27 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

TPO | De arrogantie van Tofik Dibi over wachtgeld is misplaatst

Mijn wet voor afschaffing ligt trouwens klaar | Column Ronald van Raak


Ik ben ondertussen wel wat gewend, maar schrik er toch altijd weer van: de arrogantie waarmee sommige politici hun privileges opeisen. Woensdag ging ik bij Pauw in debat met Tofik Dibi, oud-Kamerlid voor GroenLinks, over het wachtgeld voor werkloze politici. Hij vindt het werk van politici zo bijzonder, dat ze ook betere voorzieningen verdienen dan andere mensen.

Kwalijk effectbejag?

In 2009 heb ik bij de Kamer een wet ingediend om de riante regelingen voor werkloze politici af te schaffen. Destijds werd dit voorstel afgedaan als een kwaadaardige vorm van populisme. Dankzij de kritiek buiten de Kamer is het wachtgeld ondertussen flink versoberd. Maar de kritiek blijft: zelfs VVD-prominent Hans Wiegel pleit nu voor afschaffing.

Toen ik in 2009 de wet indiende voor afschaffing van het wachtgeld, was de kritiek niet van de lucht. Partijen als D66 en GroenLinks noemden me ronduit populistisch. Maar ook de ‘progressieve’ media was kritisch. De Volkskrant sprak van ‘een kwalijke vorm van effectbejag’ (31 juli). Trouw stelde dat mijn voorstel ‘vooral vooroordelen’ voedde (3 augustus).

Eerder met pensioen

In 2009 hadden werkloze politici recht op 6 jaar wachtgeld, hoefden zij niet te solliciteren en konden politici met een lang dienstverband met hun 50e met pensioen. De voortdurende kritiek leidde wel tot aanpassingen: het wachtgeld duurt tegenwoordig maximaal 38 maanden, ook politici moeten voortaan solliciteren en het vervroegd pensioen is nu vijf jaar.

Maar ja, waarom moeten politici vijf jaar eerder met pensioen? Waarom is het wachtgeld nog steeds fors langer dan de WW (die is maximaal 24 maanden)? Opmerkelijk is ook dat een politicus die nieuw werk vindt, nog steeds een uitkering kan krijgen als het nieuwe inkomen onder het wachtgeld ligt. Allemaal speciale voorziening, die een eenvoudig WW-er niet krijgt.

De wet ligt klaar

Waarom zouden we het wachtgeld moeten behouden? Een veelgehoord argument is dat mensen anders geen politicus meer zouden willen worden. Maar ik wil juist helemaal geen mensen in de politiek die het doen voor het geld. Een ander argument is dat politici plotseling hun baan kunnen verliezen. Maar voor dat risicovolle werk worden politici dan ook goed betaald.

Als politici, die vaak goed zijn opgeleid en een uitstekend netwerk hebben, al niet aan het werk kunnen komen, waarom zouden al die mensen in de WW dat dan wel kunnen? De wet voor afschaffing van het wachtgeld ligt klaar. Buiten de Tweede Kamer is een grote meerderheid van de bevolking voor. Het is nu nog wachten op een meerderheid in de Kamer.

Bron: ThePostOnline

Ronaldvan-raak
Ronald van Raak Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef ‘Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen’.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

31 reacties

 1. Dus schoonmaaksters, thuiszorg medewerkers en bejaarden vallen onder de profiteurs. Voor deze mensen komt de SP namelijk op dit in tegenstelling met de andere markt gericht denkende partijen. Lang leve het neo liberalisme waarbij de rijken steeds rijker en de armen steeds armer worden. Politici in Nederland vallen onder een elitaire kaste. Heb je gefaald als politicus dan krijg je wel een baantje toegespeeld als hoofd van een onderzoek commissie, word je directeur van de NS of de KLM en vaak zelfs burgermeester. Naar capaciteiten wordt dan vaak niet gekeken. En Freek, misschien ben je niet op de hoogte maar ruim twee miljoen mensen in Nederland leven onder armoede grens. Dagelijks worden er meer dan tien gezinnen hun huis uit gezet. Huren stijgen explosief mede door het beleid van “robot”Stef Blok. En dan moet van Raak zijn mond houden? Ik dacht het niet.

 2. Die van Raak moet niet zo zeuren en die minderbedeelden luiaards ‘s een keer aan het werk schoppen in plaats van altijd maar afgunst te tonen voor mensen die er wel wat van proberen te maken. Profiteurs dat die minderbedeelden zijn met al hun subsidies…oeps, ik klink nu bijna als een Sander of een Ans.

 3. Hoe je het ook draait of keert maar het lijkt er op dat de SP nog de enige fatsoenlijke partij is in Nederland. Een partij die wel de straat opgaat om te vechten voor de minderbedeelden. Wat mij betreft mag de Heer van Raak op deze weg doorgaan.

 4. Ach Hans, als-ie maar op tijd z’n pilletjes inneemt valt het wel mee…ik denk dat zijn schrifturen therapeutisch bedoeld zijn 🙂

 5. Iedereen die de kans voor krijgt doet het, ook die van D66 die nu zogenaamd in Amerika voor iemand ”werkt”. Ken geen een die wachtgeld geweigerd heeft.

 6. Jullie halen me allemaal de woorden uit de mond. Schandalig dat men zo profiteert van deze waanzinnige regeling. Maar nóg erger is het dat er niets aan gedaan wordt. Inderdaad, tenenkrommend. Dan moet je eigen mentaliteit wel volkomen verrot zijn. Ik zal de dag danken dat men maatregelen neemt tegen dit uitwas. Maar ja, de eigen Tweede Kamer gaat hierover en die zal dit natuurlijk nooit gaan veranderen. Een zieke mentaliteit. En dan komen er steeds meer voedselbanken. Hoe ziek kan het zijn! Ook hier moet maar eens een Referendum over gehouden worden. Er is zóveel mis, dat men elke maand wel een Referendum kan houden.

 7. van Raak schiet weer raak….
  ik heb het debat gezien en die Dibi was tenenkrommend…
  wat een arrogantie…..en vooral geen enkel goed argument.
  ook weer niemand de niet gehinderd wordt door enige kennis of intelligentie.

 8. Goed zo!
  Nu de dag dat het ook hier op dit eiland fatsoenlijk geregeld wordt, want wat we hier hebben is een zooitje. Allerlei soorten “politieke uitzendbureau’s” die als paddestoelen via gefabriceerde leugens carrière mogelijkheden creëren om zowel hun “werkEloze” vriendjes te plaatsen als om zelf lekker wat bij te verdienen met ellebogenwerk en zonder enig bijdrage te leveren aan de juist minderbegaafde gedeelte van het volk die hen met hun zetels naar de pluche hebben geholpen!

 9. Freek,

  Spijt me zeer, maar je zult toch echt eens het geval Ferrier moeten gaan bestuderen.
  Zij had, tot op de dag nauwkeurig, berekend wanneer ze de kamer moest verlaten om maximaal te kunnen profiteren van alle regelingen.
  En ja, dan ben je een uitvreetster……….van de bovenste plank !

 10. Ik denk dat het tijd wordt dat Freak geblokt wordt op dit forum.

  Wist ook niet dat de Capriles kliniek wifi had voor haar patienten.

 11. Ha die Freek, onze vliegende “schijtlijster”

  Sorry dat ik het woord “uitvreetster” gebruik. Ik kon zo snel geen beter passend woord vinden. Weet jij een betere betiteling voor een uitvreetster die op kosten van de belastingbetaler teert?h

 12. Het wordt tijd dat deze achterbakse en totale nietsnut eindelijk iets zinnigs gaat doen ipv onzin uittekramen in een praatprogramma.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...