31 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

CC | Alarming financial situation at the University of Curaçao: Annual budget shortfall of 7 million guilders

WILLEMSTAD - The University of Curaçao (UoC) grapples with significant financial challenges on an annual basis, as revealed by Rector Magnificus Francis de Lanoy. The budget shortfall...

DH | Witness says Frans got large ‘commission’ for BTP building but also other former politicians

~ Including $200k in political contributions to Ohndhae ~ PHILIPSBURG--Two witnesses testified under oath in open court on Wednesday as part of former Member of Parliament (MP) Frans...

Democracy now! | Wednesday, November 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

TPO | Onderhoud Groene Draeck kan voor een derde van de prijs

HomeNieuwsTPO | Onderhoud Groene Draeck kan voor een derde van de prijs

SP vraagt offerte op: Rutte: 95.000 euro per jaar – Van Raak: Het kan voor 32.500 euro | Bas Paternotte

groene-draeck
Onderhoud Groene Draeck kan voor een derde van de prijs

Het onderhoud van de Groene Draeck, de lemsteraak van prinses Beatrix, kan voor een derde van de prijs. Dat blijkt uit een offerte die SP-Kamerlid Ronald van Raak bij Sailcharter Friesland op heeft gevraagd, een bedrijf gespecialiseerd in dit specifieke schip.

Wat blijkt: wie zijn lemsteraak in goede conditie wil houden is – inclusief groot onderhoud – klaar voor 32.500 euro per jaar.

Minister-president Mark Rutte schreef deze week aan de Tweede Kamer dat hij de komende jaren 95.000 euro per jaar uittrekt voor het koninklijke schip. Dat is een te groot verschil, zegt Van Raak die de premier zal bevragen over de kwestie.

Klaar voor 32.500 euro per jaar

De SP heeft de beantwoording van recente Kamervragen van D66-leider Alexander Pechtold aan Sytze Kooi van Sailcharter Friesland voorgelegd. Uit de door TPO ingeziene offerte blijkt dat de vaste jaarlijkse kosten van een lemsteraak 25.000 euro bedragen. Dat is inclusief het winter- en zomer klaar maken van het schip (‘Winterstalling in geïsoleerde loods waarbij de aak in en uit het water wordt getakeld, onderwaterschip schoongespoten en vervoerd naar en van de stallingsloods.’), havengeld en verzekering, motoronderhoud (‘Olie en filters vernieuwen , klepstellen van de motor en de overige techniek van de aak  testen op werking’) en schilderwerk. Voor het grotere onderhoud, wat het ‘totaal schilderen’ eens in de vijf jaar inhoudt en het vervangen van de zeilen en revisie of vervangen van de motor, is het reserveren van 7500 euro per jaar ruim voldoende.  Totaal: 32.500 euro.

Leeftijd schip maakt niet uit

“Dan hebben we het over een lemsteraak met teakdekken zowel in de gangboorden als op het roefdak waarbij  alle lijfhouten zijn gelakt en de kuip is voorzien van prachtig  houtsnijwerk”, vult Kooi aan. “Het maakt niet uit of dit nu een Lemsteraak met als bouwjaar rond 1910 of rond 1990 is.” De Groene Draeck is van 1957 en werd prinses Beatrix geschonken toen ze 18 jaar werd.

Van Raak: “Het kan dus stukken goedkoper dan de premier stelt. Ik wil weten waarom in de begroting zulke grote bedragen zijn opgenomen, die in geen verhouding lijken te staan met het werk dat nodig is. Ik ben heel benieuwd naar de reactie van de premier.”

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.

Bron: ThePostOnline

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Waarom onderhouden ze hun eigen speeltje niet zo als alle jacht eigenaren, waarom moet dit weer op de gemeenschap afgewenteld worden, ze kunnen hun spaargeld van ze lang zal ze leven niet opmaken.

  2. Goed dat er een andere offerte wordt opgevraagd voor het onderhoud van dit schip. Bewijst weer de onkunde van de zittende regering. Er wordt overal maar een prijs aangehangen en de belastingbetaler hoest het wel weer op.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties