29 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 21:13

Laatste reacties

- Advertentie -

Trouw | Geen feestje voor Holleeder

Via NLS bendelid Edwin Valentina Via V. zou Holleeder een boodschap naar buiten hebben willen smokkelen.
Via NLS bendelid Edwin Valentina  zou Holleeder een boodschap naar buiten hebben willen smokkelen.

“Ja dat wordt feest in de EBI”, antwoordde Willem Holleeder op de opmerking van de rechter dat hij eerdaags jarig is. Op die extra beveiligde afdeling van de gevangenis in Vught zal het geen druk bezochte 58-ste verjaardag worden, al helemaal niet nu Neerlands meest bekende crimineel er met gebruik van medegevangenen een aanslag plande op zijn twee zussen Sonja en Astrid, zijn ex-vriendin Sandra den Hartog en mogelijk zelfs op misdaadjournalist Peter R. De Vries.

Tenminste dat is het verhaal van het Openbaar Ministerie. Holleeder, over het algemeen zeer zwijgzaam, ontkende gisteren voor de rechtbank Amsterdam  in alle toonaarden dat hij het op het leven van zijn zusters en ex heeft gemunt. “Ik wil niet dat er iets met mijn zusters gebeurt. Nu niet, niet aan het einde van de strafzaak, nooit niet.”

Eigen belang
Holleeder heeft er ook een belang bij dat de drie dames in leven blijven. Het drietal heeft zware beschuldigingen geuit in het strafproces waarin Holleeder wordt beticht van betrokkenheid bij de moord op Willem Endstra, Thomas van der Bijl, Sam Klepper, John  Mieremet en zwager Cor van Hout. “U heeft de verklaringen van mijn zusters gelezen. Als er iets met hen gebeurt, dan zult u mij voor 100 procent verantwoordelijk houden. Het is niet in mijn belang dat er iets met hen gebeurt.” Holleeder bedankte het OM voor het waken over de levens van zijn familieleden.

- Advertentie -

© anp. Willem Holleeder (M) met zijn advocaat Stijn Franken (L) tijdens een zitting in de rechtbank van Amsterdam.
© anp. Willem Holleeder (M) met zijn advocaat Stijn Franken (L) tijdens een zitting in de rechtbank van Amsterdam.

Uit een verklaring van de drie vrouwen blijkt dat zij weinig waarde hechten aan de geruststellende woorden. Ze zijn, zo blijkt uit een persverklaring via hun advocaat Wout Morra, niet verbaasd, maar verbijsterd over de kans die hij kreeg een plan te beramen. Het plan past bij alles wat de drie vrouwen hebben verklaard over de vrees voor hun broer.

No Limits Soldiers
Het plan de zussen uit de weg te ruimen, is volgens het OM in lijn met de verdenking “meermalen uitlokken van moord”. Het moordplan zou zijn beraamd met Edwin V. en  Liomar W. Beide mannen hebben zware delicten op hun kerfstok. Zij zitten in Nederland in de cel in Vught omdat er aanwijzingen waren  voor een aanstaande bevrijding of vluchtpoging uit de SDKK gevangenis  op Curaçao. Het tweetal is lid van No Limits Soldiers, een  beruchte bende op het eiland.

Holleeder zat met het tweetal in een groep. Hij betaalde af en toe het eten voor hen en V. kookte. Holleeder zelf zegt dat hij met gedetineerden nooit praat over de reden dat zij vastzitten. Uit verhoren blijkt dat het tweetal in ieder geval wist dat hun medegevangene weinig op had met zijn  zussen.

- Advertisement -

NLS bendelid Liomar Winklaar zat met Holleeder op dezelfde afdeling
Ook NLS bendelid Liomar Winklaar zat met Holleeder op dezelfde EBI-afdeling

Via V. zou Holleeder een boodschap naar buiten hebben willen smokkelen. V. belde met een vrouw uit Rotterdam en gaf haar een incompleet telefoonnummer met de mededeling dat zij later iets tegen een man moest zeggen in opdracht van een vriend van hem. Het zou gaan om een codewoord waardoor iemand anders aan de andere kant van de lijn exact wist wat er diende te gebeuren. Het OM wilde gisteren het codewoord niet noemen.

V. pleegde dat telefoontje drie dagen voor hij een verzoek deed om overplaatsing omdat er anders bloed zou kunnen vloeien. Holleeder en hij zouden elkaar plots niet meer kunnen luchten of zien. Uit de verhoren van betrokkenen zou volgens het OM blijken dat er al werd gesproken over geldbedragen in ruil voor het klaren van een klus.

De zaak tegen Holleeder is nog altijd niet toe aan een inhoudelijke behandeling. Eind juni vindt de volgende zitting plaats.

Bron: Trouw

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -