26 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 08:38

Laatste reacties

- Advertentie -

Trouw | Churandy Martina is onttroond als beste van Europa, maar hij blijft positief

Eline van Suchtelen

Churandy Martina tijdens zijn halve finale op de 100 meter. © Getty Images

Verlies van zijn Europese titel weerhoudt Churandy Martina er niet van vol goede moed vooruit te kijken.

Hij was blij als altijd, tevreden met wat het hoogst haalbare was voor nu. Churandy Martina verloor gisteren zijn Europese titel, maar hij keek zoals altijd naar het positieve. De kampioen van Amsterdam in 2016 werd in de finale van de 100 meter zesde.

- Advertentie -

De Brit Zharnel Hughes won goud in 9,95 seconden. Het zilver was voor een andere Brit, Reece Prescod (9,96). De Turk Jak Ali Harvey pakte brons in 10,01. Martina kwam over de streep in een tijd van 10.16, bij lange na niet genoeg om zich te mengen in de strijd om de medailles. Hij was in de laatste meters te moe voor een extra versnelling.

De 34-jarige Martina sloeg de WK van vorig jaar in Londen over vanwege een slepende achillespeesblessure. Hij liep in Berlijn weer mooie tijden, maar verwachtte er niet veel van omdat hij zich niet topfit voelde. In juli kreeg de sprinter droevig nieuws toen hij in Londen op de Diamond League in actie kwam. Hij hoorde daar na de estafette op de 4×100 meter dat zijn vader was overleden.

Groter doel

De sprinter besloot daarna toch nog de 200 meter te lopen, waar hij zijn op één na beste tijd van het seizoen liep. Hij herdacht zijn vader via een bericht op social media, waarin hij hem de meest positieve man op deze wereld noemt. Na de wedstrijd vloog hij naar Curaçao om de uitvaart bij te wonen.

Met dezelfde levensinstelling als zijn vader keek Martina gisteren na het verlies van zijn Europese titel alvast vooruit naar morgen, als de series op de 200 meter op het programma staan. Na een ijsbad en een massage hoopt de 34-jarige veteraan zijn lichaam weer op te kunnen peppen om fris aan de series te beginnen. Hij heeft geen idee wat hij nog in staat is op de 200 meter, maar de in Curaçao geboren atleet heeft een groter doel in zijn achterhoofd.

- Advertisement -

Martina heeft aan vier Olympische Spelen meegedaan, twee keer voor de Nederlandse Antillen en twee keer voor Nederland. De sprinter wil ook graag in Tokio in 2020 aan de start verschijnen. Er ontbreekt namelijk nog een ring op zijn getatoeëerde arm, waar nu vier ringen op staan, voor vier deelnames. Die vijfde moet er nog bij, dus gaat Martina door.

Lees ook: Lekker lopen, lekker slapen

Sprintcoryfee Churandy Martina blijft altijd positief. Wie negatief is, kan maar beter thuisblijven, vindt de uit Curaçao afkomstige atleet.

Bron; Trouw

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

 1. Laten we voortaan Shurandy Martina thuis laten en Brian Mariano sturen.

  Doet het nog slechter, maar verhandelt weer een kilootje coke en dat is goed voor onze economie.

  Het houdt Prime, Steak and Ribs, Eline en Perla del Mar open.

 2. Beste @Mano, blijkbaar kon ik jou niet overtuigen. Op zich vind ik dat niet erg behalve dat ik als socialist niet kan hebben dat de YDK denk dat ik vind dat laagopgeleiden dom zijn.

  Ik heb in mijn leven heel veel kinderen die het tientje voor bijles niet kunnen betalen met bijles en vaak met school materiaal geholpen. Als ik de indruk zou hebben gewekt dat ik laagopgeleiden dom vind wil ik hierbij aan zeker 40% van de Curaçaose bevolking mijn excuses aanbieden.

  Als ik voor mezelf mag spreken, een goede en juiste opleiding heeft mij veel gebracht en dankzij dat ook een goede inkomen. Ik heb zelfs de eer mogen hebben om het beloofde land te mogen zien en ik wil anderen alleen maar stimuleren om dat ook te doen..

  Mijn succes meet ik aan het feit dat deze neger nooit “yes master” heeft hoeven zeggen en daar ben ik ontzettend trots op..

 3. Beste @Jos, dat filmpje van jou gaat over de estafette, daar beloofd Martina weer te gaan vlammen dat deed hij voor de 200m ook. Achteraf had hij over dat hij niet 100% fit is. Als Martina op de individuele nummers zichzelf belachelijk wilt maken door telkens als laatste te eindigen, moet hij het zelf weten. Bij de estafette gaat het om 3 andere Curaçaose atleten en hij staat de ontwikkeling van jong talent in de weg.

  Zelf aan een fitte Martina hebben we niets en door vooraf te zeggen dat hij een goede race gaat lopen en achteraf met het verhaal komen dat hij niet fit is, begint hij steeds meer op zijn idool en meester charlatan Gerrit Schotte te lijken..

 4. @ericlapas schreef;
  “Bij Churandy Martina heb ik niet eens aan zijn opleidingsnivo gedacht”

  Je reinste kletskoek ericlapas, je hebt wel degelijk aan zijn opleidingsniveau gedacht, sterker, dat liet je al in je eerste zin blijken door o.m. te schrijven; “daarom is het belangrijk, ook al hebben kinderen topsport ambities dat ze toch op school goed hun best doen”. Wel, hoe noem je dat? Ben ik dom of doe jij dom omdat je denkt dat ik niet begrijpend kan lezen?
  @ericlapas schreef;
  “het ging mij meer om zijn flirt met MFK en Schotte.
  Wetende wie Schotte is, dacht ik dat Martina of dom is of een prostituee die alles voor geld doet, dom leek mij minder erg.”

  Ach, ook weer zo’n lulkoek verhaal. Misschien dat je nog niet op de hoogte bent, maar het is algemeen bekend dat politici graag meedelen in het succes van topsporters. Dat is internationaal het geval en de flut-politici van het kleine Curaçao blijven niet achter, ook zij zijn er als de kippen bij om eventuele sporthelden e.a. kampioenen hartelijk te verwelkomen. De man wordt ten onrechte beschuldigd van een flirt met Schotte.

  Nu gaat het over Schotte, maar ik weet heel zeker dat Churandy Martina door welke Curaçaose min. president dan ook zou zijn ontvangen. Toevallig was Schotte min.president toen hij Europees kampioen 100 en 200 m. werd. Trouwens, ook Mark Rutte heeft Churandy Martina uitgenodigd.

  @ericlapas, je acht jezelf zo geweldig intelligent, je bent iemand die hier op het forum meerdere malen hebt zitten opscheppen hoe intelligent je wel bent, wat voor geweldige opleiding je hebt gevolgd, sterker, “bedrijven zouden voor jou in de rij staan….”, kortom, het kan niet op…Heb je allemaal zelf beweerd hoor, het is dat ik het onthoudt, mijn geheugen laat namelijk me zelden in de steek.

  Aangezien je jezelf als zeer intelligent beschouwt stel ik een domme vraag. Zie jij Churandy Martina werkelijk voor iemand aan die zich met politiek bezighoudt? Wat had hij moeten doen toen toentertijd min.president Gerrit Francisco Schotte hem met alle egards overviel, benaderde, ontving en op de foto met hem ging? Schotte deed gewoon wat vrijwel alle presidenten en min.presidenten in de bekende wereld doen, n.l. lekker meedelen in en meeliften op het succes van een topsporter die een topprestatie heeft geleverd! ?

  Had Churandy Martina die naar mijn mening geen benul heeft van politiek en vrijwel zeker ook niet geïnteresseerd is dan moeten zeggen: “donder op Schotte, ik wil niks met jou te maken hebben. ik wil niet met jou op de foto”? Praat toch geen shit man, het gebeurt zelden of nooit dat sporters die op een of andere internationaal toernooi kampioen worden weigeren om met een min.president of een president op de foto te gaan. ?

  @ericlapas schreef;
  “Saillant detail heb net gehoord dat Martina ook op de 200 meter is uitgeschakeld dus hij is niet alleen dom maar hij kan ook niet lopen.”

  Nou ericlapas , zo’n geweldig saillant detail vind ik het helemaal niet hoor. Het lag namelijk in de lijn der verwachting dat Churandy Martina uitgeschakeld zou worden, de man is al tijden op z’n retour. Ik bedoel maar, iedereen wist het. Ik denk dat jij één van de weinigen bent die nog dacht dat hij een comeback zou kunnen maken. ?

  Ik heb bovenstaande artikel overigens niet eens gelezen, de kop van het artikel was genoeg. Heb enkel de reacties, waaronder de jouwe, gelezen.
  En om eerlijk te zijn ericlapas, ik vind jou nog veel dommer klinken dan Churandy Martina. Zou ik eigenlijk niet van zo’n geweldige slimmerd als jij mogen verwachten. En bedenk voordat je mij ook dom noemt, dat ik inderdaad niet zo slim ben, dat betekent kortweg dat ik anders dan jij wél dom mag wezen.

 5. Beste @Mano, ben helemaal eens met de laatste zin, “ik gewoon weiger en ook niet durf mensen zomaar als dom weg te zetten enkel omdat ze bijvoorbeeld laaggeschoold zijn”.

  Wij weten allemaal dat heel veel mensen ook binnen het Koninkrijk niet de kans en mogelijkheid hebben gehad om fatsoenlijk onderwijs te volgen. Vandaar dat ik ook het opleidingsprogramma van Chavez waar volwassenen nog een kans op onderwijs kregen een goed plan vond.

