TPO | Mag een blanke man houden van een donkere vrouw?

Het is de kleur, maar het is ook de klasse | Column Ronald van Raak

Mag een blanke man houden van een donkere vrouw?

‘Zeg Ronald, volgens mij ben jij nu ook een racist’, zei iemand een tijd terug. Aanleiding was een tweet van een antiracisme activiste, die beweerde dat blanke mannen die een donkere vrouw hebben racistisch zijn, omdat zij op die manier hun ‘witte suprematie’ zouden botvieren.

Ik weet ook wel, op Twitter kun je van alles verwachten, maar toch merkte ik dat ik schrok, van de manier waarop de liefde tussen mensen zoals ik en mijn vrouw verdacht werd gemaakt. Ik dacht nog, misschien moeten we haar eens uitnodigen, om te laten zien dat het met die witte suprematie bij ons thuis nogal meevalt.

Maar de dame twitterde ook dat zij een feestje had verlaten omdat daar veel gemengde stellen aanwezig waren, want dat alleen was al ‘super racistisch’. Gelukkig hebben veel mensen kritiek op dit soort argumenten. Want dan zouden blanke en donkere mensen elkaar niet meer mogen liefhebben – en krijgen we een nieuwe vorm van apartheid.

Omgekeerde jaren vijftig retoriek

Toch kom ik vaker berichten tegen waarvan ik me afvraag of die ons verder helpen. Bijvoorbeeld de bewering dat donkere mensen niet racistisch kunnen zijn, zoals in de kop van dit bericht over antiracisme activisten van Antilliaanse afkomst. In de Tweede Kamer ben ik al vele jaren bezig met het Koninkrijk en ik ken deze eilanden dan ook vrij goed.

Maar als ik Aruba, Curaçao of Sint Maarten bezoek valt het mij juist op hoe belangrijk kleur hier is en hoe ook donkere mensen onderling onderscheid maken. In Nederland is er racisme tegen donkere mensen en seksisme tegen vrouwen. Maar er is ook klassisme, dat is discriminatie van mensen met een lage opleiding en een laag inkomen. Deze vormen van discriminatie hebben elk hun eigen vormen van uitsluiting. We helpen de discussie niet verder door oude vooroordelen over ‘wit’ en ‘zwart’ eenvoudigweg om te draaien – dat is niet meer dan een omgekeerde jaren vijftig retoriek.

Pas toch op voor hokjesdenken

Discriminatie is een veelkoppig monster, van racisme, seksisme en klassisme. Donkere mensen worden vaker gediscrimineerd en vrouwen worden vaker achtergesteld. Maar arme blanke mannen hebben meer te maken met sociale achterstelling dan succesvolle zwarte vrouwen. Het is de kleur, maar het is ook de klasse. De strijd tegen uitsluiting is één van de redenen waarom ik ooit actief ben geworden in de politiek. Misschien ben ik daarom extra gevoelig als de discussie dreigt te ontsporen en mensen hier een spelletje van maken.

Ongelijke kansen in het onderwijs, of uitsluiting op de arbeidsmarkt, of discriminatie in het dagelijks leven zijn zonder dat al moeilijk genoeg te bestrijden. Ik blijf strijden tegen elk soort van hokjesdenken. Tegen iedereen die een ander uitsluit, of die nu rijk is of arm, man of vrouw, blank of donker. En een blanke man mag ook altijd houden van een donkere vrouw – en natuurlijk ook andersom.

Bron: ThePostOnline

17 Reacties op “TPO | Mag een blanke man houden van een donkere vrouw?

 1. ericlapas

  Beste @J het artikel gaat over hetero stellen ik begrijp dat het voor jou onbekend terrein is.

 2. Dom gezeik weer stop es met die flauwekul. Er zijn m.i. Zinniger dingen aan de orde.
  Ik ben inmiddels als witte man 25 jaar samen met mijn maatje en het gaat prima stoppen nu, pffff.

 3. Klaasvaak

  Ze zeggen wel eens tegen mij… once you go black you will never go back… Totale larie koek! Ik ben met mijn zwarte vrouw omdat ze lief voor MIJ is. Net als een WITTE vrouw kan zijn. Ik woon een in de Caribbean, dus eenmaal zo dat ik een rouw van andere huidskleur tegen komen is vele malen groter dan dat ik zo’n egas vind met dezelfde huidskleur… MARK MY WORDS… Over 100 jaar is iedereen gemengd!

 4. Lap Dance jij was die wetenschapper.

 5. Ja ze willen ook graag de 100 meter snel rennen

 6. @ericlapas

  jij schrijft:
  “Het is wetenschappelijk bewezen, dat blanke mannen jaloers zijn op zwarte mannen”

  en dat surinamers een kleine tampeloeres hebben.

 7. ericlapas

  Het is wetenschappelijk bewezen, dat blanke mannen jaloers zijn op zwarte mannen.

 8. Dat gekutkam over racisme elke keer weer.
  Als ze leuk, lekker, inspirerend is, maakt kleur niet uit.
  Wat een ander daar van vindt, is die ander zijn probleem. Toedeloe.

 9. Is wel in deze tijd.. White men bashing.. Vooral van de MFK-ers en Sylvana Simons fans

 10. caribbeancynic

  Ik wil geen racist zijn dus ik doe het niet met zwarte vrouwen.

 11. @Pukkie schreef; “Een heel doorzichtige tactiek, die snel weer aan zichzelf ten onder zal gaan.”

  Is dat zo? Ken jij de betekenis van die woorden of isme’s dan wel? Ten onder gaan? Daar heb ik een hard hoofd in, want hoe welvarender de mens, hoe kleinzeriger, zelfmedelijdend en kleingeestiger …
  Ik denk juist dat genoemde isme’s zullen blijven bestaan en er in de toekomst zeer waarschijnlijk zelfs nog meer isme’s gecreëerd, of desnoods verzonnen zullen worden. 😆

 12. Eric zelfs 1 vrouw kon je niet gelukkig maken laat staan 2

 13. Voor vrouwen geldt;

  Once you go black…….

  you end up as a single mom.

 14. @Eric, Zo heb je ook juist witte vrouwen die perse een zwarte man willen en dan denken dat het wel meevalt met het vreemdgaan etc. (90 procent van deze vrouwen die ik ken zijn nu wel alleenstaande moeders). En ook voor veel zwarte mannen is het hebben van een witte vrouw een statussymbool.

 15. ericlapas

  Meestal brand ik mijn vingers niet aan deze moeilijke onderwerpen maar ik moet wel zeggen dat ik zwarte vrouwen ken, die persé op zoek zijn naar een blanke partner. Veel van deze vrouwen lijden aan vooroordelen of een minderwaardigheidscomplex de meeste denken dat, vrouwen mishandeling bij blanke mannen niet voorkomt of ze willen dolgraag een kind met “bon kabei”.
  Ik heb in mijn leven zowel blanke als zwarte vriendinnen gehad en het was ook moeilijk om te kiezen vandaar dat ik ook één van elk heb genomen.

 16. Ik doe niet mee aan deze praatjes, ik hou van me Dushi zoals ze is.
  Ik kan me geen betere vrouw wensen god heeft onze gelukkig gekoppeld.

 17. Racisme, fascisme, sexisme en ga zo maar door zijn woorden die meest worden gebruikt door mensen die de betekenis ervan nauwelijks kennen.
  Dat hoeft ook niet, want deze termen worden gebruikt om mensen te framen en zwart te maken. Een heel doorzichtige tactiek, die snel weer aan zichzelf ten onder zal gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *