27 C
Willemstad
• donderdag 29 februari 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Waarom daalt de olieprijs zo hard?

HomeMediaTelegraaf | Waarom daalt de olieprijs zo hard?

Waarom blijft de olieprijs maar dalen?
DFT zet de belangrijkste oorzaken op een rij.

Een affakkeltoren van een olieraffinaderij van het Mexicaanse staatsoliebedrijf Petroleos Mexicanos (PEMEX).
Een affakkeltoren van een olieraffinaderij van het Mexicaanse staatsoliebedrijf Petroleos Mexicanos (PEMEX).

De olieprijs daalt momenteel hard. Sinds afgelopen zomer is de prijs van een vat met liefst 60% gedaald richting 50 dollar.

Ondanks dat de euro de afgelopen maanden fors is verzwakt ten opzichte van de dollar, dalen ook de prijzen aan de pomp hard.

Waarom daalt de olieprijs zo razendsnel ? Daarvoor zijn ruwweg vijf redenen:

1 De eerste en verrweg belangrijkste reden is dat de VS, als grootste energieslurper ter wereld, enkele jaren terug het roer heeft omgegooid en schalieolie en schaliegas is gaan exploiteren. Dat is olie en gas die in onderaardse steen- en zandlagen zit en dus wat moeilijker te winnen. Met nieuwe technieken is dit proces echter zo geslaagd dat de VS zelfvoorzienend zijn geworden, ze hoeven nauwelijks olie meer te importeren. Hierdoor is een belangrijke ’slurper’ van de wereldmarkt verdwenen.

2 De tweede reden is dat de internationale economie is afgeremd, het herstel van de wereldeconomie vertraagt. Met name de Chinese economie koelt af en daardoor daalt de vraag naar olie. Bovendien zetten de Chinezen zwaar in op de veel goedkopere steenkool, waarvan ze zelf voldoende hebben. In veel ontwikkelingslanden gaat het ook minder, waardoor mensen minder geld hebben om brandstof te kopen. Ook de Europese economie wil maar niet op gang komen en groeit slechts in een heel laag tempo.

3 In het verleden waren de 13 landen van de OPEC oppermachtig, maar dat is niet meer zo. Indonesië verliet het kartel al en de overgebleven twaalf hebben dure investeringsprogramma’s op touw gezet die nu met dalende prijzen in gevaar komen. Immers, in het verleden draaiden ze gewoon de kraan wat dicht, bij minder productie en toenemende vraag kon je wachten op een prijsstijging. Nu kijken de landen naar elkaar voor het dichtdraaien van de kraan, niemand wil de eerste zijn. Immers het sterk verhoogde levenspeil moet wel gefinancierd worden. Zo heeft Iran eigenlijk een olieprijs van $136 per vat nodig om alle dure plannetjes te financieren. Maar juist hierdoor gebeurt er niets, geen wonder dat de OPEC-leden het deze week niet eens werden over een productiebeperking. Maar hierdoor hebben ze wel de controle over de prijzen uit handen gegeven.

 

4 Nieuwe regimes als dat van Libië en zeker de terroristen van IS hebben bakken met geld nodig en verkopen losse partijen op de zwarte markt tegen prijzen die het algemene niveau ook drukken. Er zijn zelfs theoriën dat de OPEC-leden bewust de olieprijzen laag houden zodat IS geen gorte sommen geld binnenkrijgt voor de partijen olie die de terroristen in handen krijgen. Immers de meeste landen in het Midden-Oosten, en zeker Saoedi-Arabië niet, zitten niet te wachten op uitbreiding van deze moordende bendes. Het vervelende is echter dat ze hierdoor zelf ook minder geld binnenkrijgen, waardoor de bevolking kan gaan morren, precies wat IS in de kaart speelt.

 

5 Olie is allang niet meer zaligmakend. Deels gedreven door milieuregels, maar ook door technische ontwikkelingen, groeit het gebruik van alternatieve en duurzame energiebronnen. Die zetten een druk op de vraag naar olie.

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties