27 C
Willemstad
• vrijdag 20 mei 2022 06:27

Laatste reacties

- Advertentie -

TPO | Wie is de baas in Nederland? Een serie over De Bovenbazen, deel 9: Frans Timmermans

Frans Timmermans wil de ongekroonde Koning worden van de Europese adel | Column Ronald van Raak

Frans Timmermans. EPA/MIGUEL A. LOPES

Het werd me pas echt duidelijk toen ik zijn lijst met onderscheidingen zag: Ridder in de Orde van Malta, Grootkruis in de Orde van Verdienste van Chili, Commandeur in de Orde van de Poolster, Grootkruis in de Orde van Groothertog Gediminas van Litouwen, Grootkruis in de Orde van het Kruis van Terra Mariana, Grootkruis in de Orde van het Zuiderkruis, Ridder in het Legioen van Eer, Commandeur in de Orde van Verdienste van Roemenië, de Bulgaarse Gouden Palm, Officier in de Orde van Verdienste van Polen en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Frans Timmermans is de nieuwe Europese adel.

- Advertentie -

Het wordt de ‘hemel of de hel’, dat zei Frans Timmermans in december toen hij in een chique hotel in Lissabon was gekozen tot Spitzenkandidat voor de Europese sociaaldemocraten bij de Europese verkiezingen. Op deze manier hoopt de PvdA’er Juncker te kunnen opvolgen als voorzitter van de Europese commissie. Die kans is erg klein, omdat de sociaaldemocraten bij de verkiezingen in mei waarschijnlijk overal in Europa flinke klop zullen krijgen. Maar de toon is er niet minder om: Timmermans dreigt met hel en verdoemenis. De oorlog zal uitbreken als we niet snel verder gaan met de Europese superstaat.

Timmermans wil Europa behoeden voor ‘populisten’, politici die kritiek hebben op de huidige Europese politiek. Frans groeide op in diplomatenkringen, in Parijs, Brussel en Rome. Vanaf 2002 bemoeide hij zich als Tweede Kamerlid met de Europese Grondwet. In een referendum in 2005 zei Nederland duidelijk ‘nee’ tegen meer Europa. Timmermans kon dit verlies moeilijk verwerken, hij was ‘boos op het volk’. Als staatssecretaris van Buitenlandse Zaken kon hij de Europese Grondwet echter alsnog bijna ongeschonden doorvoeren, toen de Nederlandse regering in 2007 het Verdrag van Lissabon ondertekende.

Volgens Frans Timmermans ben ik ook een ‘populist’, omdat ik van de SP ben. Frans heeft het niet zo op de SP, zo lazen we ooit op WikiLeaks, waarop verslagen waren verschenen van een bezoek aan de Amerikaanse ambassade. Dat was in 2006, voordat de SP de verkiezingen had gewonnen en maar liefst 25 zetels haalde. Timmermans stelde echter tegenover de VS-ambassadeur dat de PvdA nooit met de SP zou gaan regeren. Toen PvdA-leider Job Cohen in 2012 toenadering zocht tot de SP lekte een ‘interne’ mail van Timmermans, die leest als een persbericht, naar de media. Even later trad Job Cohen af.

Elke politicus moet een beetje ijdel zijn, anders red je het niet in de politiek, maar te veel ijdelheid is voor een politicus een groot gevaar. Dat werd pijnlijk duidelijk tijdens een afscheidsinterview met Frans Timmermans in 2014, hij trad toen af als minister van Buitenlandse Zaken om Europees commissaris te worden. In de uitzending bij Pauw zei hij plots dat na de vliegramp met MH17 slachtoffers zouden zijn gevonden met een mondkapje op, om aan te tonen hoeveel de slachtoffers moeten hebben geleden. Dat leidde tot veel onrust onder nabestaanden, zeker toen bleek dat hij dit verhaal zelf had verzonnen.

In 2014 ging voor Frans Timmermans een droom in vervulling: hij trad als Europees commissaris toe tot de Bovenbazen van Europa. Dit zijn ongekozen bestuurders die blijven hameren op een nog grotere Europese Unie, met nog meer Europese regels en richtlijnen, die het leven van mensen steeds meer zullen bepalen. Hetzelfde Europese beleid dat er toe heeft geleid dat zoveel burgers het vertrouwen in de politiek verliezen. Nu wil Timmermans ook nog voorzitter worden van de Europese commissie, als ongekroonde Koning van de Europese adel. Om vervolgens iedereen in ons land zijn wil te kunnen opleggen.

In de serie over De Bovenbazen schreef Ronald van Raak eerder over Ralph Hamers van INGPaul Polman van UnileverBen van Beurden van Shell,  Gerrit Zalm bij ABN Amroover de consultants van KPMGde foute vastgoedbaas Jos van de Mortelde dubieuze KPMG-baas Jaap van Everdingen en bedrijvenpokeraar Hans Wijers (AKZO Nobel).

Bron: ThePostOnline

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef ‘Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen’.

- Advertentie -

Artikel delen

2 reacties

  1. Corruptie is niet alleen iets doen maar ook iets bewust nalaten en daar is Frans Timmermans en met hem vele andere politici goed in,Dat daar bij honderden miljoenen mensen worden benadeeld in hun rechten maakt voor hen niets uit.Zolang hun pluche stoel maar veilig blijft.

    De arrogantie bij die politici is beschamend en geeft duidelijk aan dat de politiek zeker in de westerse wereld volledig buiten de echte realiteit is gaan leven

  2. Frans Timmermans, de man ziet er niet uit klein, kaal en dik maar zo ijdel als ik weet niet wat. Deze Frans Timmermans de man die waarschijnlijk door zijn ijdelheid ooit zijn mond voorbij praatte door te zeggen dat één van slachtoffers van de MH-17 een zuurstof masker op had. Jammer genoeg hebben wij daar niets meer over gehoord.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, May 19, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Staatssecretaris Van Huffelen voor tweede keer op bezoek op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties is van maandag 23 mei tot vrijdag 27 mei op Aruba, Curaçao en Sint Maarten om inwoners, ondernemers,...

PBC | Mondkapjesplicht vervalt op de luchthaven

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het is niet langer verplicht om op luchthaven Hato een mondkapje te dragen. Beheerder CAP heeft de verplichting vorige week vervangen door een mondkapjes...

PBC | Nederlandse en Curaçaose wetenschappers vinden elkaar op de Universiteit van Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Nederlandse en Curaçaose wetenschappers hebben begin deze maand een serie presentaties en lezingen gegeven over Erfgoed, nation building and nation branding. Op vrijdag 6 mei...

PBC | Rotterdamse politie zoekt getuigen coldcase zaak binnen Antilliaanse gemeenschap

Persbureau Curacao ROTTERDAM – Het coldcaseteam dat onderzoek doet naar de dood van de 13-jarige Sedar Soares heeft sterke aanwijzingen dat binnen de Antilliaanse gemeenschap meer kennis is...
- Advertentie -
- Advertentie -