27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 23:05

Laatste reacties

- Advertentie -

TPO | 'Sint Maarten: klein land, grote boeven'

Een kat- en muisspel met de maffia. Door Ronald van Raak

sxm-sint-maarten-2
‘Sint Maarten: klein land, grote boeven’

Tegen parlementariër Silvio Matser van Sint Maarten werd vorige week twee jaar celstraf geëist, wegens belastingfraude. Als hij wordt veroordeeld verliest hij zijn zetel, maar een oplossing is dat niet. Matser wordt opgevolgd door Maria Bulcamper-Molanus, die eveneens voor de rechter moet verschijnen, voor belastingfraude, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Dit zijn politici van de Verenigde Volkspartij van Theo Heyliger, die op zijn beurt wordt verdacht van een miljoenenfraude bij het kopen van stemmen bij verkiezingen en het omkopen van parlementariërs.

- Advertentie -

Een belangrijke financier van politici op Sint Maarten is Francesco Corallo, die volgens de Italiaanse regering is verbonden met de Italiaanse maffia. In de casino’s en bedrijven van Corallo op Sint Maarten zijn op verzoek van de Italianen invallen gedaan, in verband met grootschalige fraude bij een Italiaanse bank.

De witwasmachine van de Cariben

De scheiding tussen politiek en maffia op Sint Maarten is soms flinterdun. Hoe dat in zijn werk gaat was vorig jaar te zien in een filmpje van een beveiligingscamera, waarop toenmalig parlementslid Patrick Illidge bordeel ‘Bada Bing’ binnen slofte om tienduizenden euro op te halen voor vergunningen voor illegale prostituees. Dat was waarschijnlijk in opdracht van toenmalig minister van Justitie Duncan, die ooit de Nederlandse minister Plasterk ontving met een pistool in zijn sok, een gewoonte die Duncan deelde met sommige collega’s op Curaçao. Illidge moet binnenkort eveneens voorkomen en wordt verdacht van het aannemen van smeergeld, vrouwenhandel en illegaal wapenbezit.

In deze kleine landen konden grote boeven zich lange tijd alles veroorloven. Na voortdurende druk van SP en VVD wordt nu een begin gemaakt met hun vervolging. Sint Maarten is de witwasmachine van de Cariben, voor drugsgeld uit de omringende landen. Het eiland is ook een kruispunt van vrouwenhandel, wapenhandel en mogelijk financiering van terroristische organisaties.

Moord en maffia op Curaçao

De onderwereld van Sint Maarten strekt zich uit ook uit Curaçao. Francesco Corallo is waarschijnlijk een financier van Gerrit Schotte, de voormalige premier van Curaçao. Schotte probeerde de financiële rechterhand van Corallo hoofd te maken van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten en Corallo een diplomatiek paspoort te bezorgen.

- Advertisement -

Curacao-1
De andere kant van Curacao: zon, zee, plezier en magie in de Caribean

Vorig jaar werd op Curaçao de politieke leider Helmin Wiels vermoord, nadat die de regering Schotte had laten vallen en had aangekondigd fraude en corruptie op het eiland te willen aanpakken. De dader bleek een huurmoordenaar, binnenkort zullen vermoedelijk de namen van de opdrachtgevers bekend worden. Het zal mij niet verbazen als daarbij de namen vallen van invloedrijke politici, die eveneens nauwe banden hebben met de maffia. Schotte kon aan de macht komen omdat Nederland de screening van ministers op Curaçao niet had geregeld. Opnieuw na druk van SP en VVD nemen we die screening op Sint Maarten nu wel serieus: vorige week bleek dat maar liefst vier kandidaat-ministers niet door de screening zijn gekomen.

Naar een nieuw Koninkrijk

Maandag bestaat het Koninkrijk zestig jaar. Volgens het Statuut – de grondwet van het Koninkrijk – zijn Aruba, Curaçao en Sint Maarten autonome landen, maar is Nederland verantwoordelijk voor goed bestuur. Dat Statuut vertelt echter niet hoe wij corruptie en criminaliteit op de eilanden kunnen aanpakken. Jarenlang hebben PvdA en CDA, D66 en GroenLinks bewust weggekeken en heeft de maffia de eilanden in haar greep genomen.

Nu wordt eindelijk een begin gemaakt met het onderzoek naar corruptie en worden foute politici eindelijk aangepakt. Dat leidt tot verzet bij sommige bestuurders, maar ook tot steun van veel bewoners, die blij zijn dat de grote boeven op hun kleine eiland eindelijk worden aangepakt. Dat heeft echter weinig zin als daar weer nieuwe boeven voor in de plaats komen.

Daarom heb ik samen met VVD-collega Bosman een voorstel gedaan om het huidige Statuut open te breken en nieuwe afspraken te maken. De bevolking van de eilanden kan dan zelf bepalen waar Nederland zich in de toekomst mee moet bemoeien en waarmee niet. Maar als wij de verantwoordelijkheid krijgen om corruptie en criminaliteit te bestrijden, moeten we dat ook kunnen waarmaken. Zolang we niet de mogelijkheid hebben om de criminele netwerken op de eilanden op te rollen blijven we een kat en muisspel spelen met de maffia.

Bron: ThePostOnline

Over Ronald van Raak

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en schrijft voor ThePostOnline onder meer over politiek, filosofie en religie.

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

 1. Het oprollen van criminele organisaties behoort tot de taak van het Koninkrijk, zeker als de eilanden zelf daartoe niet in staat zijn. Zo is dat in het Statuut afgesproken 60 jaar geleden. Waarom verwaarloost Nederland die toezichthoudende taken stelselmatig en kiest voor de vlucht naar voren? Zo van eigen schuld dikke bult? Dan moeten de eilanden ongewenst maar bekwaam uit het Statuut worden gewerkt en onafhankelijk worden? Wij achten dat een zeer oneervolle propositie. Nederland wordt toch ook niet opgeheven omdat de misdaad er zo welig tiert? ‘Je maintiendrai’ luidt het devies van het Koninkrijk en niet ‘Ik zal loslaten’, hoe prettig dat in sommige kringen ook gevonden zou worden. Gewoon de staatsrechtelijke taken op een correcte manier uitvoeren met begrip voor de burgers daar. En niet weglopen als het lastig wordt. Geen woorden maar daden, maar wel van de innemende en gepaste soort. Al doende leert men, wellicht ook in de politiek? Renée van Aller & John de Vries

 2. Het CDA ( Balkenende en Hirsch Ballin) en zeker D66 ( Hannchi en PECHTHOLD !!) kijken nog steeds weg.
  Zij steunen de – grotendeels criminele en zichzelf verrijkende- elite van de eilanden ( Aruba/CDA , Curaçao/D66 )nog steeds te vuur en te zwaard en laten de eilandbewoners bewust creperen !
  De onvergetelijke en onvergefelijke wegkijk-houding van Donner (ook CDA !), destijds verantwoordelijk voor de Antillen, hebben de eilanden in verdere duisternis gehuld.
  Maar Donner speelt nu op een andere ,door hem zo gewenste en op achterbakse wijze verkregen, positie staatsman!
  Tsja, politiek…..om te huilen.

 3. Een duidelijk verhaal, zoals de realitiet gewoon is.
  De politiek van deze 2 eilanden worden dooor maffia geregeerd.
  Het is goed dat eindelijk Nederland eens niet weg kijkt, maar bereid is te screenen.
  Dat zal na de volgende verkiezingen een hoop rust geven.
  in het huidige kabinet en vooral het parlement zitten nog te veel gasten van de maffiakliek
  De maffia moet oprotten samen met hun rat advokaatjes.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -