28 C
Willemstad
• zondag 10 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

TPO | ‘Nederland moet stoppen met halsstarrige benadering Sint Maarten’

HomeNieuwsTPO | 'Nederland moet stoppen met halsstarrige benadering Sint Maarten'

Eiland moet aan onmogelijke eisen voldoen | Column Hilbert Haar

Opinie by Hilbert Haar (SXM Today): 'Nederland moet stoppen met halsstarrige benadering Sint Maarten'
Opinie door Hilbert Haar (SXM Today): ‘Nederland moet stoppen met halsstarrige benadering Sint Maarten’ | Foto Myriam Haar

De verhouding tussen Nederland en Sint Maarten is al jaren gespannen. Dat was voorheen vooral te wijten aan de houding van eiland-politici, die bij de minste kritiek de gordijnen invlogen.

Dan kwam de term neokolonialisme al snel ter sprake en de Nederlandse rol in de slavernijgeschiedenis was ook een dankbaar onderwerp. Dezer dagen zijn lokale politici meer bereid kritisch naar zichzelf te kijken – al kan het natuurlijk altijd beter.

Sint Maarten is klein. Het preciese aantal inwoners weten we niet, maar het zal rondom de 40,000 liggen. Heemskerk, zoiets. Kleiner dan de gemiddelde Nederlandse gemeente, maar wel een autonoom land in het koninkrijk.

Wat zou Nederland doen als daar in een jaar 18 moorden werden gepleegd? Als de boven- en onderwereld in Heemskerk dusdanig verstrengeld waren geraakt dat het bestuur werd ondermijnd? Als Heemskerk een doorvoerhaventje voor de international drugshandel zou zijn?

Zou Nederlands er geld tegenaan gooien om de problemen aan te pakken? Of toch maar weer een commissietje?

Sint Maarten moet in zijn eentje een grote broek ophouden

Sint Maarten heeft een hele grote broek op te houden met het verzorgen van landstaken, het aanpakken van grensoverschrijdende criminaliteit, corruptie en – niet te vergeten – schrijnende armoede met veel lokale misdaad als gevolg.

Geld om hiervoor instituten deugdelijk in te richten is er niet, en Nederland heeft het eiland decennia lang links laten liggen. Daar plukt ook Den Haag nu de wrange vruchten van, maar naar zichzelf kijken is er natuurlijk niet bij.

Politici als Van Raak en Bosman helpen het eiland echt niet door voortdurend allerlei ongefundeerde uitspraken te doen of, zoals Van Raak recentelijk presteerde, zich bij de neus te laten namen door een blogger met (trieste) psychologische problemen.

Politici voor de rechter

Pogingen om de heren politici van deugdelijke informatie te voorzien over wat er hier echt gebeurt zijn tot nu toe stukgelopen op een muur van stilzwijgen. Van Raak heeft nog nooit een email van mij beantwoord, naar ik vermoed omdat de inhoud niet strookte met wat hij vindt te moeten vinden van ons tropische boevennestje.

De afgelopen jaren zijn hier echter diverse politici voor de rechter gesleept. Er volgden een paar veroordelingen, een vrijspraak en een zaak die nog onder de rechter is. Louie Laveist is veroordeeld voor omkoping, Silvio Matser voor belastingontduiking. De stemftaudezaak uit 2010, waarin politieagenten hun stem verkochten aan Theo Heyliger’s United People’s party (Verenigde Volkspartij) moet nog opnieuw voorkomen. Dat het – door Nederlandse officieren van justitie bemande – openbaar ministerie daarbij Heyliger niet vervolgt, kan men moeilijk Sint Maarten verwijten.

Voormalig minister van Volksgezondheid Maria Buncamper-Molanus en haar echtgenoot Claudius Buncamper worden voor de rechter gesleept op verdenking van fiscal fraude en witwassen. In 2010 publiceerde ik een serie artikelen in mijn krant Today over grondspeculatie; de Buncampers verkochten het economisch eigendom van een stuk erfpachtgrond met een jaarlijke canon van $10,000 voor $3 miljoen aan het nepbedrijf Eco Green. Drie weken later werd Buncamper-Molanus gedwongen af te treden.

Voormalig Minister van Financiën Hiro Shigemoto heeft ook al voor de rechter gestaan voor vermeende financiële malversaties, maar de – Nederlandse – rechter sprak hem eerder dit jaar vrij.

Nederland hoor je niet over de aanpak van malversaties

Politici kunnen hier echt niet meer doen wat ze maar willen – er zijn consequenties. Jammer genoeg halen dit sort verhalen nauwelijks de publiciteit in Nederland – en Van Raak en Bosman hoor je er helemaal niet over.

Van Raak blijft maar dingen roepen over de mafia en over Theo Heyliger, de leider van de Verenigde Volkspartij. Het is niet aan mij om anderen te verdedigen – dat kunnen ze heel goed zelf – maar ik vraag me bij al die gemakkelijke beweringen wel altijd af: waar is het bewijs?

Today is een kleine krant met een zo mogelijk nog kleinere staf. Veel ruimte voor onderzoeksjournalistiek is er dus niet. Toch zijn het verhalen in mijn krant die de voormalige minister van Volksgezondheid Maria Buncamper-Molanus in 2010 ten val hebben gebracht. Zij is ook nog onderwerp van strafrechterlijke vervolging. Today heeft ook de banden tussen voormalig minister van justitie Roland Duncan en de prostitutie sector aan de kaak gesteld. Allemaal met goed gedocumenteerde verhalen waar roeptoeter (een term die ik ooit hoorde van Wassili Hachchi en die mij hier goed uitkomt) Van Raak een puntje aan kan zuigen.

Tegen die achtergrond vind ik het buitengewoon ergerlijk dat Nederlandse politici maar doorgaan met het uitbraken van ongefundeerde opinies die vooral schadelijk zijn voor de bevolking van Sint Maarten – uitgerekend de mensen waar Van Raak voor zegt op te komen.

De Volkskrant is weinig kritisch

En Van Raak heeft success met zijn campagne. Charlotte Huisman, een journaliste voor de Volkskrant kwam hier onlangs op bezoek. Wat deed zij? Geinspireerd door Van Raak’s onzinverhalen over de blogger Roumou liet zij zich uitgerekend door deze blogger over het eiland rondleiden.

Huisman kwam nog wel even bij mij vragen wat ik van Roumou dacht. “Een idioot,” zei ik, maar u raadt het al. Dat kwam Huisman niet goed uit en dus werd het imago van Roumou, die vervolgd wordt voor afpersing, stalking en bedreiging (en niet voor de onzin die ze op haar blogs publiceert) ook door de ooit zo kritische Volkskrant netjes beschermd.

Eerlijkheidshalve moet ik hier toevoegen dat ‘idioot’ een term is die Roumou onrecht doet; zij lijdt aan het Asperger syndroom. Het gaat mij te ver dit een ziekelijke stoornis te noemen (er zijn genoeg Aspies met buitengewone talenten die uitzonderlijk functioneren) maar in Roumou’s geval verklaart deze conditie wel haar gedrag voor een belangrijk deel.

Wat wil Nederland?

Waar Nederland naar toe wil met haar halsstarrige benadering van Sint Maarten is mij een raadsel. Plasterk weet heus wel dat het landje niet aan de begrotingseisen kan voldoen, maar toch worden die keer op keer gesteld, laatstelijk in weer een aanwijzing – en zogenaamd in het belang van behoorlijk bestuur.

Een kleine troost: Nederland hoeft de mariniers niet meer op ons af te sturen – want die zijn er al.

Hilbert Haar is hoofdredacteur van Today in Sint Maarten

Bron: ThePostOnline

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

 1. Meneer Hilbert Haar hoe lang blijft u dit ontkennen dat op Sint Maarten de corruptie heel erg groot is. U weet als journalist als geen ander dat Sint Maarten een grote doofpot cultuur heeft. Je zegt dat je de zaak van ex. min. just. Ronald Duncan in de publiciteit hebt gebracht maar je had ook kunnen publiceren dat hij corrupte mensen in dienst had genomen toen hij minister van justitie was o.a. Evelina Hodge en de voormalige chauffeuse van Ronald Duncan. Weet u nog de Brooks Tower fraude? Als wij (de eilandbewoners) informaties doorgeven aan de lokale journalisten dan wordt er niks meegedaan en als wij de Nederlandse journalisten benaderen met informaties dan zijn wij in een keer landverrader. Heeft u zich nooit afgevraagd waarom Ligia Stella plotseling is vertrokken naar een andere werkplek. Zij heeft heel lang gewerkt bij de Government Building maar is plotseling weggegaan. Zij deed zich voor als een soort plaatsvervangster van de gouverneur Eugene Holiday om zo zijn handtekening te kunnen vervalsen om fraude te kunnen plegen. Meneer Hilbert Haar waarom ga je als journalist even langs bij de landsrecherche en vragen stellen over het aangifte van de gouverneur Eugene Holiday. In de straten van Sint Maarten hoor je als eilandbewoner van alles en nog wat. Ik neem aan dat u als journalist kan gaan checken of sommige verhalen wel of niet kloppen. De afgelopen dagen hoor je heel veel verhalen over de dood van de politie – agent B. Maar er is geen enkele lokale journalist die aandacht aanbesteedt. Ik hoor zelf dat hij misschien is doodgeschoten door een andere politie – agent. Als lokale journalisten moeten jullie juist bovenop zitten zodat dit niet in de doofpot verdwijnt. Meneer Hilbert Haar heeft uw zich nooit afgevraagd waarom Dennis Richardson snel snel een paar corrupte agenten heeft geinstalleerd als inspecteur en hoofdinspecteur. Heeft u zich nooit afgevraagd waarom Dennis Richardson zo graag wilt dat Carl John korpschef wordt. Toen Dennis Richardson er achter is gekomen dat Nederland politie-agenten zouden sturen naar Sint Maarten, heeft hij snel snel corrupte agenten op hogere positie geplaatst. Om te voorkomen dat de Nederlandse agenten de hogere positie bezetten en zo worden ze afhankelijk van de corrupte inspecteurs en hoofdinspecteurs van het KPSM. Iedereen weet dat als een politie-agent iets heeft dan moet ie dat altijd doorgeven aan zijn superieur. Dus moeten de nederlandse agenten dit ook gaan doen dacht Dennis Richardson. Dan krijg je wat John van den Heuvel heeft uitgelegd. Dennis Richardson probeert gewoon verstoppertje te spelen met Nederland. Meneer Hilbert Haar bij deze geef ik u graag de naam van een van de geinstalleerde corrupte inspecteur. Mevrouw Arcella Leonard. Gehoord als verdachte door de landsrecherche vanwege het geven van informaties aan criminelen. Het OM van Sint Maarten heeft de korpsleiding (Peter de Witte en Carl John) benadert en aangeven om maatregelen te nemen tegen Arcella Leonard. Wat deden ze. Niks. Ik hoop dat Nederland de bevolking niet in de steek laat. Mensen moeten de corruptie op Sint Maarten niet onderschatten.

 2. Nederland is al 15 jaar met vele kader en Justitiële ambtenaren en inlichting politie die met de tijd systematisch vele o.a. lokale politie kader en ambtenaar die het Caribisch cultuur door en door kende van hun functie weg pesten. Nu geven ze het eiland politici en zaken mensen de schuld dat boven wereld verweven is met onderwereld. Het hele OM is Nederlands als je feiten heb pakt de maffia effectief aan. In praktijk komen deze hoge functionarissen voor 4 jaar naar westen en hebben geen warm affiniteit met eiland en lokale bevolking. Deze top ambtenaren in hun achter hoofd is duidelijk 4 jaar genieten van zon, zee, strand en bier en goed salaris met app! Met hun 75 % werk ethos inzet blijven zichzelf tegenkomen want ze willen uiteindelijk allemaal coördinatoren zijn en niet het echte veld werk doen.

 3. .
  Een “ogenschijnlijk” redelijk verhaal.
  Maar als ik kijk naar het portret van de schrijver, krijg ik een vreemd gevoel.

  Iemand voor idioot uitmaken, is niet netjes, maar verklaarbaar. De beschuldigde kan er zijn schouders over ophalen. Een verweer is niet nodig. Een ander voor idioot uitmaken, zegt vaak meer over de beschuldiger, dan over de beschuldigde.

  Iemand van het Syndroom van Asperger beschuldigen is vals. Met probeert dan zijn opponent met een pseudo-medische diagnose te bestempelen als min of meer ontoerekeningsvatbaar. Framen noemen ze dat. Alleen met een doktersverklaring kan zo’n beschuldiging weerlegd worden.

  Als zo’n pseudo-medische diagnose gesteld wordt door een “hoofdredacteur” zou – de argeloze lezer – dit voor waar kunnen aannemen.

  Gelukkig geeft het portret van de “hoofdredacteur” mij een vreemd gevoel. Een vreemd en waarschuwend gevoel mag ik wel zeggen.

  Op de vraag of de “hoofdredacteur” een stoornis heeft in zijn autismespectrum, kan ik niets zeggen. Ik ben geen medisch deskundige op dat gebied. En zoals ik al eerder betoogde: het zou ook vals zijn om iemand pseudo-medisch te beschuldigen.

  Een ding weet ik echter zeer zeker, afgaande op mijn vreemde voorgevoel, bij het zien van zijn portret: Hilbert Haar is een volstrekte Idioot.

  Dit gezegd hebbende, erken ik dat ik zelf ook wel eens idioten dingen doe. Maar niet als “Hoofdredacteur”

 4. Voor een klein eilandje, met ong 40,000 inwoners, heeft St Maarten wel een enorm groot inkomen. De belasting inkomsten alleen al uit het cruise toerisme zijn een enorme magneet voor criminelen en dan hebben we het nog niet gehad over alle andere faciliteiten die men de internationale criminelen kan bieden.
  Het is logisch dat men daar geen pottekijkers bij wil hebben en dus doet men alles om Nederland buiten de deur te houden. Dat zelfs een hoofdredacteur van een klant zich daartoe leent is beschamend. Toont aan hoever de criminelen zijn doorgedrongen in de maatschappij.
  In de periode van Claude Watthey wist heel St Maarten wel hoe het in elkaar zat, het stond nog net niet in de krant geschreven. Na die periode is het er niet beter op geworden. En nu blijkt dat er zelfs een media offensief wordt ingezet om de belangen van de criminelen veilig te kunnen stellen.
  Wordt tijd om daar eens flink schoon schip te maken oftewel gewoon de boel overnemen en deugdelijk bestuur neerzetten.

 5. Die 55 rechercheurs willen toch het bewijs gaan leveren ? Dus even geduld HH . ( wat was de bedoeling van je rare foto , die te denken geeft…?).

 6. Na 10-10-10 moest St. Maarten en hele ambtelijke organisatie op gaan bouwen, omdat die taak voorheen door Curacao werd gedaan.
  Poorten staan dan wijd open voor allerlei kluivenduikers die hier een kans zien om zaken naar eigen hand te zetten. Dat dit ongelukken veroorzaakt is duidelijk gebleken.

 7. Zelfinzicht blijft moeilijk voor iedereen.

  Zo klaagt Hilbert Haar over het ontbreken van bewijs voor beweringen van Nederlandse politici maar hij heeft er geen probleem mee om te suggereren dat Roumou terecht wordt beschuldigd van afpersing, stalking en bedreiging.

  St. Maarten had ook nog kunnen kiezen om bij het Caribisch deel van Nederland te komen. Maar daar hadden de politici van St. Maarten natuurlijk geen zin in.

  Boosheid en Calimero argumenten overtuigen niet.

 8. Sint Maarten wilde zelf los van de Nederlandse Antillen. Als de broek te groot is dan kunnen of de Nederlandse Antillen weer hersteld worden, of het eiland kan onafhankelijk worden. Dan heeft Sint Maarten geen last meer van ongewenste inmenging. De ervaring heeft geleerd dat corruptie en patronage een land vernielen. Maar als dat niet geldt voor Sint Maarten kan dat makkelijk worden bewezen.

  Als u onvoldoende onderzoekscapaciteit hebt, kunt u de universiteit verzoeken een onderzoeksproject te starten naar vermeende onregelmatigheden. De Universiteit van de Nederlandse Antillen en Aruba hebben dat in het verleden regelmatig gedaan, zoals over ontbrekende milieuwetgeving.

  Boze gevoelen moeten het verstand niet verstikken. Die indruk wordt wel gewekt mede door de borrelde boosheid die van uw beeltenis afdruipt. Bloot achter Charlie Hebdo. Hoezo? Op de persoon spelen is geen blijk van hoogstaande journalistiek, menen wij.

  De Algemene Maatregel van Rijksbestuur voor Sint Maarten in de jaren 90 had een valide basis, meenden wij. Die maatregel is kritisch bestudeerd door de studenten van de UvA toentertijd. Daar werd niemand blij van. Het is altijd nuttig enig zelfinzicht te ontwikkelen, hoe pijnlijk dat ook is. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties