Telegraaf | Zorgen over draagbare raketten Venezuela

Foto EPA/GEORGI LICOVSKI

CARACAS – De Venezolaanse strijdkrachten beschikken over vijfduizend draagbare luchtdoelraketten (MANPADS). Dat blijkt uit een militair document dat is ingezien door persbureau Reuters.

Experts vrezen dat de wapens in verkeerde handen terecht kunnen komen.

Het Venezolaanse arsenaal is vermoedelijk grotendeels afkomstig uit Rusland. De raketten zouden zijn gekocht tijdens het bewind van de vroegere president Hugo Chávez, die in 2013 overleed. Inmiddels verkeert het land in chaos. Er duiken regelmatig berichten op over leger- en politiefunctionarissen die wapens stelen.

Zowel experts als de Verenigde Staten maken zich grote zorgen over de Venezolaanse luchtdoelraketten. Washington financiert al jaren pogingen om MANPAD-arsenalen in instabiele gebieden te ontmantelen, omdat wordt gevreesd dat extremistische bewegingen de hand kunnen leggen op de wapens.

Dat scenario is niet ondenkbaar. De Colombiaanse autoriteiten namen in 2008 bij een inval interne documenten van guerrillabeweging FARC in beslag. Daaruit kon worden opgemaakt dat de organisatie met Venezuela had gesproken over de mogelijkheid MANPADS te bemachtigen. Het is onduidelijk of dat ook daadwerkelijk is gebeurd.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *