29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

Toerist uit Nederland van belang

HomeMediaToerist uit Nederland van belang

toeristWillemstad – Het toerisme uit Nederland naar Curaçao heeft het jaar 2013 afgesloten met een min, maar met -5 procent is de groei toch minder negatief dan de circa -10 procent die de teller lange tijd vertoonde.

Advertentie

Over 2013 registreert toeristenbureau CTB in totaal 131.995 zogeheten ‘stayover visitor arrivals’ (verblijfstoeristen).
Dat waren er een jaar eerder 138.555. Ten opzichte van 2012 vertoont 2013 dus een afname van -5 procent.
In totaal verwelkomde Curaçao het afgelopen jaar 440.714 verblijfsgasten (was 420.868). De Nederlandse toeristenmarkt is dan ook goed voor een ‘marktaandeel’ van 30 procent. Ook dat aandeel is iets afgenomen, het was een jaar eerder namelijk 32,9 procent. Nederland is voor Curaçao met bijna een derde nog wel altijd de voornaamste toeleverancier van toeristen.
Europa is sowieso goed voor zo’n 40 procent van alle bezoekers.
Het tweede ‘continent’ dat van belang is voor de Curaçaose toeristenindustrie is Zuid-Amerika (bijna 31 procent), waarvan Venezuela 20,9 procent (was 19,8 procent) voor haar rekening neemt. Noord- Amerika volgt met een aandeel van 16,2 procent als derde belangrijkste werelddeel, waarvan de Verenigde Staten 14 procent opslokt en de rest uit Canada komt.
Hoewel dus het belang van de toerist uit het Europese deel van het Koninkrijk iets is afgenomen het voorbije jaar, is nog altijd wel één op de drie toeristen een Nederlander.
Het marktaandeel van de Europees Nederlandse vakantieganger neemt nog verder toe als wordt gekeken naar de hoeveelheid ‘stayover visitor nights’ (toeristenovernachtingen). Dan gaat het om ruim 40 procent over alle twaalf maanden van 2013 gemeten (was 43,6 procent in 2012). In totaal kwamen 1,5 miljoen overnachtingen – om precies te zijn: 1.504.899 – voor rekening van Nederlandse bezoekers (dat waren er 1.608.899 een jaar eerder). Ook hier een daling dus.
In de laatste maand van vorig jaar was de afname qua overnachtingen nog -2 procent, maar over heel 2013 gemeten betreft het een krimp met -6 procent.
Ook ten aanzien van de overnachtingen bedroeg de daling in de eerste maanden van het jaar bijna zo’n 10 procent.
Met 40 procent van de overnachtingen steken de Nederlandse gasten nog altijd met kop en schouders boven alle andere toeristenmarkten uit.
Nummer twee, Venezuela, groeide van 569.067 overnachtingen (2012) naar 610.691 (2013) en komt daarmee uit op een aandeel van 16,3 procent (was 15,4 procent).
Nummer drie is de VS met 10,8 procent (was 11,5 procent).
Ondanks de min is het toerisme vanuit Nederland nog altijd van zeer groot belang.
CTB rekende uit dat het toerisme in 2013 zo’n 730 miljoen gulden heeft opgeleverd.
In deze volgorde hebben – Nederland, Venezuela, de VS – hier de grootste bijdragen aan geleverd.

bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties