28 C
Willemstad
• donderdag 23 september 2021 01:20

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Verdachte douanier werkte op ’allerbelangrijkste en meest gevoelige plek’ in haven Rotterdam

Mick van Wely

Binnenloodsen drugscontainers grenzeloos eenvoudig Ⓒ Rias Immink

ROTTERDAM – De vrouwelijke douanier die dinsdagochtend is opgepakt op verdenking van corruptie en witwassen was werkzaam op de allerbelangrijkste en meest gevoelige afdeling van de douane, de Pre Arrival. Dat is uitermate pikant omdat hier ook het corruptieschandaal rond douanier Gerrit G. speelde.

Ⓒ Rias Immink

- Advertentie -

Dat bevestigen drie goed ingevoerde bronnen van De Telegraaf in de Rotterdamse haven. De 45-jarige vrouw is Izaira F. Haar aanhouding was een kwestie van tijd. Binnen de douane was al bekend dat ze was geschorst hangende een onderzoek. Volgens de bronnen is F. maandenlang in de gaten gehouden om te kijken met wie ze contact had en of het vermeende lek binnen de douane nog groter is.

Tonnen aan drugs

Douaniers hebben geschokt gereageerd tegenover De Telegraaf. „Het is niet te bevatten dat na twee grote corruptiezaken waarbij tonnen aan drugs zijn ingevoerd met behulp van foute collega’s, dit nu weer gebeurt. De interne maatregelen die beloofd waren om corruptie tegen te gaan, zijn of niet uitgevoerd of hebben niet gewerkt”, aldus een van de douaniers.

Het Openbaar Ministerie bevestigt de aanhouding van een vrouwelijke douanier van 45 jaar, maar wil verder niets zeggen over het onderzoek.

Goud in handen

De drugsorganisatie die over een ’platte’ of corrupte douanier op de afdeling Pre Arrival beschikt, heeft goud in handen. Op deze plek bepalen de douaniers of een container wel of niet wordt gecontroleerd. Als een container ’op wit’ wordt gezet, kan de bak zonder controle het terrein worden afgereden. Zet een douanier op de afdeling Pre Arrival dus een container vol drugs op wit, dan is er geen risico op een controle.

- Advertisement -

Bekijk ook:
Binnenloodsen drugscontainers grenzeloos eenvoudig

De aanhouding van de vrouwelijke douanier volgt na omvangrijke corruptieschandalen in de afgelopen jaren bij de douane. De grootste affaire was die rond Gerrit G. die eveneens op de afdeling Pre Arrival werkte. Hij werd in 2017 veroordeeld tot 14 jaar cel voor corruptie en drugshandel en verdiende volgens het OM miljoenen met het faciliteren van grootschalige drugssmokkel.

Vrees voor geweld

Binnen de douane zijn grote zorgen over de toenemende smokkel van cocaïne via de Rotterdamse haven. De douaniers zijn naar eigen zeggen onderbemand en vrezen gewelddadige confrontaties met criminelen in de haven. Alleen al in de afgelopen week werden er zes keer ’uithalers’ gepakt in de haven. Die halen voor criminele organisaties cocaïne van het haventerrein.

De verhoogde activiteit kan verband houden met recente arrestaties. Door onderzoeken en aanhoudingen van sleutelfiguren is het lastiger geworden om cocaïne veilig uit de haven te krijgen en sturen criminelen in paniek uithalers de haven in.

Stanley W.

Zo werd begin deze maand een 55-jarige medewerker van de ECT-terminal opgepakt. Deze bekende Nederlands-Surinaamse bokser Stanley W. uit Ridderkerk werd opgepakt met twee uithalers die hij geholpen zou hebben om het terrein op te komen. W. uit Ridderkerk zit niet meer vast. Het havenbedrijf ECT wil niet zeggen of W. ontslagen is. „We nemen altijd gepaste maatregelen bij dit soort incidenten”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Tips of reageren? Mail naar [email protected]

Bron: Telegraaf

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. De vraag zou zijn of corruptie zou stoppen wanneer Douaniers extra worden beloond voor ieder grote vangst dat ze doen.
    Want kennelijk is alleen meer geld het motief.
    Ben zeer benieuwd wat een deskundige hiervan zou zeggen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -