WILLEMSTAD — Transparency International (TI) heeft vandaag aangekondigd een ‘National Integrity System assessment’ te gaan doen in Curaçao. Navraag bij de organisatie leert dat het onderzoek volgende maand van start gaat en de resultaten naar verwachting begin december 2012 beschikbaar zijn. De uitkomst wordt dan publiekelijk gemaakt, via de website en eventueel ook een publiek evenement.
Transparency International zal het National Integrity System assessment oepassen bij het onderzoek, zoals in bijna 100 landen wereldwijd is gedaan sinds 2001. Een hoofdonderzoeker en een paar assistenten zullen informatie op Curaçao komen verzamelen, onder meer aan de hand van interviews. Vanuit het Duitse hoofdkantoor zal een projectmanager en ondersteunend personeel verantwoordelijk zijn voor het assessment.
Dialoog openbreken
“Transparency International zal het onderzoek in Curaçao uitvoeren in dialoog met de sleutelfiguren uit alle overheidsorganen, de maatschappij en de private sector”, aldus een persbericht van de organisatie.
“National Integrity System assessments bieden een uitstekende kans om de politieke en technische dialoog rond hervormingen op het gebied van good governance en transparantie open te breken, om te komen tot beter beleid en meer effectiviteit”, aldus Alejandro Salas, Transparency International Regional Director for the Americas in het persbericht.
Aanbevelingen
“Het rapport, dat onafhankelijk door TI wordt gepubliceerd, zal op bewijs gebaseerde bevindingen bevatten en input vanuit het gehele politieke, sociale en economische spectrum. Anti-corruptie-aanbevelingen zullen worden gedaan aan de belangrijkste Curaçaose instituties en actoren.”
Het National Integrity System assessment biedt een raamwerk dat anti-corruptie organisaties kunnen gebruiken om de reikwijdte van en de oorzaak van corruptie te analyseren en de effectiviteit van pogingen tot corruptie terug te dringen. Een National Integrity System assessment evalueert de belangrijkste instituties en spelers, die een land vormen, waaronder regering, media, de publieke en private sector. Het doel van zo’n studie is om de risicofactoren met betrekking tot corruptie in een bepaald land in kaart te brengen, evenals middellange en lange termijnoplossingen om deze risico’s te verminderen. Hoewel de regering van Curaçao zelf heeft verzocht om een onderzoek, gaat TI onafhankelijk te werk, benadrukt de organisatie desgevraagd.
Het kabinet-Schotte maakte eind november vorig jaar bekend TI te willen inschakelen. Dit nadat de Rijksministerraad de Curaçaose regering had gevraagd of zij nog maatregelen zou nemen naar aanleiding van het rapport ‘Doe het Zelf ’ van de commissie onder leiding van Paul Rosenmöller. In dit veelbesproken rapport werd eind september 2011 een onafhankelijk onderzoek aanbevolen door een commissie van wijzen naar onder meer de beschuldigingen van niet-integer gedrag aan het adres van de premier zelf, minister van Financiën George Jamaloodin en minister van Economische Ontwikkeling Abdul Nasser El Hakim (allen MFK). Als dit niet zou gebeuren, moest er in het uiterste geval worden ingegrepen via artikel 43, lid 2 van het Statuut.
Nederland nam uiteindelijk echter genoegen met het inschakelen van TI, waarbij geen onderzoek wordt gedaan naar personen, maar dat moet leiden tot aanbevelingen op het gebied van de bestrijding van corruptie.