27 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 00:49

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

Tromp: Vals gevoel van veiligheid

HomeLandenCuraçaoTromp: Vals gevoel van veiligheid

Blindstaren op begrotingsconsolidatie

Emsley TrompWILLEMSTAD — De ingrijpende maatregelen om de fiscale situatie van Curaçao te verbeteren en tegelijkertijd de sociale zekerheid te waarborgen, zorgen op korte termijn voor een vals gevoel van veiligheid. Zo meldt directeur Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in zijn verslag over het derde kwartaal van 2012. Tromp doelt hiermee op de verhoging van de aov-leeftijd en de basisverzekering ziektekosten (bvz).

De maatregelen zijn door de regering genomen om de begroting over 2012 in lijn te krijgen met de normen die zijn vastgelegd in de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en St. Maarten.

“Hoewel deze maatregelen dringend nodig waren, geven ze op korte termijn een vals gevoel van veiligheid.
Het zou een vergissing zijn om te denken dat enkel de strikte toepassing van deze maatregelen zal leiden tot de broodnodige groei, om zo fiscale ruimte te creëren voor andere beleidsterreinen.
De onevenredige nadruk op begrotingsconsolidatie, zonder inachtneming van de institutionele opbouw en structurele maatregelen, heeft geleid tot een situatie waarin de groeiprognoses in de monetaire unie neerwaarts neigen”

, aldus Tromp.

“Terwijl elders de focus ligt op een nieuw hoofdstuk in welvaart en kansen, lijken wij continu terug te keren op onze constitutionele afspraken en te verzanden in begrotingsconsolidatie.
Schaarse middelen en tijd worden verspild terwijl er een broodnodige herziene visie nodig is op duurzame economische groei.”

Investeren
De regering zou volgens de CBCS-directeur moeten investeren in onderwijs en gezondheidszorg, en het juiste ondernemingsklimaat moeten creëren om economische groei te stimuleren. Gegarandeerd moet die groei duurzaam zijn.

“Op korte termijn moet de regering ook de op stapel staande investeringsprojecten, die een boost aan de economie kunnen geven, versnellen”

, aldus Tromp.

“Hierbij hoort ook de bouw van een nieuw ziekenhuis en diverse infrastructurele projecten.
Over het ziekenhuis wordt al decennia gediscussieerd zonder enige vooruitgang, terwijl dit project zo belangrijk is voor het welzijn van onze burgers.
Er moeten snel beslissingen worden genomen zodat eindelijk kan worden gestart en daarmee de economische groei kan worden geholpen.”

Tromp legt uit dat begrotingsconsolidatie ook nadelige gevolgen kan hebben voor de kwetsbaarste groepen in de samenleving.

“Effectieve sociale vangnetten zijn noodzakelijk.
We moeten mensen beschermen tegen de plotselinge inkomensveranderingen en verzekeren dat zij niet uitgesloten worden.”

 Magere economische groei

De reële economische groei voor Curaçao zakte van 0,6 procent in het derde kwartaal van 2011, naar 0, 1 procent in ditzelfde kwartaal een jaar later. St. Maarten laat juist een economische opleving zien.
De ontwikkelingen in de overheidsbegroting van Curaçao werd beïnvloed door de aanwijzing die de Rijksministerraad in juli vorig jaar aan Curaçao gaf.
Daarin werd Curaçao opgedragen om de begroting in orde te krijgen en maatregelen om de tekorten van de twee voorgaande jaren te compenseren.

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties