28 C
Willemstad
• zaterdag 23 oktober 2021 01:33

Laatste reacties

- Advertentie -

Tromp: Vals gevoel van veiligheid

Blindstaren op begrotingsconsolidatie

Emsley TrompWILLEMSTAD — De ingrijpende maatregelen om de fiscale situatie van Curaçao te verbeteren en tegelijkertijd de sociale zekerheid te waarborgen, zorgen op korte termijn voor een vals gevoel van veiligheid. Zo meldt directeur Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in zijn verslag over het derde kwartaal van 2012. Tromp doelt hiermee op de verhoging van de aov-leeftijd en de basisverzekering ziektekosten (bvz).

De maatregelen zijn door de regering genomen om de begroting over 2012 in lijn te krijgen met de normen die zijn vastgelegd in de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en St. Maarten.

“Hoewel deze maatregelen dringend nodig waren, geven ze op korte termijn een vals gevoel van veiligheid.
Het zou een vergissing zijn om te denken dat enkel de strikte toepassing van deze maatregelen zal leiden tot de broodnodige groei, om zo fiscale ruimte te creëren voor andere beleidsterreinen.
De onevenredige nadruk op begrotingsconsolidatie, zonder inachtneming van de institutionele opbouw en structurele maatregelen, heeft geleid tot een situatie waarin de groeiprognoses in de monetaire unie neerwaarts neigen”

, aldus Tromp.

“Terwijl elders de focus ligt op een nieuw hoofdstuk in welvaart en kansen, lijken wij continu terug te keren op onze constitutionele afspraken en te verzanden in begrotingsconsolidatie.
Schaarse middelen en tijd worden verspild terwijl er een broodnodige herziene visie nodig is op duurzame economische groei.”

- Advertentie -

Investeren
De regering zou volgens de CBCS-directeur moeten investeren in onderwijs en gezondheidszorg, en het juiste ondernemingsklimaat moeten creëren om economische groei te stimuleren. Gegarandeerd moet die groei duurzaam zijn.

“Op korte termijn moet de regering ook de op stapel staande investeringsprojecten, die een boost aan de economie kunnen geven, versnellen”

, aldus Tromp.

“Hierbij hoort ook de bouw van een nieuw ziekenhuis en diverse infrastructurele projecten.
Over het ziekenhuis wordt al decennia gediscussieerd zonder enige vooruitgang, terwijl dit project zo belangrijk is voor het welzijn van onze burgers.
Er moeten snel beslissingen worden genomen zodat eindelijk kan worden gestart en daarmee de economische groei kan worden geholpen.”

Tromp legt uit dat begrotingsconsolidatie ook nadelige gevolgen kan hebben voor de kwetsbaarste groepen in de samenleving.

“Effectieve sociale vangnetten zijn noodzakelijk.
We moeten mensen beschermen tegen de plotselinge inkomensveranderingen en verzekeren dat zij niet uitgesloten worden.”

 Magere economische groei

- Advertisement -

De reële economische groei voor Curaçao zakte van 0,6 procent in het derde kwartaal van 2011, naar 0, 1 procent in ditzelfde kwartaal een jaar later. St. Maarten laat juist een economische opleving zien.
De ontwikkelingen in de overheidsbegroting van Curaçao werd beïnvloed door de aanwijzing die de Rijksministerraad in juli vorig jaar aan Curaçao gaf.
Daarin werd Curaçao opgedragen om de begroting in orde te krijgen en maatregelen om de tekorten van de twee voorgaande jaren te compenseren.

 

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....

PBC | Journalist Dick Drayer over zijn Covid: Het scheelde niet veel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – “Het had niet veel gescheeld of ik had hier niet gezeten”, verteld NOS-correspondent Dick Drayer, die de dood in de ogen keek nadat bij...
- Advertentie -