  Bij Churandy Martina heb ik niet eens aan zijn opleidingsnivo gedacht, het ging mij meer om zijn flirt met MFK en Schotte.

  Wetende wie Schotte is, dacht ik dat Martina of dom is of een prostituee die alles voor geld doet, dom leek mij minder erg.

  Saillant detail heb net gehoord dat Martina ook op de 200 meter is uitgeschakeld dus hij is niet alleen dom maar hij kan ook niet lopen.

 6. Zou Mano toen hij trouwde alleen ‘ja’ hebben gezegd of ook een kilometerslang betoog hebben afgestoken.

  Wat worden we moe van die vent!

 7. @ericlapas schreef;
  “Wij weten allemaal dat Churandy Martina niet één van de slimsten is, daarom is het belangrijk, ook al hebben kinderen topsport ambities dat ze toch op school goed hun best doen.”

  @Beste ericlapas, volgens jou weten “wij allemaal” dat Churandy Martina niet bepaald de slimste is. Sorry ericlapas, betrek mij er niet bij, want ik weet echt niet of Churandy Martina inderdaad niet één van de slimsten is. Nu weet ik niet wat je precies bedoelt met ‘niet één van de slimsten’. Bedoel je nou te zeggen dat hij niet echt dom is, maar ook niet zo slim? Of dat hij in ieder geval niet zo slim is als jij? Of bedoel je dat hij gewoon dom is?

  Ik kan je alleen maar vertellen wat ik onder dom/domheid versta. Ik hoef niet ver te zoeken, hier op dit forum zelf doen toch niet zulke domme mensen geregeld domme uitspraken. De vraag is; wat is erger en wie is dommer? Iemand met een vrij hoge opleiding die zichzelf een ontzettende slimmerik vindt, maar die geregeld ongelooflijke domme uitspraken doet. Of iemand met weinig opleiding, zeg maar een laaggeschoolde, die soms begrijpelijkerwijs niet zoveel weet als een hoogopgeleide ‘dommerik’.. ?

  Laten we eerlijk zijn ericlapas, nét jij die zichzelf zo ontzettend intelligent vindt, (heb je vaker laten blijken) noemt anderen dom, want dat bedoel je dat Churandy Martina eigenlijk is, dom!
  Je schrijft dat jonge mensen in het algemeen hun best moeten doen op school. Ben het volkomen eens met je hoor, daar niet van. Maar bedoel je daarmee te zeggen dat je best doen op school garantie is dat je in de toekomst niet zo dom zal zijn/worden? ?

  Dan moet ik je helaas teleurstellen, want ik ben persoonlijk bekend met mensen, sommigen en eentje die ik redelijk goed ken, die niet eens een mavo diploma op zak hebben, maar wel een IQ van meer dan 130, én ook lid zijn van Mensa. Ze kunnen heel veel, in sommige zaken blinken ze uit, maar van sommige zaken hebben ze geen kaas gegeten, maar dat zal ze een worst wezen, want niet alles vinden zij zo interessant om te weten. 😆

  Natuurlijk bedoel ik met het gegeven voorbeeld niet dat Churandy Martina óók een superslimme man is, maar ook hij zal zeker slimmer zijn in ‘iets’ waar jij misschien geen kennis van hebt. Ik bedoel maar dat ik gewoon weiger en ook niet durf mensen zomaar als dom weg te zetten enkel omdat ze bijvoorbeeld laaggeschoold zijn. ?

 8. @ Karel Terlingen, sind wanneer lopen ze de hondert meter door een bocht, je bedoelt waarschijnlijk de twee hondert meter, foutje bedankt.
  Maar buiten dat om Martina loopt nog alleen voor het aantrekkelijke start geld die hij ontvangt, dit is zijn laatste Europees toernooi .
  het is een oude man in deze sport, lopen tegen jongens van 23 jaar kan niet meer met je 33 jaren, tijd van komen en gaan, ga lekker bij Gerrit de Raaf achter op de fiets zitten, voor die is het ook de tijd van gaan! en nooit meer terug komen! Gerrit de Raaf is niet uit gelopen maar uit gestolen!.

 9. @ericlapas : De foto is een opname komende uit de bocht op weg naar de finish streep. Dat hij vlak naast de streep rent is een normale situatie op elke baan met bochten.

 10. Wij weten allemaal dat Churandy Martina niet één van de slimsten is, daarom is het belangrijk, ook al hebben kinderen topsport ambities dat ze toch op school goed hun best doen. De kortste weg van A naar B is nog steeds een rechte lijn. Ik neem aan dat Churandy Martina in het midden van de baan gestart is en zo op de foto te zien, eindigt hij vlak langs de lijn dus hij heeft duidelijk niet in een rechte lijn gelopen. Het kan zo wat milliseconden schelen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -