32 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 12:30

Laatste reacties

- Advertentie -

TPO | Mark Rutte wil alles van je weten, maar niet naar je luisteren

Referendumdebat – We hebben één keer ‘nee’ gezegd
en daarom krijgen we nu straf | Column Ronald van Raak

Mark Rutte wil alles van je weten, maar niet naar je luisteren

Wat zou minister Ollongren hebben gezien, toen ze vanochtend in de spiegel keek? Een D66’er die haar ziel verkocht, in ruil voor een ministerschap? Of een burgemeester in oorlogstijd? Of toch vooral een paladijn van Mark Rutte, die burgers een democratisch recht wil ontnemen, zonder dat mensen hierover iets mogen zeggen?

De eerste liberale premier Thorbecke bracht ons land in 1848 het rechtstreeks kiesrecht, onder de liberaal Cort van der Linden kregen we in 1917 het algemeen kiesrecht. Mark Rutte wil vandaag echter een democratisch recht afschaffen, door een einde te maken aan het referendum. De premier is niet bereid om dat besluit zélf in Kamer te verdedigen, dat doet zijn rechterhand Kajsa Ollongren. Vandaag is een zwarte dag voor onze democratie, waarin burgers een democratisch recht wordt ontnomen. En waarom? Wat hebben de mensen misdaan? We hebben ‘nee’ gezegd, in een referendum over Oekraïne. We hebben één keer ‘nee’ gezegd, tegen onze eigen regering. Tegen de belangen van de multinationals en de Eurofielen in Brussel. We hebben één keer ‘nee’ gezegd vóór onze eigen democratie. Daarom krijgen we nu straf. Daarom moet nu zo snel mogelijk een einde worden gemaakt aan het referendum.

Het probleem is de hooghartigheid

- Advertentie -

De regering zegt dat het referendum ‘niet heeft gebracht wat ervan werd verwacht’. Dat klopt, maar dat komt vooral door het optreden van de regering zélf. In 2005 zei Nederland ‘nee’ in een referendum over de Europese Grondwet, maar die kwam er toch. In 2016 zeiden we opnieuw ‘nee’ in een referendum over Oekraïne, maar de regering zei toch ‘ja’. Nu zeggen Rutte en Buma, Segers en Pechtold dat u in het referendum over de Sleepwet kunt stemmen wat u wilt, maar dat zij zich van uw keuzes niets zullen aantrekken. Het probleem is niet het referendum, maar vooral de hooghartigheid van deze politici. Het raadgevend referendum zou een opstap zijn naar een bindend (correctief) referendum, maar na het eerste ‘nee’ wisten D66, PvdA en GroenLinks niet hoe snel ze hun eigen wet in een lade moesten stoppen. Samen met VVD, CDA en ChristenUnie wil D66 nu ook het raadgevend referendum afschaffen. Hun angst is zo groot, dat u zich hierover niet meer mag uitspreken. Rutte noemde het ‘logisch’ dat de regering het referendum wil afschaffen, zonder dat hier een referendum over kan worden gehouden. Omdat de regering tegen het referendum is. Een redenering die past in een dictatuur, maar niet in een democratie.

‘Nee’ zeggen voor onze democratie

Het referendum is volgens Mark Rutte niet te verenigen met onze vertegenwoordigende democratie, waar het parlement het laatste woord heeft. Maar bijna alle landen in Europa hebben een referendum, behalve België en Bosnië-Herzegovina. In dat lijstje komen ook wij straks weer te staan. De kiezers kiezen de Tweede Kamer, de mensen die hen moeten vertegenwoordigen. In een referendum kunnen diezelfde burgers hun Kamerleden adviseren en corrigeren, op het moment dat volksvertegenwoordigers besluiten nemen die het volk helemaal niet wil. Dat is juist een kroon op de democratie, een kroon die deze regering nu wil breken. Niet omdat het referendum niet werkt, maar omdat het te goed werkt. Niet omdat het de democratie aantast, maar omdat het onze democratie versterkt. Omdat zoveel politici zo bang zijn voor de mening van de bevolking. Het is zeker geen toeval dat het voorstel om het referendum af te schaffen zo snel door de Kamer moet, nog vóór de verkiezingen van 21 maart. Dan wordt ook het referendum gehouden over de Sleepwet. Je hoort het ze al zeggen: Het referendum is afgeschaft, waarom zouden we dit Sleepwet-referendum dan nog serieus nemen? Mark Rutte wil alles van je weten, maar niet naar je luisteren.

Vandaag zal ik in het parlement flink van me laten horen, maar u kunt dat ook doen. Nu en op 21 maart. Wie niet horen wil die moet maar voelen. Dat geldt zeker voor de ondemocratische opstelling van Mark Rutte. Door ‘nee’ te zeggen tegen de Sleepwet, kunt u ook ‘nee’ blijven zeggen vóór onze democratie.

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef ‘Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen’.

- Advertisement -

Bron: ThePostOnline

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

 1. Brexit werd ook besloten door een volksraadpleging/referendum. Wist het volk wel wat de consequenties waren ! Waren de inwoners wel competent om daarover te oordelen ?Of hebben ze zich slechts laten leiden door degenen / voorstanders van uittreding met de grootste mond? ( voorstanders die later snel aan hun stutten trokken !)De tijd zal het leren of de Brexit wel zo verstandig is. ( zullen we een referendum houden met als thema “ iedereen er € 500 netto per maand erbij? “. Wat zal de uitslag zijn ?).

 2. In de jaren 50 van de vorige eeuw was iedereen bang voor het communisme. In de VS werden mensen opgepakt die verdacht werden van deze sympathiën. In Nederland werden de kantoren van de Waarheid bekogeld en beklad.
  Nu gaat Nederland terug in de tijd, De burgers hebben niets meer te vertellen! Ja ze mogen een regering kiezen die later op valse gronden wordt samengesteld.
  Democratie bestaat niet meer. Vadertje Rutte, oftewel mister glimlach bepaald wat goed is voor de “kleine” man.
  Een regering die sjoemelt met de belangen van de burger heeft geen waarde.
  Zij is bang dat d.m.v. rederenda de zwakke plekken blootgelegd worden.
  Het wordt tijd dat deze regering in gaat zien dat de belangen van de burgers prevaleren boven die van het eigenbelang.
  Dat geldt tevens van de regering op Curaçao. Houdt u aan de wetten en gestelde regels. Grijp in waar nodig is.

 3. De afgang in de politiek in Nederland ( en op Curacao ) begint steeds meer zichtbaar te worden.Net als in andere landen hebben de politiek en de bevolking eigenlijk niets meer met elkaar te maken en zijn regering en parlement (staten) alleen met zich zelf en hun belangen bezig.Als de gemeenschap gelukt heeft dan krijgen ze wat kruimels maar verder moeten ze niet vervelend worden want dan wordt er weer een wet gemaakt of belasting aangepast zodat deze gemeenschap steeds minder overhoudt of te zeggen krijgt.In de denkwijze van de politiek hebben zij de wetenschap en bestaat de gemeenschap alleen maar uit a….holes.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -