26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Tiara aan dun draadje

HomeMediaTiara aan dun draadje

Giro grootste schuldeiser; vordering Venezuela wellicht substantieel minder waard

Tiara AirWillemstad/Oranjestad – Het noodlijdende Tiara Air Aruba heeft een totale schuldenlast van 39 miljoen florin, waarvan 18,4 miljoen aan de Girobank op Curaçao die hiermee tevens de grootste schuldeiser is.

Advertentie

Vorige week werd Tiara definitieve surseance van betaling gedurende een maand verleend, maar op het moment – met de huidige sterk gereduceerde bedrijfsvoering – groeien per dag de schulden.
Doorgaan op deze manier kan dan ook niet.
Echter, een faillissement zal met zich meebrengen dat de (concurrente) schuldeisers niets meer zullen zien van hun geld dat ze van Tiara vorderen.
De vliegvergunning Air Operator’s Certificate (AOC), die van 20 tot en met 24 maart kortstondig werd opgeschort, heeft een bepaald waarde – omdat dit de mogelijkheid blijft bieden om een partner te vinden.
Maar wellicht nog belangrijker: dan ook worden de rechten van Tiara in Venezuela gewaarborgd.
Het is namelijk nog onduidelijk hoe de Venezolaanse autoriteiten zullen omgaan met een luchtvaartmaatschappij die geen vluchten meer kan uitvoeren wegens faillissement.
Maar volgens adviseurs van Tiara in Venezuela bestaat de kans dat in geval van faillissement er geen vergunningen zullen worden verstrekt om bolivars in dollars om te wisselen.
Venezuela is de hoofdoorzaak voor de financiële problemen van Tiara, namelijk door het uitblijven van vergunningen aan Tiara om de door haar in Venezuela met de verkoop van tickets behaalde omzet naar Aruba te repatriëren.
Hetzelfde waar Insel Air op Curaçao mee kampt (80 miljoen dollar) en wat voor Dutch Antilles Express (DAE) – dat in augustus 2013 failliet ging – de nekslag was.
Girobank zat voor 35 miljoen gulden in DAE, zo berichtten de Curaçaose curatoren vorige maand, en naar nu blijkt uit het verslag van de Arubaanse bewindvoerder van Tiara voor 18,4 miljoen in deze vliegmaatschappij op Aruba.
De roerende zaken van Tiara, waaronder twee Short-vliegtuigen en een Learjet, zijn verpand dan wel fiduciair overgedragen aan Giro, hoewel de bewindvoerder vooralsnog alle rechten ten aanzien van de aanspraken van de bank voorbehoudt.
Bewindvoerder Martis staat uitvoerig stil bij de ‘vordering’ van Tiara in Venezuela.
Op papier gaat het om enorme bedragen (in bolivars), maar of het geld nog loskomt en zo ja tegen welke dollarkoers en ook of een oud koersverlies nog goedgemaakt kan worden, is allemaal onduidelijk en onzeker.
Zo heeft Tiara het recht om 27,3 miljoen dollar ‘uit Venezuela te repatriëren’ op basis van verkopen tussen maart 2013 en 25 maart 2014 (dat is volgens de bewindvoerder níet hetzelfde als een vordering van 27,3 miljoen dollar).
Maar naar nu is gebleken heeft Tiara een substantieel deel van haar bolivars op de parallelmarkt omgewisseld tegen een zeer ongunstige koers.
Met andere woorden: de vordering van Tiara zoals die voorkomt – althans zou moeten voorkomen – op haar balans is ‘substantieel minder’ dan de door Tiara genoemde 27,3 miljoen dollar.
Het vliegbedrijf heeft boekhoudkundig een vordering van 44.000.000 bolivar op Tiara Air nv SA (de verkoopmaatschappij van Tiara in Venezuela).
Dat is het equivalent van 7 miljoen dollar tegen een koers van 6,3 bolivar voor een dollar. Tiara zelf is er steeds vanuit gegaan dat zodra zij een vergunning zou krijgen om haar bolivars om te wisselen, zij het koersverlies goed zal kunnen maken door de bolivars op te kopen en deze weer om te ruilen tegen een gunstige koers van 1 dollar voor 6,3 bolivar; dus door de voorafgaande transacties waarbij tegen een ongunstige koers dollars zijn omgewisseld terug te draaien.
Bewindvoerder Martis kan niet beoordelen of en zo ja in hoeverre deze gang van zaken al dan niet geoorloofd is.

Meerdere scenario’s onderzocht
De bewindvoerder heeft de verschillende mogelijke scenario’s onderzocht voor de maatschappij die op 8 november 2004 werd opgericht, honderd procent eigendom is van de Arubaanse familie Alejandro Muyale, en in 2011 nog een winst van bijna een half miljoen florin boekte (over een omzet van bijna 26 miljoen florin) en in 2012 een verlies leed van ruim 7 ton (over een gestegen omzet van ruim 40 miljoen florin).
De laatste jaarrekening is opgesteld door Henriquez & Croes.
Eind 2013 werkten er nog 115 personeelsleden plus 15 consultants; dat zijn er nu na vrijwillig ontslag en verlof buiten bezwaar (zonder doorbetaling van loon) nog zo’n 85 plus 10 consultants.
Gesprekken over mogelijke samenwerking met andere luchtvaartmaatschappijen en participatie door mogelijke investeerders – al dan niet in combinatie met een doorstart – zijn uiteindelijk op niets uitgelopen.
Met de Arubaanse overheid is gesproken over een eventuele overbruggingsgarantie ten behoeve van een tijdelijke kredietfaciliteit van een lokale bank maar dit is door de ministerraad van de regering Mike Eman van de hand gewezen.
Zelfs een akkoord met de schuldeisers is nauwelijks reëel.
Zoals gezegd bedraagt de totale schuld 39 miljoen florin, waarvan Girobank met 18,4 miljoen de grootste schuldeiser is (de schuld aan huisbankier Caribbean Mercantile Bank is met 200.000 florin veel minder).
De belastingdienst krijgt nog 1,8 miljoen; de Sociale Verzekeringsbank (SVB) 3 ton; en de concurrente schuldeisers 19,8 miljoen.
De reële waarde van de vliegtuigen in eigendom (twee Shorts en een Learjet) plus de gereedschappen, onderdelen en overige inventaris en roerende zaken, bedraagt volgens eigen opgaaf van Tiara circa 3 miljoen dollar (de roerende zaken zijn verpand aan Giro). Daarnaast is er een vordering van 1,4 miljoen op het bedrijf JDM in Peru, dat creditcardverkopen namens Tiara afhandelt, en waar de bewindvoerder pas zeer recentelijk achter is gekomen.
Tiara had in 2013 een totale omzet van circa 70 miljoen dollar; het merendeel (80 procent) behaald in Venezuela.
Het vliegschema bestond per eind 2013 nog uit de volgende frequenties per week: Punto Fijo (Venezuela) 21; Maracaibo (Venezuela) 14; Curaçao 14; Bonaire 14; Fort Lauderdale (VS) 6; en Rio Hacha (Colombia) 2.
Het vliegschema werd uitgevoerd door twee Short-vliegtuigen en een Boeing die wordt geleased.
Naast de commerciële lijnvluchten voert Tiara ook air ambulancevluchten uit voor het Uitvoeringsorgaan AZV (Algemene Ziektekostenverzekering).
Maar de afgelopen drie maanden zijn de vluchten behoorlijk gereduceerd.
Per 10 maart zag het schema er als volgt uit: Punto Fijo 7; en Maracaibo 2. Dit vliegschema wordt momenteel uitgevoerd met één Boeing.
Uitgaande van het huidige vliegschema bedraagt de omzet ongeveer één miljoen dollar per maand, waarvan circa 600.000 in Venezuela gemaakt.
De kosten bedragen echter circa 700.000. Omdat de Venezolaanse omzet niet kan worden gerepatrieerd, ontstaat er op basis van de huidige situatie maandelijks een negatieve cashflow van 300.000 dollar.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties