26 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 06:13

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...

Ingezonden | Hartverscheurend!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Verlenging avondklok op Bonaire

Den Haag - De naleving van de avondklok is op Bonaire goed. Bovendien blijkt de maatregel een effectief middel tegen verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt gezaghebber...

AntilliaansDagblad | Ziekenhuis Aruba bereikt grens capaciteit

Oranjestad - Het Hospital Horacio Oduber begint aan de grenzen van zijn capaciteit te komen. ,,De druk is bij ons erg hoog”, vertelde directeur Jacco Vroegop aan...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoToekomst begint met gedragen sociaal-economische agenda

Toekomst begint met gedragen sociaal-economische agenda

discussieWILLEMSTAD — De discussie over het belang van een nieuw ziekenhuis voor de economie leidt af van de discussie over economisch beleid.
Het economische belang van het ziekenhuis als investeringsproject is reëel, doch niet zo groot als algemeen wordt aangenomen.
Dat stelt de Kamer van Koophandel (KvK) in een persbericht.

De totale investering van tussen de 350 en 400 miljoen gulden zal voor een groot deel naar het buitenland gaan om kennis en apparatuur te importeren.
Belangrijk is echter dat op de langere termijn het ziekenhuis Curaçao in staat zal stellen om nieuwe, kennisintensieve sectoren aan te trekken en kan leiden tot beheersing van de veel te hoge kosten van de gezondheidszorg.
Maar daar is meer voor nodig dan alleen een nieuw ziekenhuisgebouw, ongeacht waar dit geplaatst wordt, aldus de KvK.

Wat het debat over de plaats voor een nieuw ziekenhuis geheel ten onrechte over het hoofd ziet, is dat de Curaçaose economie zich niet alleen geconfronteerd ziet met torenhoge lasten, maar zich bovendien in een overgangsfase bevindt.
In deze overgangsfase is versterking van de traditionele pilaren van de economie niet meer voldoende en dat zal zeker geen economische groei ten gevolge hebben.
Er moeten economische activiteiten of sectoren worden ontwikkeld die steeds verder van de traditionele pilaren afliggen, willen wij groeien en de huidige voorzieningen willen handhaven.

Een economische agenda en sociale agenda gaan in hoge mate samen, maar de trajecten lopen niet simultaan.
Zonder eerst aan het versterken van de economie te werken, kan geen sociaal beleid worden bekostigd.
De economische en sociale toekomst van Curaçao heeft een sociaal-economische agenda nodig, waarmee duidelijke toezeggingen kunnen worden gedaan ten aanzien van economie en zekerheid ten aanzien van sociale ontwikkeling en bescherming.
Daarom moeten de beschikbare middelen worden aangewend om heel concreet banen te scheppen, de sociaal-economische infrastructuur te upgraden en de economie een krachtig oplevingsignaal, de opwaartse ‘push’, te geven waar heel Curaçao nu om verlegen zit.
Het gaat om ‘konfiansa’ (vertrouwen) en ‘stabilidat’ (stabiliteit) in de toekomst, aldus de KvK.

Als de bouw van een ziekenhuis op het voormalige Amstel-terrein het enige project is dat startklaar is om de zo dringend nodige push aan de economie te geven, zou die keuze dan maar gemaakt moeten worden, stelt de KvK.
Echter bij het maken van die of van een andere keuze moet niet uit het oog worden verloren dat het vraagstuk van de financiering verder gaat dan alleen de vraag over volledig privaat of publiek/privaat financieren, omdat welbekend is of behoort te zijn, dat de medefinanciering door de overheid op niet onbelangrijke wijze door het goedkope krediet bijdraagt aan het in toom houden van de exploitatiekosten van een nieuw ziekenhuis en daarmee van de tarieven voor de betalers, en dientengevolge van de alsmaar stijgende kosten van de gezondheidszorg op Curaçao.

Onduidelijkheid blijft echter bestaan ten aanzien van zowel de financiële afwikkeling van het zogenaamde Usona-traject als de geaccumuleerde exploitatieverliezen van het St. Elisabeth Hospitaal.
Verder discussiëren zonder helderheid over deze zaken en hun implicaties heeft geen enkele toegevoegde waarde voor de gemeenschap.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties