Telegraaf | Trustkantoren checken sanctielijsten niet

Nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) wijst uit dat kantoren ongebruikelijke transacties niet altijd meteen of soms zelfs helemaal niet melden. | Illustratie Studio NRC

AMSTERDAM – Criminelen en terroristen die op internationale sanctielijsten staan kunnen in veel gevallen gewoon zakendoen met Nederlandse trustkantoren.

Een ruime meerderheid van de trustkantoren heeft de Nederlandse sanctielijst ‘niet altijd scherp op het netvlies staan’, zo meldt De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag. Sommige trustkantoren blijken zelfs helemaal geen weet te hebben van de lijst met landen en personen waartegen internationale sancties zijn uitgevaardigd vanwege schending of bedreiging van de internationale vrede en veiligheid.

Hierdoor komt het voor dat trustkantoren niet controleren of de Nederlandse lijst is opgenomen in hun systemen om klanten te screenen. „Daardoor veronderstellen ten onrechte te voldoen aan de wet”, stelt toezichthouder DNB.

Terrorisme

In de praktijk is het zodoende mogelijk dat criminelen of terroristen Nederlandse trustkantoren gebruiken om hun activiteiten te financieren. De grootste vrees bij veiligheidsdiensten is de mogelijkheid om geld uit het kalifaat van terreurorganisatie IS naar strijders in Europa te versturen voor aanslagen. De Nederlandse sanctielijst wordt frequent aangevuld met personen die vertrokken zijn naar conflictgebieden, of die juist zijn teruggekeerd.

Dat trustkantoren eveneens niet direct melding maken van ongebruikelijke transacties moet opsporingsdiensten dan ook zorgen baren. DNB is namelijk ook opgevallen dat trustkantoren in de praktijk een transactie niet snel als ongebruikelijk bestempelen. Er wordt pas melding gedaan als eigen diepgaand onderzoek is afgerond. Door niet te voldoen aan de meldplicht kunnen trustkantoren zich schuldig maken aan een economisch delict, waarschuwt DNB.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *