29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

TPO | Ministeries creëren doelbewust nepnieuws

HomeMediaTPO | Ministeries creëren doelbewust nepnieuws

Hoe lang blijven journalisten dit accepteren? | Ronald van Raak

Ministeries creëren doelbewust nepnieuws

‘Het kabinet trekt extra geld uit voor onderwijs en de aanpak van knelpunten bij de politie’, meldde de NOS pontificaal op 9 mei, ruim voordat de Voorjaarsnota met de nieuwe plannen van de regering verscheen.

Volgens de plannen die naar de media waren gelekt zou zowel voor het onderwijs als voor de politie 65 miljoen (samen 130 miljoen) extra worden uitgetrokken. Daarna werd ik door journalisten gebeld, met de vraag wat ik van de voorstellen vond. Extra geld voor het onderwijs en de politie, dat leek mij heel goed, maar ik had als Tweede Kamerlid nog helemaal geen plannen gezien. Ik kon de voorstellen niet inhoudelijk beoordelen – ik wist niet eens of het wel waar was.

Toch namen veel media de gelekte plannen graag over. Toen de Voorjaarsnota daadwerkelijk naar de Tweede Kamer werd gestuurd bleek echter dat hierin helemaal geen extra geld voor onderwijs of politie was opgenomen. Niet alleen de Kamerleden, maar ook de journalisten waren voor de gek gehouden. Maar ondertussen waren de mooie berichten voor de ministeries wel verschenen.

Journalisten bij de neus genomen

Al vele jaren maak ik mij grote zorgen over het strategisch lekken van informatie vanuit de ministeries. Gelukkig ben ik niet meer de enige, Kamervoorzitter Arib heeft onlangs namens de hele Tweede Kamer een brief gestuurd aan premier Rutte, met een lange lijst van voorbeelden waarbij de media eerder werden geïnformeerd dan de Kamer. Dat lekken is niet alleen een schoffering van de Kamer, maar het maakt het werk voor Kamerleden ook onmogelijk. Want hoe kan ik een voorstel goed beoordelen, als ik het helemaal niet ken?

Door plannen strategisch te lekken zetten ministers de Kamer bewust buitenspel. De lekken van de laatste tijd laten zien dat ministeries daarbij zelfs bereid zijn om verkeerde informatie te verspreiden en zo doelbewust nepnieuws te creëren. In april nog liet het ministerie van Justitie en Veiligheid lekken dat er een verbod zou komen op vuurwerk, maar deze week kwam weer het lek dat dit toch niet het geval is. In beide gevallen werd de media wél, maar de Kamer níet geïnformeerd. Opnieuw werden ook de journalisten bij de neus genomen.

Het nieuws wordt gemonopoliseerd

Ministers weten zelf heel goed dat zaken worden gelekt, daar hebben ze immers speciale mensen voor in dienst. Een legertje aan voorlichters omringt elke minister en deze mensen hebben maar één taak: hun minister positief in het nieuws brengen. Dat kan het beste zonder vragen van journalisten en zonder kritiek van Kamerleden. Maar op het moment dat de voorlichters het nieuws monopoliseren, loopt de democratie gevaar. Ik heb premier Rutte al vaker voorgesteld om deze lekken te onderzoeken, maar dat weigert hij tot nu toe.

Ook lijkt het me heel goed om eens flink te bezuinigen op al die voorlichters, maar daartoe zijn de ministers evenmin bereid. Een parlement dat zichzelf serieus neemt kan dit niet accepteren. Laten we om te beginnen na elk nieuw lek de minister naar de Kamer roepen, om deze te vragen waarom het ministerie de media wél, maar de Kamer níet heeft geïnformeerd. Ook zou het denk ik goed zijn als de media niet meer accepteren dat zij worden gebruikt als bezorgers van nepnieuws, maar dat laat ik als politicus graag aan de journalisten zelf.

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef ‘Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen’.

Bron: ThePostOnline

2 reacties

  1. De regeringen en Pharma industrie vergeten dat er onder de sociale media velen verkeren die de waarheid wel weten en die af en toe ook publiceren. Dat is wat de spreuk zegt, al is een leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel en ja daar kunnen die lieden niet tegen of het kost ze veel geld dus laten ze het als fake bestempelen . Zie ook de Amigoe krant waar veel van de werkelijke fake aan journalisten die zonder verder onderzoek blindelings publiceren, niet realiserend dat ze zichzelf buiten spel zetten, de lezer is niet gek.

  2. Leuk idee, maar zolang de coalitiefracties de regering onvoorwaardelijk steunen zul je nergens komen.

    Het stelt alleen de hele EUvsDisinfo in een bezopen daglicht. Men beschuldigt websites van fake news wanneer deze websites bepaalde zaken openbaar maken of te lastige vragen stellen. Vervolgens vraagt men toestemming aan het EU parlement om met wetgeving (lees: censuur) te komen zodat deze websites kunnen worden geblokkeerd.
    Ondertussen gaat men zelf vrolijk verder met het verspreiden van fake news.

    En dan vraagt men zich af waarom velen in Europa een hekel hebben aan de EU ?
    Denk dat ik het antwoord wel weet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties