25.9 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

PBC | Zomertijd in Nederland

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zomertijd is dit weekend weer ingegaan in Nederland. In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur vooruit gezet en...

Column Youp | Stropdas

En opeens zijn de dassen in het nieuws. Aan alle talkshowtafels verschenen dassendeskundigen om te praten over de ondermijnende dieren die de NS een enorme financiële strop...

NTR | Arubaanse Elize helpt slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Melissa Stamper Bij het zien van de beelden van de aardbeving in Turkije en Syrië, wilde de 8-jarige Elize eerst zelf in een vliegtuig stappen om daar te...
- Advertentie -

NTR | Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

John Samson Gearresteerd worden omdat je als man hakken en make-up draagt tijdens carnaval? Op Curaçao beschuldigt Nathan (28) de politie van homofobie. “Mijn vertrouwen in de politie...

PBC | Sociaal-Economische Raad Curaçao keurt nieuwe gokwet goed maar blijft kritisch

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Sociaal-Economische Raad van Curaçao heeft de nieuwe gokwet, de Landsverordening op de Kansspelen, goedgekeurd, maar blijft kritisch en pleit voor volledige transparantie. De...

PBC | Strandgangers opgelet: Portugees oorlogsschip gesignaleerd aan zuidkant van Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur waarschuwt voor de aanwezigheid van het Portugees oorlogsschip aan de zuidkant van Curaçao. Bezoekers van het strand...

PBC | CBCS: Vertraging economische groei verwacht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) voorspelt dat de economische groei in de monetaire unie in 2023 zal vertragen, vanwege een verwachte...
- Advertentie -

Tromp: Vals gevoel van veiligheid

Blindstaren op begrotingsconsolidatie

Emsley TrompWILLEMSTAD — De ingrijpende maatregelen om de fiscale situatie van Curaçao te verbeteren en tegelijkertijd de sociale zekerheid te waarborgen, zorgen op korte termijn voor een vals gevoel van veiligheid. Zo meldt directeur Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in zijn verslag over het derde kwartaal van 2012. Tromp doelt hiermee op de verhoging van de aov-leeftijd en de basisverzekering ziektekosten (bvz).

De maatregelen zijn door de regering genomen om de begroting over 2012 in lijn te krijgen met de normen die zijn vastgelegd in de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en St. Maarten.

“Hoewel deze maatregelen dringend nodig waren, geven ze op korte termijn een vals gevoel van veiligheid.
Het zou een vergissing zijn om te denken dat enkel de strikte toepassing van deze maatregelen zal leiden tot de broodnodige groei, om zo fiscale ruimte te creëren voor andere beleidsterreinen.
De onevenredige nadruk op begrotingsconsolidatie, zonder inachtneming van de institutionele opbouw en structurele maatregelen, heeft geleid tot een situatie waarin de groeiprognoses in de monetaire unie neerwaarts neigen”

, aldus Tromp.

“Terwijl elders de focus ligt op een nieuw hoofdstuk in welvaart en kansen, lijken wij continu terug te keren op onze constitutionele afspraken en te verzanden in begrotingsconsolidatie.
Schaarse middelen en tijd worden verspild terwijl er een broodnodige herziene visie nodig is op duurzame economische groei.”

Investeren
De regering zou volgens de CBCS-directeur moeten investeren in onderwijs en gezondheidszorg, en het juiste ondernemingsklimaat moeten creëren om economische groei te stimuleren. Gegarandeerd moet die groei duurzaam zijn.

“Op korte termijn moet de regering ook de op stapel staande investeringsprojecten, die een boost aan de economie kunnen geven, versnellen”

, aldus Tromp.

“Hierbij hoort ook de bouw van een nieuw ziekenhuis en diverse infrastructurele projecten.
Over het ziekenhuis wordt al decennia gediscussieerd zonder enige vooruitgang, terwijl dit project zo belangrijk is voor het welzijn van onze burgers.
Er moeten snel beslissingen worden genomen zodat eindelijk kan worden gestart en daarmee de economische groei kan worden geholpen.”

Tromp legt uit dat begrotingsconsolidatie ook nadelige gevolgen kan hebben voor de kwetsbaarste groepen in de samenleving.

“Effectieve sociale vangnetten zijn noodzakelijk.
We moeten mensen beschermen tegen de plotselinge inkomensveranderingen en verzekeren dat zij niet uitgesloten worden.”

 Magere economische groei

De reële economische groei voor Curaçao zakte van 0,6 procent in het derde kwartaal van 2011, naar 0, 1 procent in ditzelfde kwartaal een jaar later. St. Maarten laat juist een economische opleving zien.
De ontwikkelingen in de overheidsbegroting van Curaçao werd beïnvloed door de aanwijzing die de Rijksministerraad in juli vorig jaar aan Curaçao gaf.
Daarin werd Curaçao opgedragen om de begroting in orde te krijgen en maatregelen om de tekorten van de twee voorgaande jaren te compenseren.

 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -