26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Donald Trump voelt zich onoverwinnelijk in de week na ‘Mueller’

HomeMediaTrouw | Donald Trump voelt zich onoverwinnelijk in de week na 'Mueller'

Seije Slager

Trump bij een campagnebijeenkomst in Michigan. © AFP

Nu speciaal aanklager Mueller klaar is met zijn onderzoek, lijkt er een last van Trumps schouders gevallen. Hij durft zelfs een nieuw gevecht over gezondheidszorg aan.

Heksenjacht, heksenjacht, heksenjacht! Dat was bijna twee jaar lang het refrein dat de Amerikaanse president Donald Trump afstak over speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzocht of hij tijdens zijn verkiezingscampagne had samengespannen met de Russen.

Vorig weekend kwam eindelijk het verlossende woord: er is geen bewijs gevonden van die samenspanning. Of Trump de rechtsgang heeft belemmerd, dat hield Mueller in het midden. Het bewijs ‘pleit hem ook niet vrij’, schreef de speciaal aanklager. Maar Trump en zijn medestanders hoorden dat laatste al niet meer, zo’n grote last viel er van hun schouders.

En dus klinkt er al een week een nieuw refrein: totaal vrijgepleit, totaal vrijgepleit, totaal vrijgepleit! Nog een vondst van de president, die hij nu te pas en te onpas herhaalt: collusion delusion, wat zoveel betekent als ‘ingebeelde samenspanning’.

De media

Trump kon het vooral niet laten om de Amerikaanse media in te wrijven dat ze ernaast hadden gezeten. Met sardonisch genoegen bleef hij maar hameren op de dalende kijkcijfers, waar tv-stations als CNN en MSNBC mee te kampen zouden hebben in de dagen na het Mueller-rapport.

Op maandag viel er bij sommige tv-zenders zelfs een brief uit het Witte Huis op de mat, met daarin namen en citaten van bepaalde prominente Democraten, die in de afgelopen tijd in talkshows hadden geclaimd dat er sprake was van samenspanning. ‘In het vervolg vragen we u om basale journalistieke maatstaven te hanteren bij het uitnodigen van zulke gasten’, stond er in de brief. ‘Het Amerikaanse volk is twee lange jaren gebombardeerd met beschuldigingen door de media.’

Trump bij een campagnebijeenkomst in Michigan. © REUTERS

De Democraten

Adam Schiff, de Democratische voorzitter van de staatsveiligheidscommissie in het Huis van Afgevaardigden, was een van de politici die in de brief genoemd werden. Verschillende Republikeinen eisten zijn aftreden, maar hij gaf geen duimbreed toe. ‘Je kunt het oké vinden hoe Trump en zijn medewerkers met de Russen omgingen tijdens de campagne’, tweette hij. ‘Ik niet. Ik vind het immoreel, onethisch en onpatriottisch. En ja, ik vind het corrupt.’

Het kwam hem op een sneer van Trump over zijn uiterlijk te staan: “Schiff met zijn kleine potloodnek. Heeft de kleinste, dunste nek die ik ooit gezien heb. Lijkt me geen goede slagman”, vermaakte hij zijn aanhangers bij een campagnebijeenkomst in Michigan.

Intussen moet hun voorzitter Nancy Pelosi ervoor zorgen dat het de Democraten in het Huis van Afgevaardigden niet al te rood voor ogen wordt, en dat ze zich niet laten provoceren door de treiterpartijen van Trump. Op dinsdagochtend probeerde ze haar fractie op één lijn te houden: ja, we blijven vragen om het vrijgeven van het hele Mueller-rapport, dat nu nog bij minister van justitie Barr ligt en naar verluidt in een geredigeerde versie medio april naar het Congres wordt gestuurd. Maar we blijven ook pragmatisch: we hebben het liever over gezondheidszorg en loonsverhogingen dan over Trump.

De muur

Maar de gifbeker was nog niet leeg voor de Democraten. Want later die dinsdag slaagden ze er niet in om de tweederde meerderheid te vinden die ze nodig hadden om de noodtoestand ongedaan te maken, die president Trump in februari uitriep om zijn grensmuur te kunnen bouwen.

Trump ging deze week gelijk voortvarend te werk. Het ministerie van defensie maakte bekend dat er een potje van een miljard gevonden was om met het bouwen te beginnen.

Het is nog niet gezegd dat dat besluit uiteindelijk standhoudt voor de rechter, want normaal gaat het Congres over zulke begrotingen. Maar voor Trump is een juridisch loopgravengevecht niet per se erg: het zorgt ervoor dat het thema migratie in de aandacht blijft, en daar kan hij op scoren.

De zorg

Maar werd Trump nu een beetje overmoedig? Dat vroegen veel commentatoren zich af, nadat zijn regering deze week ook nog aankondigde dat ze de hele zorgwet van Obama nietig willen laten verklaren door een rechter.

In het begin van zijn presidentschap had Trump zich ook al eens gewaagd aan een hervorming van het zorgstelsel – veel Republikeinen beschouwen ‘Obamacare’ als opmaat naar het socialisme. Dat liep destijds stuk op onenigheid over wat ervoor in de plaats zou moeten komen. Bovendien bleek bij de verkiezingen van 2018, toen Democraten de zorg tot verkiezingsthema hadden gemaakt, dat veel kiezers, zelfs Republikeinse, gehecht zijn geraakt aan Obamacare. Dus reageerden de Democraten haast opgelucht, toen ze hoorden dat Trump dit gevecht opnieuw aan wilde gaan: dat kunnen ze winnen.

Maar Trump lijkt zich in zijn triomfantelijke bui onoverwinnelijk te voelen. Zonder nog een plan te hebben voor een nieuwe zorgwet, pochte hij alvast: “De Republikeinse partij wordt de partij van de gezondheidszorg. Let maar op!”

Lees ook: Veel vragen en verwijten na conclusies Rusland-onderzoeker Mueller

Heeft speciaal aanklager Robert Mueller de onderste steen boven gekregen over de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen? En waarom heeft hij niet willen zeggen of president Donald Trump de rechtsgang nu wel of niet heeft belemmerd?

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties