30 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

TPO | Sint Maarten – Kritische blogger gevangen genomen en geïntimideerd

HomeNieuwsTPO | Sint Maarten – Kritische blogger gevangen genomen en geïntimideerd

‘Free Judith Roumou!’ | Column door Ronald van Raak

#freedomofspeechsxm #nopoliticalprisonerssxm #freeJudithRoumou | Cartoon by Pa Stechi
‘Free Judith Roumou!’ | Cartoon by Pa Stechi

Maffiose figuren kunnen hun gang gaan, politici lijken overal mee weg te komen, maar een kritische blogger wordt geïntimideerd en gevangen gezet. Judith Roumou zegt wat ze denkt. En dat is niet best – voor politici en andere machthebbers op Sint Maarten.

Soms ondoordacht, zelden genuanceerd, maar altijd met overtuiging en humor, schets zij het machtsmisbruik in dit deel van ons Koninkrijk. Nu is zij mogelijk zelf onderwerp van machtsmisbruik. Roumou werd vorige week dinsdag opgepakt, onder meer voor smaad en laster. Maandag is ze vrijgelaten uit voorlopige hechtenis.

Maar veilig is ze niet. Haar telefoon en computers zijn meegenomen, haar woning is overhoop gehaald – en haar voordeur is weggehaald, waardoor ze ’s nachts bang is. Hier lijkt sprake te zijn van intimidatie. Ik vrees voor de veiligheid van deze blogger. En ik ben bang dat informatie die zij heeft verzameld over corruptie en slecht bestuur in verkeerde handen komt.

Opmerkelijke prioriteiten

Sint Maarten is een klein eiland, maar ook de thuisbasis van enkele grote criminelen, onder wie Francesco Corallo. Hij is een grote gokbaas en volgens de Italiaanse regering verbonden met de Siciliaanse maffia. Nadat knipselkrant-curacao.com onthullingen deed over de financiering van politici op Sint Maarten en Curaçao door Corallo, werd dit blog direct aangeklaagd wegens smaad, door de advocaat Gerard Spong – die ook mij een waarschuwing stuurde.

De manier waarop Roumou wordt aangepakt lijkt te passen in dit patroon van intimidatie. Daarbij stellen politie en justitie op Sint Maarten opmerkelijke prioriteiten. Een grote zaak van stemmen kopen door Theo Heyliger, de belangrijkste politicus op het eiland – en een goede vriend van Corallo – blijft al jaren op de plank liggen. Maar een kritische blogger wordt wel aangepakt.

Handen af van Judith Roumou

Als Tweede Kamerlid moet ik terughoudend zijn als het gaat om lopende rechtszaken, zeker als die spelen in een ander deel van het Koninkrijk. Maar als Kamerlid draag ik een verantwoordelijkheid voor goed bestuur op de eilanden. Daarbij hoort ook de bescherming van mensen die kritiek uiten op politici en andere machthebbers. Hoe de rechtszaak verder zal verlopen en of Judith Roumou ergens voor wordt veroordeeld, dat wachten we rustig af.

Maar ondertussen wil ik wel zeker weten dat hier niet sprake is van een politiek proces, zeker weten dat de informatie die Roumou heeft verzameld niet verloren gaat en zeker weten dat deze blogger op dit moment veilig is.

Daarom heb ik minister Plasterk gevraagd de situatie goed in de gaten te houden en de Tweede Kamer op de hoogte te houden. Laat het Openbaar Ministerie op Sint Maarten snel met bewijzen komen. En anders: Handen af van Judith Roumou. Handen af van de persvrijheid in het Koninkrijk.

Het werk van Judith Roumou en andere kritische bloggers op de eilanden lijkt ook effect te hebben. Steeds meer mensen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten durven zich uit te spreken. Zo leidde de gevangenneming van Judith Roumou tot een prachtige Calypso ‘Free Judith Roumou!’, door twee bekende musici op Sint Maarten.

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef ‘Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen’.

Bron: ThePostOnline

4 reacties

  1. JUDITH MOET VRIJ, DAT IS HET MOTTO

    Zowel Judith en de KKC zijn de vrijheid strijders van de voormalige Antillen. Samen staan wij sterk om hen te steunen. Maak samen met KKC en Judith de voormalige Antillen vrij van alle corruptie, intimidatie, het verbieden van de vrije meningsuiting, het constante intimideren door advocaten van de duivel ( e 3 stoogies (inmiddels beter bekend als Peppie en Kokkie + Eustia aka lawaaitrio) en Spong)) politici die de macht willen hebben op de bevolking. De Antilliaan moet nu wakker worden en samen met Judith en KKC strijden. Dat zijn de dingen die ik van o.a. Judith en KKC begrijp, Nederlanders en Antillianen die op (en nog) Curaçao, St. Maarten en Aruba hebben gewoond/wonen, en nu gezamenlijk strijden voor een vrij van corruptie, maffialeden/politici, en van in witwas/moord verdachte/frauderende politici. Zij steken voor alle Antillianen de nek uit voor een mens waardig bestaan.

    CURACAO, ST. MAARTEN EN ARUBA WAKE UP.

  2. vrijheid van mening en persvrijheid is een grondrecht en derhalve gegarandeerd in de GW. Nederland heeft in deze een waarborgfunctie en moet inspringen als een blogger onterecht wordt opgesloten omdat ze durft vuile zaakjes aan te kaarten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties