26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

TPO | Greep in de Staat: strijd om nieuwe verkiezingen op Curaçao

HomeAuteursOpiniesTPO | Greep in de Staat: strijd om nieuwe verkiezingen op Curaçao

Rene Zwart

‘Politiek Den Haag maakt zich ernstig zorgen over democratische rechtsorde op Curaçao’

Terwijl Nederland in de ban is van de verkiezingsstrijd wordt aan de andere kant van het Koninkrijk – op Curaçao – een strijd uitgevochten om überhaupt verkiezingen te kunnen houden.

Het demissionaire kabinet Koeiman heeft, na een motie van wantrouwen van een door overlopers ontstane meerderheid in het parlement, verkiezingen uitgeschreven.

De nieuwe meerderheid, aangevoerd door de voor onder andere corruptie veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte, schuwt geen middel om te voorkomen dat de kiezers op 28 april naar de stembus mogen. Dat hij daarvoor zelfs bereid is van zijn geloof te vallen blijkt uit het feit dat hij Nederland, dat hij bij voortduring verwijt zich met interne aangelegenheden van het autonome land Curaçao te bemoeien, te hulp heeft geroepen om de reeds in voorbereiding zijnde verkiezingen tegen te houden.

Democratische rechtsorde

Met al zijn curieuze politieke verwikkelingen mag Curaçao voor aankomend staatsrechtgeleerden een bron van leerstof zijn, politiek Den Haag en burgers die in de democratische rechtsorde in het Koninkrijk der Nederlanden geloven maken zich ernstig zorgen. Het land werd tussen 2010 en 2012, door de eigen Veiligheidsdienst niet-ministeriabel verklaarde bewindslieden, bemande kabinet Schotte naar de rand van de bestuurlijke en financiële afgrond was geloodst.

Daarna kwam het ondanks de politieke moord op PS-leider Helmin Wiels in – voor Caribische begrippen – relatief rustig vaarwater. De regering diende haar volle termijn uit en bracht onder streng (Nederlands) toezicht de overheidsfinanciën op orde. Dat de verkiezingen van 30 september door orkaan Matthew een week werden uitgesteld kan achteraf als een slecht voorteken worden gezien.

Omgekocht door mafiabaas

Aanvankelijk was de opluchting bij de voor Koninkrijksrelaties verantwoordelijke minister Ronald Plasterk nog groot dat Schotte’s partij MFK net wat stemmen tekort kwam om het voortouw bij de coalitievorming te nemen. De vanuit Haags perspectief fatsoenlijke partijen MAN (de Curaçaose PvdA), PAR (de lokale VVD met christelijke inslag) en (CDA-achtige) PNP konden het met de populistische Pueblo Soberano eens worden een regering te vormen. Maar nog niet eens beëdigd werden de eerste barsten al zichtbaar. Een PAR-Statenlid stapte boos uit de partij omdat die hem (ooit als arts veroordeeld wegens ontucht met een patiënt) geen ministerspost aanbood en ging verder als onafhankelijke.

Intussen gaf de oppositie onder aanvoering van Schotte (die in hoger beroep is gegaan tegen de hem opgelegde drie jaar cel voor het zich laten omkopen door een maffiabaas) een voorproefje van wat de coalitie te wachten stond. De oppositie lag dwars bij de installatie van Statenleden die hun naar het kabinet doorgeschoven partijgenoten opvolgden en gebruikte de Statenvergaderingen vooral als podium voor ordinaire scheldpartijen met als dieptepunt de klap die een fractiegenote van Schotte uitdeelde aan een politiek opponente.

Nieuwe verkiezingen

Nog geen twee maanden na de beëdiging raakte Koeiman c.s. de meerderheid kwijt. De twee PS-parlementariërs steunden een door de oppositie ingediende motie van wantrouwen tegen de regering. Opmerkelijk, want de PS verdenkt Schotte ervan achter de moord op hun leider Wiels te zitten. Inmiddels hebben ook de ex-PAR-parlementariër en – tot veler verbazing – een lid van de MAN zich in het kamp van Schotte gevoegd. Over hun motieven wordt drukt gespeculeerd, mede gevoed door een melding van een ander Statenlid dat hem een paar ton zou zijn aangeboden om naar de oppositie over te steken.

Schotte beschikt daarmee over een ruime meerderheid, maar kan er vooralsnog geen macht aan ontlenen. Meteen na het verliezen van zijn meerderheid heeft het kabinet Koeiman de Staten ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Hoewel Schotte dat eerst toejuichte stelt hij nu alles in het werk om dat besluit terug te draaien.

Annuleren kan niet meer

Hij heeft een nieuwe ministersploeg klaar staan, maar loopt tegen het probleem aan dat de gouverneur haar handtekening heeft gezet onder nieuwe verkiezingen. Per motie is de afgezant van de koning verzocht dat ongedaan te maken. Nu zij dat weigert wordt tot grote schrik van het kabinet Rutte een delegatie naar Den Haag gestuurd om de Rijksministerraad (lees: Nederland) er toe te bewegen de stembusgang af te gelasten.

De tijd speelt (voorlopig) in het nadeel van Schotte. De gouverneur heeft weliswaar een formateur uit zijn kring aangesteld, maar het screenen van kandidaat-ministers zal al gauw enkele weken in beslag nemen. Het past allemaal in het Haagse straatje dat de verkiezingsdatum dan al zo dichtbij is dat annuleren eigenlijk niet meer kan; met het voorbehoud dat Schotte wel eerder dingen heeft gedaan die in de democratische rechtsstatelijkheid van het Koninkrijk voor onmogelijk werden gehouden.

Ook in het geval de verkiezingen doorgaan is het voor Den Haag nog even billenknijpen. Schotte kan zomaar als winnaar uit de stembus komen. Premier zal hij – met zijn strafblad – niet worden. Dat hoeft ook niet als je, zoals hij, aan de touwtjes trekt.

Bron: ThePostOnline

7 reacties

 1. GS wil wel als het hem financieel voordeel levert maar de meerderheid van het volk niet. Onafhankelijk betekent ook NL paspoort inleveren.. Dus dan je een streep zetten door vakanties naar Florida.

 2. Curaçao Independiente, Uitspraken zonder bewijsen horen we van vaak van de Schotte fans. Ik lees hier zelf geen speculaties.

  Zowiezo zal Nederland onafhankelijk van Curacao alleen maar toejuigen!

 3. O ja, jongens, pas op, Rene zwart houdt niet van reacties die het niet met hem eens zijn, dan loopt hij weer weg.

  Het is een misvatting om te denken dat de Nederlandse regering schrikt van de gebeurtenissen hier. Dat gezeik met de eilanden is al 60 jaar aan de gang dus daar zijn ze echt wel aan gewend. En hoop op verbetering is er nooit geweest. Ze hebben daar gewoon een afdelinkje voor in Den Haag.

 4. @CI, als je zo graag onafhankelijk wilt zijn moet je zorgen dat er een referendum komt.
  of je kan je gaan vestigen in Suriname..kan je ook weten wat onafhankeijkheid betekent.
  jij weet net als ik dat er de eerste 20 jaar er geen meerderheid zal zijn.
  want men wil niet overgeleverd worden aan dit gajes wat nu politiek bedrijft.
  duidelijk dat dit land nog niet uit de luiers is.

 5. Gewoon een referendum aan de verkiezingen koppelen. Nederland wil vast wel meewerken. Maar dat lef heeft Schotte niet. De lafaard ziet zijn financiele zekerheden toch liever in het Koninkrijk.

 6. Dit is gewoon politiek bedrijven, met speculaties, halve waardeheden, elkaar de zwarte schaap toespelen, maar bewijzen ho maar. Niet alleen de lokale politiek, maar (Nederlandse) journalisten kunnen wat van. Nederlanders kunnen zeggen wat men wil maar de politiek op Curaçao is zeker 10 keer zoveel interessanter, met meer beweging, initiatieven, ook falen en opstaan, maar met onomstotelijk daadkracht om (bepaalde) resultaten voor elkaar te krijgen. Als men naar de Nederlandse politiek en campanjes kijkt voor opkomende verkiezingen van 15 maart, naast een grote keuze (28 partijen) kan men concluderen dat het degelijk is maar oersaai! Meer dan ooit zal de volgende spreuk gelden: ‘in troebel water is het goed vissen’ voor de geplande verkiezingen op 28 april. Op weg naar de sovereine staat van de Curaçaose volk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties