26 C
Willemstad
• zondag 11 april 2021 00:14

Ingezonden | Petje af!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

NU | Afgelopen dagen minder coronabesmettingen op Aruba

Op Aruba is het aantal besmettingen de laatste dagen licht afgenomen. Vrijdag werden er 583 actieve besmettingen geregistreerd. De teller van het aantal mensen dat sinds maart...

NU | Tientallen vluchten naar Aruba, veelal Amerikaanse toeristen

Aruba kent zaterdag het grootste aantal vliegtuigen dat op één dag op de luchthaven landt sinds het begin van de coronapandemie. Naar verwachting komen meer dan dertig...

PBC | Vaccinatiestraat Marinebasis Parera geopend

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Sinds vrijdag kunnen mensen op Curaçao ook bij onze marinebasis terecht voor hun vaccinatie tegen COVID. Defensie verleent hiermee militaire bijstand, op verzoek van...

PBC | Raffinaderijbesprekingen van Corc slepen voort

Persbureau Curacao De eigenaar van de raffinaderij, overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) blijft onderhandelen met het Corc-consortium om de olieraffinaderij van Isla opnieuw te starten. De bestaande MOU...

PBC | Zerotolerance bij handhaving covidmaatregelen Curaçao

Persbureau Curacao Het Openbaar Ministerie en de politie van Curaçao hanteren een zero-tolerance beleid wanneer het gaat om handhaving van de Covid-maatregelen. Het opvolgen van de maatregelen moet...
- Advertisement -spot_img
HomeGezondheidTelegraaf | Vrees voor wereldwijde recessie door corona

Telegraaf | Vrees voor wereldwijde recessie door corona

Martin Visser

Als mensen massaal thuis moeten werken en scholen zouden sluiten is het de vraag hoe productief er nog wordt gewerkt | ANP

Amsterdam – De uitbraak van het coronavirus heeft nu al grote economische gevolgen. Als de situatie in meer landen verergert, kan corona tot een wereldwijde recessie leiden.

Dat voorspellen economen van de Rabobank op basis van een doorrekening van een zogeheten pandemie-scenario. „In de situatie van een mondiale pandemie zouden de economische verliezen in 2020 nog veel verder kunnen oplopen”, zo stellen de Rabo-economen in hun analyse.

Rabo-econoom Hugo Erken denkt dat de economische schade nu al erger is dan door het Centraal Planbureau (CPB) wordt voorzien. Het CPB ging afgelopen week nog uit van een economische groei van 1,4% dit jaar. „Wij hebben onze visie al aangepast op basis van de cijfers die wij zien binnenkomen”, aldus Erken. Vanwege de coronacrisis is de Nederlandse raming door de Rabo verlaagd van 1,4% naar 0,7%.

Ook Nederland geraakt

In een pandemie-scenario ziet het er nog veel beroerder uit. „Nederland komt dan in een recessie. En dat is helemaal niet gek voor een kleine, open economie”, zegt de econoom. Hij rekent dan op een krimp met 0,2%. Nu liggen veel activiteiten stil in China, Zuid-Korea en Italië. Dit risicoscenario gaat ervan uit dat dit in veel meer landen het geval zal zijn.

In de doorrekening van de Rabobank komt de Chinese economie dan geheel tot stilstand. Landen als de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland komen in een recessie terecht. „Deze economische crisis zou nóg erger kunnen worden als die omslaat in een financiële crisis, bijvoorbeeld wanneer het aantal faillissementen wereldwijd sterk stijgt.”

Productie stil

„In het pandemie-scenario heb je een enorm productieverlies, ook in Nederland”, legt Nic Vrieselaar van de Rabo uit. „Als mensen massaal thuis moeten werken en scholen zouden sluiten is het de vraag hoe productief er nog wordt gewerkt.” Lize Nauta: „Daarnaast weet je ook niet zeker of alle IT-systemen het wel blijven doen als zoveel mensen van afstand gaan werken.”

Nu worden vooral sectoren geraakt die direct of indirect handel drijven met China of Italië. Als de situatie escaleert, valt in meer landen de productie stil. Vrieselaar: „Daar komen binnenlands problemen bij, zoals minder evenementen, minder restaurantbezoek en bedrijven die ook hier stilliggen. Dan valt de vraag naar andere diensten weg, zoals schoonmaak. Zo’n kettingreactie kan tot faillissementen leiden.”

Hugo Erken sluit niet uit dat zo’n crisis ook structurele schade met zich meebrengt: „Bedrijven komen onder druk te staan en gaan misschien bezuinigen op onderzoek. Wellicht halen ondernemers productie uit China terug. En nu al gaan wereldwijd 290 miljoen kinderen niet naar school door corona. Dat levert ook permanente schade op.”

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. @ Trots op Curacao,

  Aan deze reactie kan ik aflezen dat je niet veel hebt begrepen van economie. Het feit of China produceert of niet heeft niet veel te maken met de recessie. Waar het om is te doen is het feit of het economisch verkeer nog doorgang kan vinden en steeds meer blijkt dat dit niet het geval is.
  Mocht je het hebben gemist………….heel Italië is inmiddels op slot oftewel niemand mag nog reizen, tenzij het voor noodzakelijk werk of een noodgeval is. Grote delen van het land liggen gewoon stil en dat houdt in dat de economie op zijn gat gaat.
  En het zal niet bij Italië blijven, er zullen nog vele landen volgen vanwege de noodzakelijke maatregelen om corona te stoppen of in te perken.

  Enige weken geleden heb ik al voorspeld dat dit zou gaan gebeuren, werd toen uitgelachen, doch ik vrees dat ik weer gelijk ga krijgen. Misschien moet men maar eens leren logisch na te denken, want dit is een A, B, C’tje welke je met gezond verstand zo ziet aankomen.
  Steeds minder mensen zullen nog een cruise gaan boeken. Niet alleen omdat het risico op besmetting daar zeer hoog is, maar ook omdat men geen zin heeft om vast te komen zitten aan boord wanneer ook maar 1 passagier het virus meebrengt.
  En vanwege het afsluiten van landen, met als gevolg dat daar de economie in het slop komt, zullen ook steeds minder toeristen per vliegtuig gaan komen. Wanneer je zonder werk komt te zitten doordat je het huis niet meer uit mag, dan is een vakantie toch echt wel het laatste waar je nog aan zit te denken.
  Een groot deel van de economie van dit eiland is afhankelijk van het toerisme. Hotels, bars, touroperators, taxi’s, scooter- en autoverhuur, appartementenverhuur, leveranciers, verzin het maar, zeer veel bedrijven hebben direct of indirect met het toerisme te maken.
  En wanneer je dan even door gaat redeneren weet je dat de economie van dit eiland een klap kan krijgen, welke het de komende 10 jaar niet meer te boven gaat komen. We kunnen alleen maar hopen dat het niet zover gaat komen.

 2. Een mens lijd het meest om het lijdend dat hij vreest en de financiële markten zijn een gevoelszaak. Dus kans op globale crisis, ja. Hoeveel toeristen gaan hier nog komen als we hier corona krijgen en de kans op besmetting thuis minder is? Het maakt niet uit dat het minder dodelijk is als de griep, die is geaccepteerd en niet ge hyped. Corona is dat wel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties