Trouw | In het nieuwe ziekenhuis van Curaçao is de patiënt niet veilig

Dick Drayer

HNO CMC ziekenhuis | Persbureau Curacao

Over twee weken opent op Curaçao een nieuw ziekenhuis. Maar een serie gebreken zorgt voor een ‘hoog risico’s.

Áls de deuren van het splinternieuwe Curaçao Medical Centre op 15 november al opengaan, dan zal er voorlopig niet kunnen worden geopereerd. Er is zoveel mis dat het nog maar de vraag is of de officiële opening van het ziekenhuis in Willemstad doorgaat.

Bouwprojectmanager AT Osborne, die in opdracht van het land Curaçao inspecties op het complex uitvoert, heeft geconstateerd dat zeker negen vitale onderdelen een ‘zeer hoog risico’ vormen voor het functioneren van het nieuwe ziekenhuis. Zo klopt er volgens de inspecteurs weinig van de elektrische bedrading, die los en buiten kabelgoten in het plafond is weggewerkt. Verschillende kabelgoten zijn al verzakt als gevolg van het gewicht van de kabels. Elektrische koppelingen zijn provisorisch met tape afgewerkt en de installateurs hebben de kleurcodes van bedrading niet gevolgd. Ook is de bedrading in stopcontacten verkeerd aangelegd.

Dat is niet het enige. Zowel de verlichting als de luchtbehandeling werkt niet. In de operatiekamers bestaat het risico dat lucht van vuile naar schone gebieden stroomt. Schuifdeuren blijven steken of gaan niet open. De hartkatheterisatiekamer en de centrale sterilisatie-afdeling zijn niet op kwaliteit gecontroleerd, waardoor niet duidelijk is hoe het staat met de luchtdruk, de luchtlekkage, de temperatuur, de relatieve vochtigheid en de microbiologische verontreiniging van het binnenklimaat.

De kabels op deze foto zijn niet beschermd tegen scherpe randen. Beeld Dick Drayer

‘Klein gebrek’

Directeur Anthon Casperson van het oude Sint Elisabeth Hospitaal zegt dat hem inmiddels is gevraagd de operatiekamers en de sterilisatieafdeling in zijn ziekenhuis na 15 november open te houden. Bouwer Ballast Nedam wil geen commentaar geven en verwijst door naar woordvoerder Clifton Wallé van het nieuwe ziekenhuis. Die bevestigt dat er een lange lijst is van aandachtspunten, maar dat die een opening van het nieuwe ziekenhuis niet in de weg staat.

Vanwege het kritische rapport geeft Ballast Nedam geen toestemming om patiëntenzorg te verlenen in het gebouw. Mocht Curaçao het ziekenhuis toch willen openen, dan moet het de staat aanvaarden waarin het ziekenhuis op 1 november verkeert. Alle openstaande werkzaamheden worden vanaf dat moment beschouwd als ‘klein gebrek’.

Bouwprojectmanager AT Osborne schrijft in een mail dat het volstrekt onduidelijk is welke werkzaamheden nog voor de opening worden uitgevoerd en welke daarna. Ook is niet duidelijk wanneer die ‘kleine’ gebreken dan opgelost worden.

Op deze foto is de medische aarding niet juist aangesloten. Beeld Dick Drayer

Financiering nog niet rond

De opdracht tot de bouw van het Curaçao Medical Centre met 300 bedden werd in 2013 gegeven aan Ballast Nedam. De initiële begroting bedroeg bijna 200 miljoen euro. Nederland heeft dat geld via een obligatielening tegen gunstige voorwaarden geleend aan Curaçao. Door vertragingen in de bouw is er nog eens 100 miljoen euro aan bouwkosten bijgekomen. De financiering daarvoor is nog niet rond. Het ziekenhuis zou eerst in 2015 opgeleverd worden, dat werd verschoven naar 2017, 2018 en nu dus op 15 november 2019. Het ziekenhuis staat in de historische wijk Otrobanda in Willemstad. Vlak naast het bestaande St. Elisabeth Hospitaal, dat deels is gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw.

Lees ook:

‘De mensenrechtensituatie op Curaçao is dramatischer dan ooit’

Nederland heeft Curaçao afgelopen weekend hulp aangeboden bij de registratie en humane opvang van Venezolaanse vluchtelingen. Maar de politie heeft juist de jacht geopend.

Journalist Dick Drayer: Op Curaçao betekent mijn witte huid nog vaak ‘je hoort er niet bij’

Het is een taboe, maar de tint van je huid doet ertoe op Curaçao. En dat wordt je als witte Nederlander op PVV-achtige wijze ingepeperd, merkt journalist Dick Drayer.

Bron: Trouw

14 Reacties op “Trouw | In het nieuwe ziekenhuis van Curaçao is de patiënt niet veilig

 1. Ja, het blijkt dus dat er wel degelijk toezicht was en dat de bouwkundige en it problemen al maanden bekend was. Verantwoordelijke instanties, ministers en bouwer denken weer op zijn curaçao’s. Morgen, morgen, morgen. Het komt allemaal nog wel. Volgens mij zijn Leito en Camelia-Römer de verantwoordelijke ministers. Maar wassen hun handen in onschuld (zoals gebruikelijk) en verwijzen met een strak gezicht naar anderen. Als het goed gegaan was, zouden ze met een strak gezicht met de eer gaan strijken.

 2. KKC commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met onze spelregels

 3. Wees een keer eerlijk , wat kunnen we wel goed doen de afgelopen 20 a 30 jaar.

  We zijn heel goed om Nederland een schuldgevoel aan te praten. Werkt elke keer. in 2010 hebben ze zelf onze miljardenschulden kwijtgescholden! (Al dat geld dat door de politieke elite is gejat). Onze broeders in Nederland gaan hiermee door en zijn bezig om de Nederlandse entiteit te verkrachten.. Met dank aan de linkse elite daar gaan ze dit nog winnen ook!

 4. Wees een keer eerlijk , wat kunnen we wel goed doen de afgelopen 20 a 30 jaar
  Ik blijf dromen .
  Heel vreemd .
  Nos bon yunan di korsou .

 5. Wat een schandaal is dit weer, en dan toch gewoon open gaan terwijl ze niet eens weten wat er nog gedaan moet worden? Levens gevaarlijk dus, maar goed is toch alleen maar HET VOLK wat opgenomen moet worden, mensen van de regering zullen wel gewoon naar het buitenland gaan.

 6. Toezicht?
  Het enige waar goed op toegezien wordt is dat de zakken goed gevuld worden.
  Gevolg: Duurste ziekenhuis van het Amerikaanse continent.

 7. Is er potverdorie geen enkel toezicht geweest in die jaren dat er gebouwd werd?

  Ha ha ha John Bash.. Curacao en toezicht.. Alleen toezicht om makambas te pesten.. anders gewoon zakken vullen!

 8. Ha ha ha wat een onzin..
  Waar was die guy in het oude ziekenhuis.
  En keuren als t er staat…

 9. Laat eerst Suzzy Camelia Romer,Stanley Bertran,Gilbert Martina en Alvin Daal als eersten onder de hamer mochten zij het overleven dan pas andere patienten behandelen.

 10. Curacao revisited

  “Is er potverdorie geen enkel toezicht geweest in die jaren dat er gebouwd werd?”
  verwacht jij dat als er geen toezicht is op financiele instellingen (CBCS) verkeersveiligheid of betaling “topdirecteuren” dat er wel toezicht is op de bouw van een ziekenhuis?! Een grote graaipartij en einde van het verhaal is dat wij met 2 niet functionerende ziekenhuizen zitten

 11. Is er potverdorie geen enkel toezicht geweest in die jaren dat er gebouwd werd?
  Neen dus. Daarom gaan we alleen controleren als het gebouw bijna opgeleverd moet worden. Men was toch al aan het proefdraaien?
  Kunnen ze hier dan helemaal niets? Kunnen ze nog niet eens een kabeltje aanleggen. Ja dus, want we maken het gewoon met tape aan elkaar.
  En de ballast nedam dreigen met aavaarden zoals het 1 november is? Die ballast nedam moet zijn ogen uit de kop schamen als ze toelaten dat er ondeugdelijke elektrische bedrading wordt geinstalleerd enzz. Waar was de hoofduitvoerder? Waar was de toezichthouder van de opdrachtgever tijdens de bouw?
  Nergens dus. Is het gebouw wel stormbestendig gebouwd? Staan de auto’s veilig in de parkeer garage? Ik houd mijn hart vast. (Figuurlijk)

 12. Curacao revisited

  gaan Betrian en Gilbert Martina nu een deel van hun fees terugbetalen vanwege niet nakomen van verplichtingen of wordt alleen de kleine burger aangepakt als hij verzaakt?

 13. De Rechtsstaat

  Afijn, Dickie D. staat niet meer op de loonlijst van deze regering.

 14. Gelukkig is er kritisch gekeken en zijn de gebreken ontdekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *