26 C
Willemstad
• maandag 26 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Testamentenregister al ruim een jaar open en dicht

HomeMediaTestamentenregister al ruim een jaar open en dicht

Vertraging in afhandeling zaken bij notaris

notarisWILLEMSTAD — Het Centraal Testamentenregister (CTR) op Curaçao is al langer dan een jaar af en aan, dus onregelmatig, bemand. Dat zorgt bij notariskantoren op onder andere St. Maarten en Aruba voor veel vertraging.

Advertentie

Dat zegt Clarion Taylor van de Directie Fiscale Zaken, waaronder het CTR valt, desgevraagd.
Bij het kantoor wordt geregistreerd of mensen een testament hebben laten opmaken, of juist niet.
Die informatie wordt aangeleverd door de notariskantoren op Curaçao, maar ook vanuit Aruba en St. Maarten, die zelf geen CTR hebben.
De registratie is onder meer nodig voor als later door een notaris een Verklaring van Erfrecht opgemaakt moet worden na het overlijden van een persoon.
Het CTR op Curaçao kampt echter al meer dan een jaar met onregelmatige bezetting.
Er is namelijk geen formatieplaats voor bij de Directie Fiscale Zaken.
Die moet daarom gebruikmaken van het Shared Services Systeem van de overheid, waarbij ambtenaren bij verschillende diensten worden ingezet, legt Taylor uit.
Al met al maakt het dat deze dienstverlening niet optimaal verloopt.

Om een Verklaring van Erfrecht rond te krijgen, heb ik informatie van het CTR nodig. Anders kan ik niet verder. Ik moet dagelijks nieuwe cliënten uitleggen dat we de informatie niet of heel laat krijgen. Sommigen klanten wachten al een jaar”, zegt een notaris op St. Maarten.

Creatief
De kantoren zijn inmiddels genoodzaakt zich tot creatieve oplossingen te wenden.
Ze vragen de informatie of er wel of geen testament is rechtstreeks op bij het CTR in Nederland, waar uiteindelijk ook alles gearchiveerd wordt.
Die aanvraag moet weliswaar per post, maar dan heb je binnen een week wel antwoord, zegt notaris Hilde Rodriguez-Taekema op Aruba.

Vaak wachten families tot beide ouders en ook oma overleden zijn en worden daarna pas de bezittingen verdeeld. Maar als ik dan moet weten of een reeds in 1990 overleden tante wel of geen testament heeft opgemaakt, dan moet ik me kunnen wenden tot het CTR Curaçao, dat alles bij behoort te houden. Als een kantoor dan niet constant is bemand, dan zorgt dat voor veel vertraging en kunnen transacties niet gesloten worden.”

Pakketten die ze naar het CTR Curaçao stuurt, worden soms niet eens afgehaald en het zorgt over en weer voor veel wrevel als een notarismedewerker voor de vijfde keer een verzoek indient bij het CTR, omdat op de eerste vier aanvragen geen antwoord is gekomen.

De notarissen hebben hier al vaker over gesproken met de Directie Fiscale Zaken, maar als er niet uitgevoerd wordt, blijft de situatie zo”, aldus Rodriguez-Taekema.

De notariskantoren sturen maandelijks overzichten met informatie van nieuwe testamenten en Rodriguez- Taekema vraagt zich af of die informatie wel verwerkt wordt met de onregelmatige bezetting en of het systeem wel bij is.

De zorgvuldigheid en de rechtszekerheid zijn in gevaar”, meent de notaris.

Gaten
Maar volgens Clarion Taylor valt het met de achterstand wel mee.

Het CTR was tot 24 januari wel bezet, maar het klopt dat het niet optimaal werkt. Daarnaast was Fiscale Zaken ook bezig met de digitalisering om de dienstverlening te verbeteren.”

Met de aanstaande bezetting van het CTR zullen ook de ‘gaten’ in het register worden bekeken voor wat betreft ontbrekende gegevens.
Dat zal, volgens Taylor, in samenwerking gebeuren met de notariskantoren.
En als het goed is, zal het register snel weer functioneren.
De notariskantoren op Curaçao wensen geen commentaar te geven op de CTRkwestie.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties