29 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 01:53

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Venezuela is totaal onvoorbereid

Ziekenhuizen kampen met medicijntekorten | Sandra Korstjens

Een speciaal agent maant burgers naar huis te gaan en daar in quarantaine te gaan. Maar veel arme Venezolanen kunnen dat niet Ⓒ foto EPA

CARACAS – Weinig landen op de wereld zijn zo slecht voorbereid op het coronavirus als Venezuela. De ziekenhuizen kampen er al jaren met grote tekorten aan allerlei medische hulpmiddelen. Specialisten maken zich grote zorgen over de gevolgen van een uitbraak. Maar veel Venezolanen hebben andere zorgen.

„Het is moeilijk”, verzucht een arts in de Venezolaanse hoofdstad Caracas aan de telefoon. Hij wil anoniem blijven uit angst voor represailles van de overheid. „We hebben geen beschermingsmiddelen, geen mondkapjes, handschoenen ontbreken, er is niets om je ogen te beschermen.”

- Advertentie -

Bij het ziekenhuis waar hij werkt is alleen de eerste hulp nog open. Zelfs kankerpatiënten die behandeld zouden worden, worden nu naar huis gestuurd. Het ziekenhuis is volgens hem bijna leeg. Maar hij is bang dat daar snel verandering in gaat komen. „We hebben maar vijf beademingsapparaten, veel te weinig.”
Binnen blijven

In Venezuela zijn momenteel 33 mensen positief getest op Covid-19. Zij zouden het virus allemaal in het buitenland hebben opgelopen. Om een grotere uitbraak te voorkomen, heeft president Maduro alle Venezolanen bevolen om sinds gisteren zoveel mogelijk binnen te blijven. Op de staatstelevisie zei hij maandagavond: „Als we dit niet op tijd onder controle krijgen, dan kunnen de gevolgen heel ernstig zijn.” Hij noemde de verplichte quarantaine noodzakelijk.

De arts in Caracas noemt de drastische maatregelen een goede zaak. Maar het bevel wordt nog lang niet door iedereen opgevolgd. „Mensen wandelen nog steeds over straat alsof er niets aan de hand is”, ziet brandweervrouw Rosalima Rondón. Gecontroleerd wordt er volgens haar nog amper.

Veel Venezolanen zeggen dat het geen optie is om binnen te blijven. Een derde van de bevolking heeft op dit moment al niet genoeg te eten. De angst om zonder eten thuis te zitten is op dit moment groter dan om het virus op te lopen. Bovendien maakt het virus mogelijk minder indruk in een land waar ziekten als tuberculose, malaria en diabetes ook dodelijk zijn door een tekort aan medicijnen.

- Advertisement -

Grensovergang

Zo’n 4,5 miljoen Venezolanen zochten daarom de afgelopen jaren al hun heil in het buitenland. Maar intussen is de veelgebruikte grensovergang met Colombia gesloten. Daarmee is voor veel Venezolanen de enige uitweg uit hun land geblokkeerd.

En dat terwijl de economische situatie naar verwachting nog verder zal verslechteren nu de olieprijs is ingestort. Venezuela’s economie is sterk afhankelijk van de export van olie. Met nog minder oliedollars zal het nog lastiger worden om voedsel en medicijnen te importeren.

Bron: Telegraaf.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. By the way maduro government supply each family food box with 14% food calory needs. This food box is nothing you can be satsified.
  Right now Paper facemask are being made by People Revolutionary Committe.
  Its unbelievable to use facemask made of Paper.
  Only in vnezuela is possilbe at least in western hemispere.

 2. today there 46 coronavirus cases mostly in caracas.
  In less 24 hours (march 19th) Maduro decree bus terminals in every province shut down.
  That is very sad because it didnt let people even buying food/medicines
  Even banks are shut down. ATM dont even have money, upmost it can give
  $ 0.75 (bs 50.000)
  IMF rejected because more than 70 countries dont recignize Maduro as president of venezuela.
  Its not possible because Maduro gangs will embezzele money thanks to unqualified ministries surrounding maduro
  venezuelan people deserve this kind of government because they are like to be misltreated (at least 85% poor)

 3. Right now in veneuzuela is curfew no one can drive a bus, car or any other issue,
  Even traffic between cities and boroughs are prohibited.
  No traffic, no cars even pump services are only for military and police or health workers.
  biggest problem is hospital sanitary conditions are at extreme dirty conditions. There is no water pipe in hospitals.Around 34 very large hospitals are without any medical stock.
  This very very bad conditions for public health

 4. Wat onmenselijk van de monetaire fonds cq VS om Venezuela die 5 milj te weigeren om de corona te lijf te gaan.
  Dus de buurlanden zullen de consequenties ondervinden. Dat zijn Brazilie, Colombia, Curacao en Aruba.

 5. Dit voorspeld niets goeds, Venezolanen hadden al een krakkemikkige gezondheidszorg. De Venezolanen die een kans willen maken, moeten nu proberen de grens over te gaan. In Venezuela hebben ze geen schijn van kans.

  Het is vrij simpel allemaal, de Venezolaanse vluchtelingen zullen het virus hier in de regio verspreiden. De vraag is, hoe gaat de kustwacht hen tegenhouden? Gaan ze op boten met vluchtelingen schieten?

  In feite heeft Venezuela hetzelfde probleem als Curaçao, een kleine groep die kost het wat het kost op de pluche wilt blijven zitten, terwijl ze niet capabel zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Aruba krijgt geen coronageld van Nederland: ‘niet genoeg bezuinigd op zorg’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse regering laat weten dat ze voor de laatste drie maanden van dit jaar nog geen coronalening krijgt van Nederland. De reden is...

Democracy now! | Friday, September 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Trailer van de film Casa Coco is in première gegaan

Persbureau Curacao De trailer van de film Casa Coco is in première gegaan. De film werd afgelopen januari op Bonaire opgenomen en is vanaf donderdag 13 januari 2022...

PBC | Niet meteen genezen wanneer je uit quarantaine mag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als mensen van de afdeling epidemiologie bericht krijgen dat zij uit isolatie mogen, betekent dat niet per definitie dat zij genezen zijn. De medische...

PBC | Premier Pisas naar Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas is op het vliegtuig gestapt naar New York om daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Naast Pisas...
- Advertentie -