29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Wie was The Falling Man?

HomeMediaTelegraaf | Wie was The Falling Man?
Herdenking 9/11 | Ⓒ Hollandse Hoogte

New York – Het is vandaag precies 17 jaar geleden en één van de vragen die ons nog altijd bezighoudt: wie was de man die op de iconische foto van het WTC gebouw naar beneden sprong tijdens 9/11?

De foto kreeg de naam ’Falling Man’. En al zeventien jaar wordt gezocht naar zijn identiteit. Na de eerste publicatie ontstond nog een heftig debat. Veel lezers van kranten vonden de foto nog te pijnlijk, te confronterend, te choquerend. Veel media besloten de foto offline te halen, tot er in 2003 weer aandacht voor kwam.

De man zat net als honderden anderen gevangen in de Twin Towers in New York waar intussen een verwoestende brand was uitgebroken. In de straten rondom de torens en op televisie konden honderden mensen zien hoe de mensen in de WTC-torens geen andere uitweg meer zagen dan uit de ramen te springen, tientallen, soms honderden meters naar beneden.

Falling man

De Falling Man deed dit op om 9 uur, 41 minuten en 15 seconden plaatselijke tijd, zo blijkt uit de gegevens van de foto die toen genomen werd. Op de foto staat hij stil, maar in werkelijkheid viel hij pijlsnel naar beneden en viel hij net als anderen; chaotisch, draaiend, hevig met de armen en benen bewegend. Met een snelheid van bijna 250 kilometer per uur zou hij een paar seconden na de foto tegen de grond smakken. Geen mens die dat overleeft, zo blijkt uit een reconstructie die de Esquire eerder maakte.

Geschat wordt dat die dag ongeveer 200 mensen uit de brandende torens in New York sprongen, zo schrijft Het Nieuwsblad in een reconstructie. Eerst door de ramen die door de inslag van het vliegtuig en de branden kapot gingen, daarna sloegen ze zelf ramen kapot.

Ontsnappen

Ze sprongen om aan de rook te ontsnappen, ze sprongen om aan het vuur te ontsnappen, ze sprongen om niet onder de instortende plafonds en vloeren terecht te komen. Ze sprongen om nog één keer te kunnen ademen voor ze zouden sterven.

De sprong duurde gemiddeld 10 seconden. Sommigen probeerden tevergeefs met gordijnen die ze vonden parachutes te maken. Een van de springers landde op de grond op een brandweerman, waarna ook die stierf.

Forte Food

De Falling Man is mogelijk een medewerker van het Windows of the World-restaurant, bovenaan de noordelijke toren van het WTC, zo meldt Time. Maar mogelijk werkte hij bij cateringbedrijf Forte Food.

Eén van de meest genoemde namen is die van Norberto Hernandez. Journalist Peter Cheney van de Globe and Mail ging met de foto naar de familie van Norberto. Zijn broer en zus herkenden hem, maar een ander familielid en zijn vrouw ontkennen dat weer.

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. In 1992 is hetzelfde in de Bijlmer na het neerstorten van de boeing-747 van El Al gebeurd, mensen sprongen naar beneden want ze konden nergens naar toe vluchten. Helaas hebben ze jaren later die flats nog niet van brandtrappen voorzien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties