ORANJESTAD – Na vier dagen gevangenschap en oplopende spanningen met buurland Venezuela heeft Aruba de omstreden diplomaat Hugo Carvajal, spionnenchef en vertrouweling van Hugo Chavez, weer vrijgelaten.
Het opmerkelijke besluit kwam zondag van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken), aldus Officier van Justitie Peter Blanken afgelopen vannacht tijdens een persconferentie in Oranjestad.
Vorige week arresteerde Aruba de Venezolaan bij aankomst op het eiland, op verzoek van de VS dat hem verdenkt van drugshandel. Tot grote woede van de Venezolaanse president Nicolas Maduro die sprak van ‘ontvoering’.
Ter vergelding sloot Maduro op vrijdag het luchtruim met Aruba en Curaçao, waardoor honderden passagiers vast kwamen te zitten. Hoewel die sluiting slechts enkele uren duurde, dreigde Venezuela met andere sancties.
,,Minister Timmermans is op basis van nieuwe informatie afgeweken van het standpunt van zijn ambtenaren’’, zegt Blanken. ,,Dat was een verrassing. Maar omdat de heer Carvajal alsnog immuniteit genoot, is hij direct vrijgelaten.’’
Op vrijdag had de rechter-commissaris de arrestatie van de spionnenchef nog goedgekeurd. Direct na zijn vrijlating is Carvajal met een privé-vliegtuig terug naar Caracas gevlogen.
Hoewel Carvajal ontsnapt aan de Amerikaanse justitie is hij door Nederland wel persona non grata verklaard.
,,Dat betekent dat hij Aruba gelijk moest verlaten en nooit meer welkom is in het Nederlandse Koninkrijk’’, aldus Blanken.
Mocht hij ooit nog een voet op Nederlandse of Arubaanse bodem zetten, dan mag justitie hem alsnog arresteren.
De al dan niet diplomatieke status van de ‘Kip’ – de bijnaam van Carvajal – was gedurende de hele rel kernpunt van discussie. In januari benoemde Maduro hem tot consul op Aruba. Dat leidde al tot consternatie op het eiland omdat Carvajal al sinds 2008 prijkt op de Clinton-lijst van drugsmisdadigers. In februari volgde het verzoek aan Nederland tot autorisatie van zijn status tot consul. Maar die procedure is nooit afgerond.
Carvajal zou als hoofd van de inlichtingendienst DIM onder Chavez nauwe contacten hebben onderhouden met de linkse querilla-beweging FARC. Met hen zou hij ook drugs hebben verhandeld. Daarnaast ziet Colombia hem graag voor het gerecht verschijnen omdat Carvajal twee Colombiaanse agenten zou hebben gemarteld en vermoord.
Bron: Telegraaf