30 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

TPO | De politieke spelletjes rondom klokkenluider Paul van Buitenen en de Vuurwerkramp Enschede

HomeMediaTPO | De politieke spelletjes rondom klokkenluider Paul van Buitenen en de...

Voor mij een extra reden om zijn onderzoek naar de vuurwerkramp heel serieus te nemen | Column Ronald van Raak

Klokkenluider Paul van Buitenen biedt de resultaten van zijn onderzoek vuurwerkramp van Enschede aan Ronald van Raak (SP) in Nieuwspoort | ANP JERRY LAMPEN

‘Waarom spelen ze in de Tweede Kamer toch zulke politieke spelletjes?’ Dat vroeg mij klokkenluider Paul van Buitenen. ‘Ik denk omdat ze bang zijn dat je opnieuw gelijk hebt’, was het enige dat ik kon bedenken. Van Buitenen luidde in 1998 de val in van de Europese Commissie, nadat hij als Europees ambtenaar grootschalige fraude op het spoor was gekomen. Hij werd geïntimideerd en geschorst, maar deed daarna een eigen onderzoek en wist alsnog de waarheid boven tafel te krijgen.

U begrijpt dat mijn interesse was gewekt toen deze klokkenluider belde voor een afspraak, om een onderzoek toe te lichten dat hij de afgelopen vier jaar had gedaan. Van Buitenen bracht een rapport mee van ruim duizend pagina’s over de vuurwerkramp in 2000 in Enschede.

In juni mocht ik het eerste exemplaar van dat rapport officieel in ontvangst nemen, toen Paul van Buitenen zijn bevindingen presenteerde in Nieuwspoort. De gevolgen van de vuurwerkramp waren groot, 23 mensen kwamen om het leven en bijna duizend mensen raakten gewond. Een hele woonwijk verdween. Sindsdien is veel onderzoek gedaan en zijn ook mensen veroordeeld. De kritiek waar Van Buitenen nu mee komt is echter verbijsterend, volgens hem is informatie onder de pet gehouden op het moment dat dit de overheid niet goed uitkwam. Zijn beschuldigingen treffen het Openbaar Ministerie, maar ook adviesbureau TNO – en vele anderen. Mensen zijn naar zijn opvatting op verkeerde gronden veroordeeld. De brandweer zou nog steeds niet veilig werken.

Daar zit je dan als Kamerlid, met een dik pak papier vol technische informatie, waar in ieder geval ik niet veel van snap. Over een onderwerp waar andere politici moeilijk voor te enthousiasmeren zijn, ook omdat het gaat over een heel gevoelige zaak waar in het verleden al veel over is gesproken en die in hun beleving al lang leek afgesloten. Mede dankzij de inzet van Kees van der Staaij (SGP) en Henk Krol (50Plus) konden we op 6 december in de Tweede Kamer toch een hoorzitting organiseren, waarin Van Buitenen in alle vertrouwelijkheid zijn bevindingen kon toelichten. Veel partijen waren daarbij aanwezig en veel Kamerleden waren onder de indruk, maar veel politici hadden ook behoefte aan meer advies over dit zeer omvattende en ingewikkelde onderzoek.

Het voorstel om de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) eens kritisch naar dit rapport te laten kijken kon aanvankelijk rekenen op veel steun. De OVV is een onafhankelijke organisatie die veel ervaring heeft met het onderzoek naar rampen. Van Buitenen was eveneens blij met dit verzoek, omdat ook hij graag wil weten of hij zaken over het hoofd heeft gezien of dingen verkeerd heeft begrepen. D66 en VVD waren wat terughoudender, een houding die overging in openlijk verzet toen het voorstel op 24 januari in de commissie Justitie en Veiligheid in stemming kwam. Het verzet van deze partijen was toen niet genoeg om dit verzoek tegen te houden. Dat veranderde in de vergadering van 6 februari, toen voorzitter Paul van Meenen (D66) besloot opnieuw te stemmen.

In dit soort vergaderingen wordt de agenda van de commissie bepaald. Grote partijen zijn hier vaak met veel leden aanwezig, de kleinere partijen meestal niet, omdat Kamerleden dan bij andere vergaderingen elders in het gebouw aanwezig moeten zijn. Bij de stemmingen in deze commissies tellen de aanwezigen, maar de voorzitter wordt daarbij ook geacht rekening te houden met de stemverhoudingen in de Kamer. Van Meenen wist heel goed dat mijn voorstel kon rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer, maar zette dit voorstel toch opnieuw op de agenda. Op 6 februari waren plots in de commissie meer leden aanwezig van VVD en D66 dan van de andere partijen. Het besluit om de OVV advies te vragen over het rapport van Van Buitenen werd dan ook ongedaan gemaakt.

De vraag van Van Buitenen waarom in de Tweede Kamer zulke politieke spelletjes worden gespeeld is terecht. Informatie is het belangrijkste wapen van Kamerleden, om de macht te controleren en misstanden aan te pakken. Als een Kamerlid zegt behoefte te hebben aan informatie wordt dat door de andere partijen ook meestal gesteund. De opzichtige poging van D66 en VVD om een verzoek om advies door een belangrijke organisatie over een onderzoek door een erkende klokkenluider te blokkeren zette bij de andere partijen dan ook kwaad bloed. Het lukte echter om voor een nieuwe vergadering op 20 februari genoeg leden van andere partijen op te trommelen en het voorstel voor een advies van de OVV over het onderzoek van Van Buitenen alsnog door te laten gaan.

Ik vond het ook wel hartverwarmend, die woensdagmiddag in dat kleine zaaltje in de Tweede Kamer, dat opeens helemaal vol zat met Kamerleden. Al die politici van al die partijen, die andere vergaderingen hadden verlaten, andere afspraken hadden afgezegd, of hun gasten liever lieten wachten, alleen maar om even hun hand op te steken en het machtsspelletje van D66 en VVD ongedaan te maken. We staan aan het begin van een lange weg die duidelijk moet maken of Paul van Buitenen opnieuw een grote misstand op het spoor is. De pesterijen van D66 en VVD zijn nog maar het begin, er zullen nog heel wat lobby’s worden gevoerd en heel wat trucs worden uitgehaald. Ze zijn voor mij een extra reden om dit onderzoek naar de vuurwerkramp bijzonder serieus te nemen.

Ronald van Raak

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef het boek Het Binnenhof blijft verbazen.

Bron: ThePostOnline

7 reacties

 1. Haha @Clapas
  Wat ben jij een vies mannetje zeg, en ik kan je zeggen dat de naam klopt en mw W absoluut niet lesbisch is. Verdet heeft zij bijna 28 jr bij de KLM gevlogen en was in de 90er jaren het ‘enige’ vliegende raadslid die wij in NL hadden.
  Voor mij het grootste respect voor vasthoudende en standvastige mensen. Daar zou jij wat van kunnen leren ipv irdere 2 wkn je hand op te houden.
  Ik heb never nooit zo’n zielig misbaksel als forum vervuiler meegemaakt als jij. Zelfs als zou iemand lesbisch zijn geweest dan geeft dit aan hoe jij over gerespecteerde mensen denkt.
  Shame on you!!

 2. Volgens @Henk, “Een vastbijter die mij aan een andere vastbijt(ster) doet denken die jarenlang in stadsdeelraad in Amsterdam Zuidoost heeft gezeten” Ik zie nergens een naam, dus ik vermoed dat het om die lesbische mevrouw, Yvonne Wolthuis-Olf van de Groenen gaat.

 3. De SP is niet mijn partij, maar ik heb veel respect voor veel van hun parlementariërs. Zij hebben nog een ideaal en proberen immer het moreel en ethisch juiste pad te bewandelen. Ronald van Raak is geen uitzondering, hij blijft zich inzetten voor hetgeen wat juist is en niet voor wat lobbyisten willen.

  De VVD en D’66 zijn al jaren partijen die de belangen van totaal wereldvreemden bedienen. Ben blij dat dit openlijke spelletje van hen is geblokkeerd.

 4. Zoals meneer van Buitenen zouden er meer moeten zijn. Hoop alleen dat het machtsspel van de politici en dan vooral de vvd afgestraft wordt. Van Raak doe wat je geschreven hebt betreffende onderzoek serieus nemen.

 5. Een bijzonder mens, Paul. Een vastbijter die mij aan een andere vastbijt(ster) doet denken die jarenlang in stadsdeelraad in Amsterdam Zuidoost heeft gezeten, ik stemde 90er jaren op ‘haar’ partij. Ook een bijzonder mens die bv de onfrisse zaken rondom de Bijlmervliegramp niet accepteerde. Het zwartboek erover is een bewijs hoe onbetrouwbaar een overheid eigenlijk is!
  Zo is Paul ook, ik ben er trots op hem ontmoet te hebben, 18 jaar je vastbijten in een dossier is niet niks. Geweldig dat de SP in ieder geval er oor naar heeft.
  Schaamteloze en niet terzake doende opnerking @Mossel.

 6. Volgens @Mossel, “Groenlinks met indiaanse en Marokaanse komaf heeft er helemaal een handje van, die kan je bijna vergelijken met Gerrit de Raaf”. Blijkbaar heeft hij niet zo veel hoge dunk van Indiase en Marokkaanse parlementariërs. Ben benieuwd wat hij vindt van onze negroïde parlementariërs.

 7. Er zijn weer verkiezingen eerdaags dus is de SP weer volop met het destabiliseren van de coalitie, dat kan je wel aan deze rooie rakkers over laten, alleen vlak voor verkiezingen hebben ze het hoogste woord en geven ze hun hele hebben en houwen aan de arme sloebber, na de verkiezingen komt van hun beloffte weinig tot niets terecht, veel beloven en weinig geven is hun spreek woord, Groenlinks met indiaanse en Marokaanse komaf heeft er helemaal een handje van, die kan je bijna vergelijken met Gerrit de Raaf ( ook zo’n alles doener en gever voor en aan het volk ???naf oo,00 MFK/KFO, alleen Klaver kan niet in de pot graaien en dat kon Gerrit de Raaf ( dief) wel, daarom zit hij nu ook voor 3 jaren in het gevang en weet hoeveel jaren nog meer ?. Kom maar uit jullie nest De Rechtstaat en MFK leden

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties