Trouw | Maatschappelijke organisaties: stop belastingparadijs Nederland

“Nederland wijst andere Europese landen graag op financieel wangedrag, maar ondertussen beroven wij ze van broodnodige belastinginkomsten” | ANP

Een brede coalitie van maatschappelijke organisaties lanceert in aanloop naar de verkiezingen een campagne tegen ‘belastingparadijs’ Nederland. De Tweede Kamerverkiezingen en daarmee de komst van een nieuw kabinet vormen hét moment om progressieve belastingplannen neer te leggen.

Dat zegt de coalitie van ActionAid, Tax Justice Nederland, Oxfam Novib, vakbond FNV, SOMO, Both Ends, TNI en de voorzitter van de Europese belastingcommissie, Paul Tang.

“Want leuker kunnen we het niet maken: Nederland is nog steeds een belastingparadijs. Per seconde wordt er 1000 euro aan belasting ontweken via Nederland. Rijke en arme landen verliezen hierdoor jaarlijks miljarden. Geld dat harder nodig is dan ooit om de coronacrisis het hoofd te bieden. Dit kan zo niet langer”, schrijft de coalitie.

Met behulp van belastingexperts hebben de initiatiefnemers een manifest opgesteld met drie concrete voorstellen om het Nederlandse belastingklimaat aan te pakken. Internationale samenwerking staat bovenaan. Daarnaast moet Nederland ook zelf stappen zetten om zijn rol als doorsluisland te beëindigen. Als laatste moet er gewerkt worden aan meer transparantie. Zo moeten grote bedrijven openbaar maken hoeveel belasting ze betalen in Nederland.

Arnold Merkies, coördinator bij Tax Justice Nederland: “Nederland staat op de derde plaats van belastingparadijzen wereldwijd. Kunstmatige constructies, opgetuigd door multinationals om via Nederland belasting te ontwijken komen helaas nog op grote schaal voor.”

Juist in deze tijd waarin overheden kampen met grote tekorten, moeten de problemen volgens Merkies niet nog eens worden vergroot door het mogelijk maken van belastingontwijking.

“Nederland wijst andere Europese landen graag op financieel wangedrag, maar ondertussen beroven wij ze van broodnodige belastinginkomsten”, zegt Tang, die Europarlementariër is namen de PvdA.

Bron: Trouw

7 Reacties op “Trouw | Maatschappelijke organisaties: stop belastingparadijs Nederland

 1. Drechi pa bosnan Tur

  Familie Smeets-leden deden natuurlijk al het werk in hun eentje.
  Er waren hoegenaamd ook geen kantoormedewerkers, geen secretaresses, geen loopjongens, geen magazijnbediendes, geen archivaris, geen balie-medewerkers, geen financiële medewerkers in dienst die een salaris beurden, behalve de gezanten van de Smeets clan.
  Enfin, het volk heeft er helemaal niets aan gehad volgens Brian.
  Er werd ook geen winstbelasting aan de overheid betaald (hoe weinig dan ook) .
  Denk toch na voordat je weer uit je nekharen blaft Brian… Mijn Hemel….

 2. @Drechi, Het volk heeft nooit geprofiteerd van de offshore. Rijke buitenlanders wel! Management bestond voornamelijk uit Expats en makambas. En de familie Smeets zijn toch te lichtkleurig voor jou.

 3. Drechi pa bosnan Tur

  Ja hoor Dames:
  Teruggeven zullen jullie bedoelen… Eerst de Offshore het leven onmogelijk gemaakt op Curacao met wetgeving waaraan niemand kon voldoen (lees: Weggestolen dus), zelf (met ons idee als basis) wettelijk in Nederland WEL mogelijk gemaakt, vervolgens op haar beurt kwijtgeraakt aan Belgie, en nu met NOG mooiere voorwaarden ook weer bij de Belgen weggehaald.
  Dus: nu terrugbetalen aan Curacao via “ontwikkelingshulp”.
  Ik zeg altijd maar: “Als het niet uit de lengte komt……..”

 4. @drechi. Meer inkomsten voor Nederland betekend ook dat Nederland ons meer geld kan geven!

 5. Alleen op Curaçao geven we alles weg, voor niets, aan de Gokwereld.
  Gijsbertha zal wel een goede duit in zijn zak krijgen door de gokwerelduitbaters te ontzien.

 6. Drechi pa bosnan Tur

  Briljant Brian… Klasseopmerking!

 7. Zolang het allemaal legaal is dan zie ik het probleem niet. Dan moet je het illegaal maken. Trouwens veel meer landen in de EU doen aan belastingvoordelen. Is eigenlijk hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *