25.4 C
Willemstad
• maandag 30 januari 2023

PBC | Dagje vrij voor Oranjes

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De koninklijke familie kan vandaag even op adem komen. Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben geen activiteiten op de planning staan. Vanmiddag...

PBC | Winstbelasting Curaçao zeven procent omlaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao verlaagt de winstbelasting voor ondernemers van 22 naar vijftien procent. De verlaging geldt voor de eerste 500.000 gulden. Dat meldt het ministerie van...

AD | Op Bonaire hoort Amalia overal haar eigen naam

Jeroen Schmale | Algemeen Dagblad De introductiereis van prinses Amalia met haar ouders op de Antillen begon zaterdag echt op Bonaire. Conclusies na een dag in het spoor...
- Advertentie -

NOS | Oranjes stappen dansvloer op bij bezoek aan Bonaire

Met een dag vol activiteiten, waarbij er zelfs een dansje werd gewaagd, is het bezoek van de koninklijke familie aan Caribisch Nederland officieel begonnen. Prinses Amalia, koning...

NTR | Leerorkest Aruba oefent met eigen ‘prinses’ Amalia

Melissa Stamper Voor de 9-jarige Amalia Hazel is de komst van haar koninklijke naamgenoot naar Aruba extra bijzonder. Samen met de andere kinderen in het Leerorkest van Aruba...

DH | Fire at District 721

SIMPSON BAY—Entertainment complex District 21 on Welfare Road caught fire early Sunday morning and largely burned down. The blaze started around 5:30am and quickly spread through...

BNR | Greenpeace: rechtszaak tegen Staat om Bonaire is noodzakelijk

Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat...
- Advertentie -

Toon Navarro een stuk gematigder in Statendebat

Minister Nelson Navarro, samen met hoge ambtenaren uit het politiekorps.
Minister Nelson Navarro, samen met hoge ambtenaren uit het politiekorps.

WILLEMSTAD — Koud twee maanden na de forse uitspraak ‘atrakadonan: fasten seatbelts’ en de aankondiging van een harde aanpak van criminaliteit, was de toon van minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) gisteren een stuk gematigder in het Statendebat over veiligheid.

Inmiddels is Navarro ruim twee maanden minister en moet het hem duidelijk zijn dat de portefeuille van Justitie veel hoofdbrekens oplevert.
Niet in de laatste plaats omdat er voor veel van de vernieuwingsplannen, die er al een paar jaar liggen, geen fondsen zijn.
Een mantra die de minister gisteren opvallend vaak herhaalde, net als het beleid ‘hoe meer preventie, des te minder repressie’.
Samen met de ministeries van Sociale Zaken en Onderwijs zal aan die preventie gewerkt moeten worden.

Net als zijn voorgangers begon Navarro eerst met een verhandeling over het feit dat de huidige situatie qua criminaliteit door de jaren heen zo is gegroeid, omdat de regeringen de noodzakelijke stappen verzuimden te nemen.
Reeds in 1976 werd het plan voor de Ontwikkelingsbrigade opgeworpen, maar uiteindelijk getorpedeerd omdat het te militaristisch werd geacht voor de Curaçaose jeugd.

35 jaar later moet ook de huidige minister constateren dat telkens net de verkeerde beslissingen zijn genomen met het sluiten van veel internaten, waar veelal regelmaat en discipline werd bijgebracht.

“Ik schaam me ervoor om te zeggen dat er een nieuwe gevangenis gebouwd moet worden, want ik wil niet nog meer jongeren opsluiten.”

Maar aan de andere kant is zo’n nieuw gebouw juist nodig, omdat het huidige complex op veel gebieden niet meer voldoet.

Navarro bracht verder naar voren dat men binnen Justitie inmiddels zover is dat veel van de zeven deeltrajecten binnenkort echt geïmplementeerd kunnen worden, ook al zijn de middelen schaars, zodat er een samenhang ontstaat binnen de justitiële keten en criminaliteit effectiever aangepakt kan worden.
Het betreft de trajecten

  • Opsporing & Vervolging,
  • Handhaving & Toezicht,
  • Bestuurlijke Handhaving,
  • Communicatie en Preventie.

Pakkans
Aanpak van criminaliteit betekent inderdaad dat de pakkans vergroot moet worden, zodat een crimineel zich twee keer bedenkt voordat hij of zij een delict pleegt.
Daarvoor zal het politiekorps beter uitgerust moeten worden met materieel, anders wordt het voorbijgestreefd door diezelfde criminelen die wél over de nieuwste wagens en apparatuur beschikken.
Daarmee kwam Navarro wéér terug op het financiële aspect.
Want nu moet het korps telkens creatief zijn om de benodigde fondsen te vinden voor de repressie.

Volgende maand wordt het Veiligheidshuis aan de Bargestraat in Scharloo geopend.
Dat is een samenwerkingsverband dat zich richt op het terugdringen van overlast en criminaliteit.
De ketenpartners zijn onder andere

  • de politie,
  • het Openbaar Ministerie,
  • Reclassering
  • en Gezinsvoogdij.

Met de implementatie van de deeltrajecten en het Veiligheidshuis moet het over zijn met het blussen van brandjes en ad hoc-oplossingen, aldus Navarro.

“Anders zitten we tot in lengte van dagen steeds elke vijf maanden over veiligheid te debatteren.”

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -