Timmermans wil St. Maarten steunen

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (rechts)  met minister-president van Sint Maarten Sarah Wescot-Williams (links)

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (rechts) met minister-president van Sint Maarten Sarah Wescot-Williams (links)

PHILIPSBURG – Sint Maarten is voor de Verenigde Staten de toegangspoort tot het Caribisch Gebied en dit is een van de sterke punten van het land.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans gisteren op een gezamenlijke persconferentie met minister-president van Sint Maarten Sarah Wescot-Williams, zo meldt Caribisch Netwerk.

Timmermans is op St. Maarten om deel te nemen aan het Koninkrijks Overleg Buitenlandse Betrekkingen met de minister-presidenten van de drie autonome landen St. Maarten, Aruba en Curaçao, dat vandaag plaatsvindt.

“Ik ben hier om te luisteren naar de prioriteiten van St. Maarten en te leren wat we kunnen doen om het land te steunen”, zei Timmermans. De minister wees op de noodzaak de lokale economie te diversifiëren en banden aan te halen met sterk groeiende economieën in de regio, zoals Panama en Mexico.

Dispuut
Timmermans gaat ook kijken naar het slepende dispuut tussen Frankrijk en St. Maarten over de land- en zeegrens op het eiland bij Oyster Pond. Voorts is het Nederlands-Amerikaanse Vriendschapsverdrag van 1954 ter sprake gekomen. Onder dit verdrag mogen Amerikaanse staatsburgers zich in St. Maarten (en ook in Curaçao en Aruba) vestigen als ze in eigen onderhoud kunnen voorzien, een dak boven hun hoofd hebben, een ziektekostenverzekering en een verklaring van goed gedrag.

Weerspannig
In het verleden zijn verschillende Amerikanen van rechtswege toegelaten, maar het land blijkt weerspannig om te gaan met nieuwe verzoeken. Hierdoor stappen Amerikanen steeds vaker naar de rechter om toelating af te dwingen. Timmermans heeft beloofd de effecten van het verdrag op St. Maarten te gaan onderzoeken.

Bron: nieuws360

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *