Telegraaf | Torenhoge salarissen op Curaçao vallen verkeerd

Half miljoen voor directeur SVB en telecombedrijf UTS | Alexander Bakker

Curaçao is in de ban van een salarisrel. Sommige directeuren van overheidsbedrijven verdienen salarissen van ruim een half miljoen euro per jaar Ⓒ 123RF

Den Haag – Curaçao is in de ban van een rel rond torenhoge salarissen voor de top van enkele overheidsbedrijven. SP-Kamerlid Ronald van Raak eist opheldering van staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties).

De royale beloningen van onder anderen de baas van de Sociale Verzekeringsbank en telecombedrijf UTS zijn onlangs uitgelekt en circuleren op sociale media. De bedragen lopen soms wel op tot ruim een half miljoen euro per jaar. Ver boven het salaris van de minister-president.

De regering van Curaçao is niet blij met het uitlekken van de ’privacygevoelige informatie’ en heeft aangifte gedaan. SP-Kamerlid Van Raak heeft daar weinig begrip voor:

„Het is heel gewoon dat dit soort salarissen openbaar zijn.”

De parlementariër stelt dat er op het eiland grote verontwaardiging is ontstaan. Nederland heeft eerder dit jaar zwaar ingegrepen vanwege de aanhoudende begrotingsproblemen in het land.

„Curaçao is bijna failliet en moet fors bezuinigen. Dat gaan inwoners heel erg merken”, zegt Van Raak. „Dat er dan mensen zijn met zulke salarissen, valt niet goed. Het was natuurlijk niet voor niets geheim.”

Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) moet van de oppositiepartij tekst en uitleg geven over de salarissen en aandringen op een balkenendenorm zoals in Nederland. In het Antilliaans Dagblad geeft de regering van Curaçao aan na te denken over een plafond waarbij topfunctionarissen niet meer mogen verdienen dan de minister-president.

Bron: Telegraaf

Naschrift KKC

Paul de Geus (UTS en CETX/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)
Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)

UTS overheids-nv directeur Paul de Geus werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld het meest vorstelijk beloond met nafls 1.144.247 gulden per jaar. Dat is bijna 100.000 gulden bruto per maand: “geen commentaar” | Extra

SVB overheids-nv directeur Philip Martis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld eveneens vorstelijk beloond met nafls 1.125.666 gulden per jaar. Dat is iets minder dan 100.000 gulden bruto per maand: publiekmaking “ongehoord” | Foto Extra

BPT overheidsdirecteur Franklin Sluis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 747.306 per jaar. Dat is iets meer dan 60.000 gulden bruto per maand: “vastgesteld salaris, niet onderhandeld”

Curoil overheidsdirecteur Yamil Lasten werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 827.704 per jaar. Dat is iets minder dan 70.000 gulden bruto per maand: “ik ga niet in op persoonlijke details”

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes

 

salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje

salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes

salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) Franklin Sluis (BTP) Philip Martis (SVB) en Yamil Lasten (Curoil) | b… by Black Lion on Scribd

5 Reacties op “Telegraaf | Torenhoge salarissen op Curaçao vallen verkeerd

 1. Bezorgde burger

  Nederland, grijp in godsnaam in! Neem het bestuur over en stuur deze criminelen naar huis!

 2. Ja, die salarissen vallen zeker verkeerd. We verwachten hier nu ‘n invasie uit Nederland, Curacao land van melk en honing.

 3. En dan is alleen maar het topje van de ijsberg. Zullen daar wel meer mislukkelingen rondlopen met een dik salaris.

 4. Curacao revisited

  toch fijn om te zien dat YDK gewoon de top kunnen halen ondanks alle vooroordelen en discriminatie, nietwaar Drechi?

 5. PanchoVilla

  Verzoeken van verzekeraars van de SVB Curaçao om ziektekostenvergoedingen zijn in de laatste jaren afgewezen, omdat de salaris van de directeur betaald moest worden. De verzekerde werd afgewimpeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *