30 C
Willemstad
• vrijdag 22 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Tilii | Berenschot komt deal niet na

HomeMediaTilii | Berenschot komt deal niet na
De verkoop van de onroerende goederen van Kliniek Dr. J. Taams ketste vorige week maandag af
De verkoop van de onroerende goederen van Kliniek Dr. J. Taams ketste vorige week maandag af

DAMACOR – De verkoop van de onroerende goederen van Kliniek Dr. J. Taams ketste vorige week maandag af, nadat Berenschot plotseling afzag van deze deal. Hierop zag Orco Bank zich genoodzaakt over te gaan tot de veiling op 30 december van de panden van het ziekenhuis gevestigd in Damacor.

Berenschot speelt een hoofdrol in het plan van minister Ben Whiteman om Kliniek Dr. J. Taams na faillisement over te nemen. Het Nederlandse bureau heeft in zijn opdracht namelijk een vernietigende ‘business case’ over het ziekenhuis samengesteld. Deze werd op 17 september gepresenteerd aan de Raad van Ministers.

In de ‘business case’ schrijft Berenschot enerzijds dat Taamskliniek technisch failliet is en dat een doorstart met de huidige schulden niet mogelijk is. Het bureau stelt anderzijds:  “Via faillisement, met een doorvoer van een reorganisatie, is een doorstart mogelijk en is er een gezonde bedrijfsvoering te realiseren in een nieuwe entiteit: HNO Locatie Taams.”

Eén week na die Berenschot-presentatie aan Whiteman en zijn collega-ministers in Fort Amsterdam, werd de Stichting HNO Locatie Damacor opgericht. Het Nederlandse bureau wordt in deze stichting onder meer vertegenwoordigd door Nao NV met  de Rotterdammer Ludovicus Steenhorst en de Curaçaoënaar Reginaldo Doran als directeuren.

Nao NV staat bij de Curaçaose Kamer van Koophandel & Nijverheid geregistreerd onder de handelsnaam USONA, ofwel Uitvoeringsorganisatie Stichting SONA. Deze entiteit is ook de trekker van het project Hospital Nobo Otrobanda (HNO) én staat op de website van Berenschot International vermeld als ‘Berenschot-vestiging’ op Curaçao.

Voorts meldt de statuten van Stichting HNO Locatie Damacor dat Nao NV gerechtigd is om een lid te benoemen in de Raad van Toezicht van deze stichting. Intussen zijn in deze raad de Curaçaose deskundigen Ivan de Windt en Isaac Gerstenbluth benoemd. Het is niet duidelijk welke van deze twee voorgeschoven is door Nao NV.

Vanwege de slechte financiële positie van Kliniek Dr. J. Taams en dreigend faillisement, werd via de rechter surseance van betaling afgekondigd voor het ziekenhuis. De door de rechtbank aangewezen bewindvoerder maakte een aantal afspraken met de betrokken partijen zoals de Taams-directie, Sociaal Verzekeringsbank (SVB) en Orcobank.

Een van de afspraken met de Orcobank was, dat er niet overgegaan zal worden tot de veiling van de onroerende goederen van Taamskliniek. Deze bank beheert via verpanding het ziekenhuiscomplex.

Dat Orcobank vorige week toch overging tot aankondiging van de veiling van de onroerende goederen van Taams, was omdat Berenschot afzag van de onderhandse koop van de ziekenhuispanden. Het Nederlandse bureau ging eerder akkoord om deze voor 12 miljoen op te kopen.

De deal voor de koop van de onroerende goederen van Taamskliniek zou vorige week maandag bij Orcobank worden bekrachtigd. De Berenschot-top liet echter verstek gaan. Hierdoor zag de bank zich genoodzaakt, onder druk van de naleving van de regels van de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten (CBCS), de veiling van het ziekenhuiscomplex aan te kondigen.

Toevallig had Whiteman nog vorige week in de Staten verklaard voortaan handen af te blijven van Taamskliniek totdat de periode van surseance van betaling voorbij is. Behalve dat de minister van Volksgezondheid de lage ziekenhuistarieven niet wil aanpassen, gaf hij ook opdracht aan SVB om geen één cent van een afgesproken maandelijkse storting van 1,2 miljoen gulden over te maken naar deze kliniek.

De kans is nu groot dat de Taams-panden voor veel minder geld dan de eerder met Berenschot overeengekomen 12 miljoen gulden, bij de veiling van de hand zullen gaan. Het ziet er zelfs naar uit dat ditzelfde Nederlandse bureau toch het complex zal opkopen, daar er tot nu toe geen andere kopers zich hebben aangemeld. De veiling vindt plaats op 30 december van dit jaar.

Bron: Tilii

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties