wanneer je als bevolking iedereen de schuld geeft van je eigen falen, zal je nooit leren van je eigen fouten.
    Cliëntelisme, het niet beseffen dat je iets te bieden moet hebben om investeerders aan te trekken, altijd maar afgeven op de Makamba’s die wel de meeste toeristen leveren, autoriteiten die meestal het slechte (arrogante) voorbeeld geven en niet de moeite nemen om het eigen volk goed op te leiden, dit alles leidt tot een zgn “Failed State”. En Curacao heeft de status van “Failed State” bereikt!
    Hou op met excuse making, zakken vullen en steek liever de energie en resorces in het land opbouwen i.p.v. feesten en mooi wezen!

  2. De regeringen(!) zijn de grootste boosdoeners tezamen met de vakbonden. AL decennialang weet men dat het contract eind 2019 verloopt en men begint pas een aantal jaren geleden op zoek te gaan naar een strategic partner. Hoe stupide kun je zijn.
    Niettemin ben ik blij dat – voorlopig – de staking is afgewend. ZOals ik eerder schreef heb ik er vd week 55 min over gedaan van downtown naar mijn huis in CG te komen. Op een terras uitgebreid met een aantal toeristen uit NY en Toronto gesproken die wel geschrokken waren dat alles zo was afgesloten en vonden het bedreigend en vroegen zich af of dit vaker voorkwam.
    Nou dit kan het eiland dus echt niet hebben, het is al zo uiterst instabiel allemaal dit doet dus geen goed voor het toerisme.
    Raoul H. is slim geweest al te gaan solliciteren in januari. De vakbonden hebben nagelaten mensen om te scholen. Nou dat is pas uiterst kwalijk en stupide.

  3. Ik zie de Isla niet meer opengaan. Misschien komt er ooit ‘rust’ in buurland Venezuela, maar zo dus niet.
    En tja, de voorgaand regeringen, vakbonden hadden gewoon beter moeten opletten. Men weet al decennia dat het over en uit zou zijn eind 2019. Vakbonden hebben idd nooit hun mensen laten omscholen.
    Raoul Hooftman is verstandig geweest. Jammer dat anderen dit ook niet hebben ingezien.
    Niettemin blij, dat de staking – voorlopig bij de Isla – voorbij zijn. Het hele gedoe er rondom heeft veel schrik bezorgd bij de toeristen van de week toen de stad zogezegd door hun was ‘gebarricadeerd’. Was eergisteren downtown, zoals ik al eerder schreef 55 min erover gedaan weer terug naar CG te komen, maar bij Wilhelmina’s met verschillende toeristen gesproken die zich rotgeschrokken zijn. Het geeft geen pas voor buitenlanders, echt. Schaamteloos dit allemaal, werkelijk.

  4. Vakbonden en stakers niet de Curacaose regering is jullie grootste vijand maar de Venezolaanse regering,immers wijlen Chaves daarna Maduro wilden nooit aan tafel zitten om de continuteit van PDVsa te bewerkstellen.

  5. Ja, de overheid is de schuld, het gedonder begon toen schotte zgn mp was. 300mljn bij de raffinaderij verdampt en de cadeatjes, die. Hij weggaf, ene jamaloodin mocht van hem ook graaien. Heeft veel van 300mljn aan maduro geschonken

  6. Wanneer valt het kwartje bij de simpelen(!) op dit eiland, dat Curacao failliet is? Dat er dus al helemaaaaal geen extra geld voor wat dan ook uitgegeven kan worden? Wie weet volgt er straks een ontkoppeling aan de dollar / devaluatie van de gulden, dat zou meer op zijn plaats zijn. Curacao leeft ver boven haar financiële staat. Beter maar om snel banden met Zimbabwe aan te knopen. Wie weet slaat de Tumba daar ook wel aan.

  7. Dat die roestbak niet meer open gaat kon een klein kind van 7 jaar en een tuinkabouter van 170 jaar nog wel raden.2,3 miljard renovatie kosten steken in een project die je alleen kan huren en waar alleen een stelletje aasgieren en dieven werken, nou werken, meer staken zal je bedoelen. Er is geen hond die er nu nog één Gulden voor geeft, GRATIS willen zei hem nog niet hebben met zo’n aso personeel.

  8. En daarom gaan we maar staken en rotzooi trappen! Zo komt er natuurlijk nooit een gegadigde die de plant gaat runnen.
    Zo zie je hoe zelfs vakbonden geen notie hebben van wat zij teweeg brengen.
    Of komt dit allemaal af via kabouter Schotte die de kans krijgt om vanuit zijn cel alsnog probeert e.e.a. te beinvloeden?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties