Laatste reacties

- Advertentie -

TPO | Premier Sint Maarten wil dat critici zelfmoord plegen

Nederland mag de bevolking niet in de steek laten | Door Ronald van Raak

pier-sxm
Minister President Marcel Gumbs van Sint Maarten wil dat blogger Roumou zelfmoord pleegt: “Bind een steen om je nek en spring van de pier of spring uit een vliegtuig”

Bind een steen om je nek en spring van de pier. Zoek hulp bij een psycholoog, spring uit een vliegtuig.” Premier Marcel Gumbs van Sint Maarten hield zijn critici onlangs voor dat zij beter zelfmoord kunnen plegen. Hij deed ook suggesties hoe zij dat het beste zouden kunnen doen.

In een samenleving van 45.000 mensen heeft zo’n uitspraak grote invloed. Vooral omdat iedereen heus wel weet op welke mensen hij doelt. De bevolking van Sint Maarten is de corruptie en de criminaliteit echter meer dan zat en vraagt om hulp.

Een cultuur van intimidatie

- Advertentie -

Er zijn op Sint Maarten mensen die kritiek durven geven, zoals Judith Roumou, de blogger voor wie ik vorige maand al aandacht vroeg. Zij werd op Sint Maarten opgepakt en geïntimideerd. En zij heeft nog altijd te maken met intimidatie: haar hond werd gedood, haar telefoons en computers zijn in beslag genomen en zij lijkt voortdurend te worden afgesloten van water en energie. Premier Gumbs heeft ondertussen zijn excuses aangeboden voor zijn uitspraken, maar de manier waarop hij dat deed geeft niet erg veel vertrouwen. De premier zegt spijt te hebben van zijn woorden: “Maar ik verontschuldig mij niet voor de boodschap die ik probeerde over te brengen.”

De bevolking is het zat

De mensen op Sint Maarten zijn de corruptie en de criminaliteit op het eiland meer dan zat. Het geweld, ook op klaarlichte dag. Mensen die in hun eigen huis worden overvallen en mishandeld. Vaak door jongeren, die zich aansluiten bij een van de vele bendes op het eiland. De mensen zijn ook het ongegeneerde gegraai aan de top en de ongekende ongelijkheid meer dan zat. Al die miljonairs op hun dure jachten, die Sint Maarten gebruiken om hun vieze geld wit te wassen. Terwijl mensen die hard werken moeten rondkomen van 800 dollar – waarvan ze al snel 600 dollar kwijt zijn aan huur. Steeds meer tienermeisjes die zwanger raken, steeds meer jonge moeders die hun kinderen niet fatsoenlijk te eten kunnen geven. Ondertussen doet de onderwereld of het eiland van haar is.

De corruptie is te groot

In april nam de Tweede Kamer het voorstel aan van mij en mijn VVD-collega André Bosman voor een grootschalig onderzoek naar de verbondenheid tussen onder- en bovenwereld op Curaçao en Sint Maarten. In het bijzonder naar de financiering van politici vanuit de gokindustrie, waar volgens vele onderzoeken veel drugsgeld wordt witgewassen.

De Nederlandse regering lijkt bereid 22 miljoen euro te investeren en 55 rechercheurs aan te stellen, om de corruptie en de criminaliteit te bestrijden. Maar dat leidt onder politici op Sint Maarten nog niet tot veel enthousiasme. De minister van Justitie verklaarde Gerard Bouman, het hoofd van de Nederlandse politie, zelfs tot persona non grata. Deze Nederlandse politiechef zou niet meer met de bestuurders van Sint Maarten kunnen samenwerken, omdat de corruptie te groot is. Volgende week komt de minister van Justitie van Sint Maarten naar Nederland om uitleg te geven.

Voor de bevolking kiezen

- Advertisement -

Ik strijd al jaren tegen de corruptie en de criminaliteit op Sint Maarten, vaak samen met André Bosman. Wij zijn allebei heel andere politici, van heel verschillende partijen. Maar we zien allebei dat de mensen op Sint Maarten geen toekomst hebben als de corruptie en de criminaliteit zo groot blijven. Dat heeft geleid tot veel kritiek van politici op Sint Maarten. En tot pogingen om ook ons te intimideren.

Maar we gaan de cultuur van intimidatie op Sint Maarten niet naar Nederland exporteren. Ik hoop wel dat we Sint Maarten kunnen bevrijden van de corruptie en de criminaliteit. Politici op Sint Maarten roepen altijd dat ik tegen Sint Maarten zou zijn. Dat is niet zo: ik ben tegen corruptie en criminaliteit. En sta misschien wel meer voor de bevolking van Sint Maarten dan veel bestuurders op het eiland zelf. Het wordt tijd dat ook die politici een keuze maken. Ik hoop een keuze voor hun eigen bevolking.

Bron: ThePostOnline

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Goed gezegd van Ronald van Raak. Maar als we eens verder kijken is dit niet alleen op St. Maarten. Ook hier op Curaçao is er corruptie en intimidatie van critici. Kijk maar eens naar de bloggers van de KKC, die steeds opnieuw worden aangevallen, met rechtszaken worden geconfronteerd. Maar heldhaftig overeind blijven. Veel leggen deze bloggers bloot waardoor veel corrupte politici, en criminelen het angst zweet uitbreekt. Judith werd in het gevang gesmeten, haar hond werd dood gemaakt. Het zijn geen voorbeelden maar de rauwe werkelijkheid. Is het niet die vunzige maffia clan die met hun bloedgeld alle critici de nek willen omdraaien? Waar blijft de hulde voor hun die voor een schoon en veilig eiland strijden. Mijn hulde gaat uit naar de bloggers van de KKC en Judith. Dit zijn de hedendaagse vrijheids strijders van de eilanden.

  2. Goed geformuleerd, Ronald van Raak ! Helemaal mee eens. Goed bezig !!
    Vraagje nog: als Gerard Bouman met zijn 50 politiemensen klaar is op St. Maarten, kan hij dan diezelfde bezem even door Curacao halen ??!! 🙂

  3. Van Raak heeft gelijk: ‘corruptie is alleen van buitenaf te bestrijden’. Wachten totdat een land zichzelf opschoont is wachten tot je een ons weegt, dat gaat niet gebeuren.
    De politici op St Maarten proberen nu alles om het tij te keren, maar hopelijk zet Nederland door en gaat de bezem flink over het eiland. Kan niet zo zijn dat het eiland alleen voor een klein clubje corrupte idioten is. De rest van de bevolking heeft ook nog recht op een goed bestaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de...

PBC | SER: wetgeving op de kansspelen overnieuw

Persbureau Curacao | Met SER advies De vernieuwde wetgeving op de kansspelen en de...

ParadiseFM | Rode Kruis Curaçao wil geld ophalen voor Limburg

Het Rode Kruis op Curaçao stelt haar bankrekening beschikbaar om geld in te...

DH | Procedural issues dealt with in Constitutional Court case

PHILIPSBURG--On July 22, 2021, a case management conference was held in the matter...

Groene | ‘De moord op Peter R. de Vries viel niet uit de lucht’

Rasit Elibol | De Groene Amsterdammer Advies aan de (in)formateur (11): Emile Kolthoff De vraag...

FD | ‘Sterker toezicht nodig op techbedrijven in financiële sector’

Wessel Gossink Amerikaanse techbedrijven zijn in opmars in de financiële sector. Toezichtregels houden daar onvoldoende...
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 4 augustus 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom kritiek op Minister van Financiën Javier Silvania

Volgens het Antilliaans Dagblad heeft belastingadviseur Tobias van het Nederend van Deloitte Dutch Caribbean gezegd dat het beleid van Minister van Financiën Javier Silvania ernstige gebreken vertoont....

Nu.cw | Overheid wil onrust Playa Piskado aanpakken

Het heeft een aantal jaar geduurd, maar de overheid heeft inmiddels besloten dat ook zij de overlast bij Playa Piskado op Westpunt willen aanpakken. Het wordt steeds drukker...

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de kaart, level 4, vanwege een toename van de besmettingen. Amerikanen wordt dringend geadviseerd om...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de deur uit. 16 augustus sluit de termijn. Lintjes worden doorgaans verleend aan mensen die...

DolfijnFM | Overheid verlaagt testleeftijd kinderen bij aankomst Curaçao

De Curaçaose overheid heeft de leeftijd waarop kinderen een negatief testbewijs moeten laten zien op Hato verlaagd. Die was 16 jaar, maar nu moet ieder kind van...
- Advertentie -