28 C
Willemstad
• vrijdag 24 september 2021 07:54

Laatste reacties

- Advertentie -

Tillii | Whiteman graait naar Taams

Whiteman graait naar Taams
Whiteman graait naar Taams

PUNDA – Minister Ben Whiteman lijkt naarstig te graaien naar Taamskliniek, aldus Omayra Leeflang. Het onafhankelijk Statenlid die zich hierbij onder meer baseert op woorden van de Volksgezondheid-minister zelf, wil meer van hem weten over de rol van de Curaçaose regering, adviesbureau Berenschot én Uitvoeringsorganisatie Stichting SONA (USONA) in de beslommeringen rond dit ziekenhuis.

Kliniek Dr. J. Taams verkeert al geruime tijd in een slechte financiële positie, veroorzaakt door oude schulden en lage ziekenhuistarieven die de regering al jaren niet heeft bijgesteld. In verband hiermee kondigde de rechtbank eerder surseance van betaling af voor het ziekenhuis.

In die afgekondigde periode van uitstel van betaling van de schulden, werd in opdracht van Whiteman door het Nederlandse bureau Berenschot onderzoek verricht naar Taams. Er werd aan de hand van deze studie een vernietigende ‘business case’ over de kliniek samengesteld en aan de Raad van Ministers gepresenteerd.

- Advertentie -

Amper een week na die presentatie aan Whiteman en zijn collega-ministers in Fort Amsterdam, werd bij notaris Eshuis de Stichting HNO-Locatie Damacor opgericht. In deze stichting is onder andere opgenomen het bedrijf Nao NV, dat bij de Curaçaose Kamer van Koophandel & Nijverheid geregistreerd staat onder de handelsnaam USONA. Dezezelfde Nederlandse entiteit is ook de trekker van het project Hospital Nobo Otrobanda (HNO) én staat op de website van Berenschot International BV aangeduid als ‘Berenschot-vestiging’ op Curaçao.

Verder verbood Whiteman de directie van de Sociaal Verzekeringsbank (SVB) om een maandelijks bedrag van 1,2 miljoen gulden over te maken naar het ziekenhuis. Deze som zou dienen om onder andere operatie-, personele en andere kosten van Taams te dekken gedurende dezelfde periode van surseance van betaling. Inmiddels is drie maanden verstreken zonder dat de kliniek deze SVB-gelden heeft mogen ontvangen. Het ziet er naar uit dat deze met terugwerkende kracht (totaal 3,6 miljoen gulden) doorgesluisd zal worden naar Stichting HNO Locatie Damacor.

Een andere afspraak die tijdens de surseance van betaling voor Taams niet werd nageleefd, betrof de onderhandse opkoop van de onroerende goederen van deze kliniek door Berenschot. Dit Nederlandse adviesbureau met de Nederlander Ludovicus Steenhorst en Curaçaoënaar Reginald Doran als directeuren, zou hiervoor 12 miljoen gulden betalen. Het zag echter van deze koop af.

De Orcobank die beheerder is van de Taams-panden en gronden, zag zich daarop genoodzaakt over te gaan tot veiling van het onroerend goed. Deze staat gepland op 30 december aanstaande en zal worden verricht door tussenkomst van notaris Eshuis. Deze is dezelfde notaris die ook betrokken was bij de oprichting van Stichting HNO-Locatie Damacor.

- Advertisement -

In aanloop van die veiling van de Taams-percelen en terreinen eind deze maand, klom Leeflang in de pen om een aantal vragen aan Whiteman te stellen. Gebaseerd op eigen verklaringen van de minister in de Staten en in de pers, wil ze nu meer weten over de rol van de landsbestuurder en die van de Curaçaose regering bij de beslommeringen rond het ziekenhuis. Voorts is het onafhankelijk Statenlid ook zeer geinteresseerd in de betrokkenheid van Berenschot/USONA in Stichting HNO Locatie Damacor.

Leeflang verlangt van de minister informatie over de vermeende oprichting van Stichting HNO Locatie Damacor. Ze wil de statuten van deze stichting toegestuurd krijgen en ook een uiteenzetting van de rol van Berenschot bij de stichting. Ze wil ook meer weten over de functie van USONA in dezezelfde stichting.

Verder vraagt het onafhankelijk Statenlid aan Whiteman hoeveel de regering betaald heeft voor het Beremschot-onderzoek en daaruit vloeiend de ‘business case’ over Taamskliniek. Ook wil ze geïnformeerd worden of Berenschot op de veiling van 30 december de onroerende goederen van Taams zal opkopen en of de regering het benodigde bedrag, ofwel gemeenschapsgelden, hiervoor ter beschikking zal stellen.

Voorts wil Leeflang van de minister weten of het waar is dat hij opdracht had gegeven aan de SVB-directie om de afgesproken maandelijks bedrag van 1,2 miljoen gulden niet uit te betalen aan Taams. Tenslotte vraagt ze waarom er geen stichting is opgericht voor het grotere project Hospital Nobo Otrobanda (HNO), terwijl in september al wel Stichting HNO Locatie Damacor werd opgericht om de Taamskliniek over te nemen na faillisement.

Bron: Tilli

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Walgelijk om een al máánden slepende zaak er nog snèl even tijdens àlgehele feestdagen er dóór te dukken !

    Dr.B.F.Wormgoor

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | RMR vergadert weer over liquiditeitssteun

De Rijksministerraad (RMR) vergadert vandaag weer over de liquiditeitssteun aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De ontmoeting gaat over de 7de tranche...

ParadiseFM | Nieuwe minister Economische Ontwikkeling wil bureaucratie aanpakken

De nieuwe minister van Economische Ontwikkeling Ruisandro Cijntje wil de economie van Curaçao weer gaan stimuleren. Zo maakte hij bij zijn aantreden bekend. Cijntje noemde daarbij de bureaucratie...

ParadiseFM | Èxtra en VPCO distantiëren zich van verdachte video op Facebook

De Èxtra en de VPCO distantiëren zich van een verdachte video op Facebook. Op Facebook circuleert een petitie om een donatie te doen voor de slachtoffers van...

ParadiseFM | Curaçao Tourism Authority gaat onder huidige regering niet door

Er komt geen Curaçao Tourism Authority (CTA) tijdens de huidige regeringsperiode. Dat zei voormalig minister van Economische Ontwikkeling Ruthmilda Larmonie-Cecilia tegen de Amigoe. De nieuwe regering ziet...

AntilliaansDagblad | Extra vluchten naar Bonaire vanuit de Verenigde Staten

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines breiden hun vluchten naar Bonaire voor de komende maanden uit. Dat maakt Tourism Corporation Bonaire (TCB)...

NTR | Caribsch Netwerk Churandy Martina over professionele sport Curaçao: ‘Je ziet vooruitgang’

Kim Hendriksen WILLEMSTAD – Het is voor het eerst dat zoveel Curaçaose sporters hebben meegedaan aan de Olympische Spelen in Tokyo: negen kwalificeerden zich tegenover vier in 2016....
- Advertentie -