Democracy now! | Monday, May 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | ‘Nederland stuurt vaccins voor heel Suriname’

Nederland heeft toegezegd ongeveer 700.000 coronavaccins naar Suriname te sturen, ruim voldoende voor de gehele bevolking. De Surinaamse president Chan Santokhi zei dit zaterdag tijdens een bijeenkomst,...

Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...

ParadiseFM | Morgen laatste vaccinatiedag in Sambil

Winkelcentrum Sambil stopt woensdag als vaccinatiecentrum. Dat betekent dat morgen, dinsdag 18 mei, de laatste dag is dat mensen daar voor hun coronavaccin terecht kunnen. De sporthal...
- Advertisement -spot_img

TPO | Vooruitgang: De gokmaffia op de Antillen wordt aangepakt

HomeMediaTPO | Vooruitgang: De gokmaffia op de Antillen wordt aangepakt

Oud-premier Gerrit Schotte uit het parlement gezet | Column Ronald van Raak

De gokmaffia kan veel dure advocaten inhuren, zoals advocaat Gerard Spong en accountant KPMG, dat jarenlang gewoon de boeken van Corallo heeft goedgekeurd.

Oud-premier Gerrit Schotte is woensdag door de politie van Curaçao uit het parlement gezet. Deze politicus had al lang in de gevangenis moeten zitten. Vorig jaar werd hij veroordeeld tot drie jaar cel, omdat hij zich had laten omkopen door de gokbaas Francesco Corallo.

Die op zijn beurt onlangs op Sint Maarten is opgepakt vanwege grootschalige fraude en witwassen – en het omkopen van politici. Op dit eiland wacht hij nu op uitlevering aan Italië, omdat hij ook in dat land wordt gezocht voor grootschalige fraude en witwassen – en het omkopen van politici. Samen met Schotte is ook Amparo dos Santos uit het parlement gezet. Dat is de broer van Robbie dos Santos, een gokbaas op Curaçao, die vorig jaar ook is veroordeeld voor grootschalige fraude en witwassen. Robbie dos Santos is bovendien verdachte in het onderzoek naar de moord op de politicus Helmin Wiels, die werd vermoord nadat hij vragen wilde stellen over deze gokmaffia.

Ruzie in de maffiafamilie

De maffiafamilie Corallo heeft een lange geschiedenis op Sint Maarten. Vader Geatano Corallo moest het eiland verlaten, omdat hij in Italië voor  vele jaren de cel in moest. In die tijd ontfermde zoon Francesco zich over het internationale gok-imperium en breidde hij dat nog verder uit. Waarbij vooral in het illegale internet-gokken vele miljoenen worden witgewassen – waarschijnlijk ook veel drugsgeld.

In juni keerde vader Corallo echter terug op Sint Maarten, om hier met veel kabaal zijn gok-imperium weer op te eisen, dat zijn zoon zich illegaal zou hebben toegeëigend. Vader Gaetano deed zelfs aangifte tegen zoon Francesco en spande een rechtszaak aan. Het is opmerkelijk dat juist de rechtszaak van de vader nu een reden is dat de zoon nog niet kan worden uitgeleverd aan Italië. Daarbij speelt ook dat Francesco beweert een diplomatiek paspoort te hebben, dat hij gekregen zou hebben van de regering van het eiland Dominica, dat hem tot ‘buitengewoon ambassadeur’  van dat land zou hebben gemaakt.

Politie in het parlement

Ook Gerrit Schotte zit – ondanks zijn veroordeling – nog altijd niet in de gevangenis, omdat hij in hoger beroep is gegaan en het op Curaçao niet de gewoonte is dat veroordeelde politici uit zichzelf aftreden. Schotte kon vorig jaar zelfs deelnemen aan nieuwe verkiezingen, die hij ook nog bijna won. Waarna een brede coalitie van partijen de handen ineen sloeg om te voorkomen dat Schotte, die door de rechter een ‘marionet’ van Corallo werd genoemd, premier zou kunnen worden. Waarbij de nieuwe regering echter de fout maakte om wel een aantal parlementariërs tot minister te maken, maar niet op tijd nieuwe leden van het parlement te benoemen. Tot woensdag, toen dit alsnog werd gedaan, kon de nieuwe coalitie niet meer rekenen op een meerderheid. Schotte wilde van de gelegenheid gebruik maken om de regering te laten vallen, maar daar heeft nu opmerkelijk genoeg de politie een einde aan gemaakt.

Een betere toekomst is mogelijk

Dat gokbazen als Francesco Corallo en Robbie dos Santos worden aangepakt is het gevolg van een grootschalig onderzoek dat mede op ons initiatief is georganiseerd naar de verbondenheid tussen de onder- en bovenwereld op de Antillen, vooral tussen de gokwereld en de politiek. In dat onderzoek werkt ons land nauw samen met de VS (voor fiscaal onderzoek) en Italië (voor maffia-onderzoek). Mensen als Francesco Corallo beschikken over veel geld. Zij kunnen dure advocaten inhuren, zoals Gerard Spong, die ooit aangifte tegen mij deed omdat ik Corallo een maffiabaas noemde.

En zij kunnen veel andere dure hulp inhuren, zoals accountant KPMG, dat jarenlang gewoon de boeken van Corallo heeft goedgekeurd. Maar het doet me wel goed dat een begin is gemaakt. Dat langzaam duidelijk wordt dat ook de grote boeven en hun politieke handlangers worden aangepakt. Dat laat de mensen op de eilanden ook zien dat we een einde kunnen maken aan de kolonisatie door de gokmaffia. En een betere toekomst mogelijk is.

Bron: ThePostOnline

1 reactie

  1. De strijd is nog lang niet gestreden en hier word slechts de bekende top van de ijsberg genoemd. Doorzetten alsjeblieft en schoon schip maken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties