27 C
Willemstad
• zondag 25 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Toekomst aannemers onzeker

HomeMediaToekomst aannemers onzeker

Willem: Aannemers wanhopig om hoofd boven water te houden

Willemstad – Tijdens zijn toespraak bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de Antilliaanse Aannemers Vereniging (AAV) maakte directeur Mike Willem gisteravond zijn zorgen kenbaar over de toekomst van de aannemers.

Advertentie

AAV-directeur Mike Willem: ,,Projecten worden uitgevoerd achter hoge afrasteringen om zo illegale handelingen die daar plaats vinden niet zichtbaar te maken.” FOTO JEU OLIMPIO
AAV-directeur Mike Willem: ,,Projecten worden uitgevoerd achter hoge afrasteringen om zo illegale handelingen die daar plaats vinden niet zichtbaar te maken.” FOTO JEU OLIMPIO

,,De druk die op de aannemer rust om zijn werk tijdig op te leveren, daarbij rekening houdend met de uiterst lage winstmarge, zijn factoren die een grote rol spelen bij de overleving van de aannemer”, aldus Willem gisteravond bij het Hilton Hotel.

De AAV hield daar de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst om leden en andere genodigden op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen die zich in het voorgaande jaar hebben voorgedaan en om aan te geven wat de verwachtingen zijn voor het nieuwe jaar.
Willem liet weten dat de aannemers alles proberen om in deze moeilijke tijd het hoofd boven water te kunnen houden.
Om de kosten laag te kunnen houden zijn er in deze sector steeds meer die zich dan schuldig maken aan het gebruik maken van illegalen, zwartwerkers, zwart overuren betalen, het fenomeen ‘eenmanszaken’, bedrijven die de facto geen aannemersbedrijven zijn, constructies om de aannemingsketen te omzeilen en import van buitenlandse krachten.

,,Dit alles met het doel om goedkoper werk te verrichten en te kunnen concurreren met absurd lage prijzen”, aldus de directeur van AAV in zijn toespraak.

Willem gaf aan het schandalig te vinden dat deze situatie zich op grote schaal op het eiland manifesteert en dat bedrijven die zich wel aan de regels houden hieronder komen te lijden.

,,De AAV ziet regelmatig dat projecten worden uitgevoerd achter hoge afrasteringen om zo illegale handelingen die daar plaats vinden niet zichtbaar te maken”, aldus de AAV-directeur.

In 2002 is de zogenaamde Wet Ketenaansprakelijkheid geïntroduceerd die deze situatie te lijf moet gaan om zo tot eerlijke concurrentie te komen.

,,Maar gezien de huidige situatie, moeten wij constateren dat het doel in kwestie niet is behaald,” zo gaf Willem te kennen.

AAV wil verscherpte controle
De redenen voor het falen hiervan is volgens de directeur bekend:

,,De wet is goedgekeurd terwijl er een belangrijk deel werd weggelaten: de zogenaamde G-rekening.
En op de tweede plaats moeten we constateren dat de instanties die belast zijn met de controle, zoals de SVB en de Belastingdienst, niet over de nodige capaciteit beschikken om alle bedrijven en projecten te controleren.
En zeker niet nu, vanwege de toename in kosten wegens de maatregelen die zijn getroffen.”

En: ,,Hierdoor wordt de druk om tot illegale handelingen te wenden alleen maar groter.”

De gevolgen van de illegale praktijken die onder andere in de aannemerssector toenemen, zijn volgens Willem duidelijk:

,,Banen lopen gevaar en ook belangrijke investeringen in kapitaal en arbeid gaan de ijskast in. Daarbij komt ook kijken dat de regering minder inkomsten krijgt en de facto bijdraagt aan de werkloosheid.”

Volgens de AAV-directeur mag het geen geheim zijn dat verschillende aannemersbedrijven de afgelopen jaren genoodzaakt waren om de deuren te sluiten.
Om te voorkomen dat meerdere bedrijven dit jaar en de komende jaren de deuren moeten sluiten dringt de AAV op een wijziging van de WK-wet aan.

,,Ten tweede dringen we aan op meer controle. Alles valt of staat met controle. Op de derde plaats wil ik aangeven dat de regering de intentie heeft om met een wet voor concurrentie te komen. Dit is een ontwikkeling die wij toejuichen. Last but not least doen wij een oproep aan de regering om de commissie werkvergunning die ten tijde van minister Hensley Koeiman in het leven werd geroepen, te reactiveren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties