Telegraaf | Van Curaçao naar De Efteling

De carrière van Elsedien de Groot Ⓒ Foto Bert Beelen

Ze werd geboren op Sumatra, waar haar vader als ingenieur werkte voor een oliebedrijf. Na haar studie rechten in Groningen kwam ze via Curaçao en Londen en de Universiteit van Maastricht terecht in topbanen bij Nyenrode en zelfs De Efteling.

In 1993 startte ze als ondernemer in voedingssupplementen met het merk Plantina, dat ze vijf jaar geleden verkocht. Ze heeft geen kinderen. „Daarvoor ben ik altijd te druk geweest.”

Hoezo naar Curaçao?

„Ik zag in Groningen dat veel medicijnenstudenten daar stage gingen lopen. Dat kan ik ook, dacht ik. Toen heb ik daar mijn scriptie geschreven. Later ben ik er gaan werken voor de gouverneur en ben ik er advocaat geweest. Ik heb er ook mijn vliegbrevet gehaald. Eigenlijk had ik piloot willen worden, maar dat was niet zo vanzelfsprekend voor vrouwen toen ik ging studeren.”

Wat was je mooiste ervaring?

„Mijn tweede echtgenoot werkte in Londen voor Shell. Maar met mijn Nederlandse juridische diploma kon ik er weinig. In de krant zag ik een advertentie dat iemand werd gezocht om een eenmotorige Cessna naar Australië te vliegen. Ik schreef terug zonder mijn voornaam. „’Is uw man thuis?’, vroegen ze over de telefoon, maar het is me toch gelukt om ze te overtuigen.”

Hoe kwam je bij De Efteling?

„Ik was bij Nyenrode de eerste vrouw, nog eerder dan Neelie Kroes. Maar ik verdiende minder dan 100.000 gulden, dat vond ik te weinig. Ik belde een headhunter en die had een functie als commercieel directeur bij De Efteling. Dat ben ik maar kort geweest, ik was er wat te academisch voor en geen Brabants meisje. Toen ben ik bij de overheid gegaan. Ze zochten een vrouw, een ’excuustruus’. Het salaris was nog mooier, maar dat was ook niet echt iets voor mij.”

Nog een tip?

„Niet lui en vooral niet bang zijn. Vrouwen denken vaak dat ze niet goed genoeg zijn. Geloof in je eigen kracht. Zorg ook altijd dat je een plan B hebt, net zoals een piloot altijd een plan moet hebben als een luchthaven opeens dicht is.”

Bron: Telegraaf

8 Reacties op “Telegraaf | Van Curaçao naar De Efteling

 1. @William
  Helemaal mee eens wat betreft Kamala. Een mooie intelligente, professional en sterke vrouw.

  Misschien wat off topic, maar Brian S staat vaker in de overdrijf stand (gebruik van meervouden) en seksistische uitlatingen bij bepaalde vrouwen om zijn ongefundeerde beweringen kracht bij te zetten. Zielig.
  “Kamala die carierre maakte met slapen met getrouwde mannen. Kamala was 29 en ging met een oude getrouwde man van 60 (Daddy) met invloed en die gaf haar baantjes zodat zij kon opklimmen.”

  Terecht dat je hem wijst op zijn overdrijvingen en pertinente onwaarheden. De man in kwestie, Willie Brown, heeft haar inderdaad in bepaalde invloedrijke kringen geïntroduceerd (is iets anders dan haar baantjes gegeven, want in de VS moet het nog echt wel zelf waarmaken). Kringen waar zij als gekleurde vrouw in de VS anders minder snel toegang toe zou hebben. The rest is history.

  Ik hoor hem nooit over mannen die niets ontziend, liegend en machtmisbruikend (zoals zijn grote vriend Trump) of zij die kontenlikkend naar boven en/ of trappend naar beneden de top halen.

  Erger nog is de vergelijking tussen dat super artificiële, plagiaatplegende wicht Melania Trump en Kamala Harris. Ah die arme Melania werd zo (onterecht) door de media gebasht en Kamala durven ze niet aan te pakken? Hoe zou dat nou komen? Zou trouwens niet weten waar de media Kamala over zou moeten aanpakken. Melania is vast uit pure liefde met de 25 jaar oudere Donald Trump getrouwd en vast niet om zijn geld hè? Get real.

 2. Kamala was 29 en ging met een oude getrouwde man van 60 (Daddy) met invloed en die gaf haar baantjes zodat zij kon opklimmen. Wellicht had ze meerdere affaires maar met minder invloedrijke mannen?
  Lijkt me niet de persoon die je wilt als Vice President!

  En laten we eerlijk wezen.. Melanie Trump werd vrijwel elke keer gebasht en de media durft Kamala niet aan te pakken.

 3. @Brian S ‘wij’ moeten blij zijn?
  Je woont niet in dat land dus lijkt me niet.
  Aardig article dat aangeeft dat het geen ‘meervoud aan getrouwde mannen betreft.
  Verder is Harris een topper, qua intellect en verder ziet zij er prima uit. Veel van die onaantrekkelijke truien zouden hier vaker in de spiegel moeten kijken.
  Just mentioning.

  https://www.google.com/amp/s/amp.usatoday.com/amp/2695143002

 4. En we moeten blij zijn met Kamala , lol, omdat ze een vrouw is en Caribische wortels heeft?

  Kamala die carierre maakte met slapen met getrouwde mannen.

  En caribbisch. Haar vader was een donor. Ze voelt zich Indiaans (india)

 5. LOL, CR & Wim!
  Vrouwen aan de top in Curaçao.
  Paalklimsters, lakenworstelaarsters, en oplichters (Zie onze current politici)
  En we moeten blij zijn met Kamala , lol, omdat ze een vrouw is en Caribische wortels heeft?
  Elk Caribisch gestuurd land is een shithole!
  Sorry voor de gevoelige snaren onder u

 6. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 7. Deze vrouw geeft een tip voor een succesvolle carrière maar het zelfde tip geldt hier voor vrouwen die met huiselijk geweld te maken hebben;

  „Niet lui en vooral niet bang zijn. Vrouwen denken vaak dat ze niet goed genoeg zijn. Geloof in je eigen kracht. Zorg ook altijd dat je een plan B hebt, net zoals een piloot altijd een plan moet hebben als een luchthaven opeens dicht is.”

 8. Curacao revisited

  ” Geloof in je eigen kracht”
  de meeste vrouwelijke ” toppers” op Curacao geloven iets te veel in hun eigen kracht, dat is meteen dan ook het probleem

  ” Zorg ook altijd dat je een plan B hebt”
  dat is op Curacao prima geregeld: onze vrouwelijke “toppers” hebben altijd een plan B(yside) achter de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *