26 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

TELEGRAAF: ‘Te weinig aandacht voor problemen Venezuela’

HomeMediaAlgemeen nieuwsTELEGRAAF: 'Te weinig aandacht voor problemen Venezuela'

17022014-venezuela-5

MONTEVIDEO – De tegenstanders van de regering in Venezuela voelen zich in de steek gelaten door de internationale gemeenschap in hun protesten van de laatste dagen. Er is geen aandacht voor het land, zeggen Nederlanders in Venezuela en Venezolanen in Nederland.

Advertentie

Een vrouw houdt een bord omhoog waar in het Spaans op staat geschreven: “Geen doden meer”. Betogers protesteren tegen toegenomen criminaliteit, een tekort aan goederen en de gestegen inflatie van ruim 50 procent.

Al maanden is het onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. Maar sinds 12 februari, toen betogers de straat opgingen om de vrijlating van enkele gevangen medestudenten te eisen, zijn steeds meer mensen gaan protesteren en is het geweld toegenomen. Zes mensen vonden de dood in de botsingen tussen demonstranten en politie en leger.

‘Chaos’

Europeanen idealiseren onze overleden ex-president Chávez te veel”, vindt Tomás Chang, Venezolaans student aan het Institute for Social Studies in Den Haag. „Hij werd gezien als weldoener voor de armen, maar door wanbeleid is het nu een economische chaos en daarom gaan de mensen de straat op.”

Het is niet meer veilig, zegt hij.

Mijn oom zat drie jaar in de gevangenis zonder vorm van proces, omdat hij zogenaamd fraude had gepleegd met zijn bedrijf. Ik had zelf een baan als jurist met een heel laag salaris en zonder groeimogelijkheden. Daarom ben ik naar het buitenland gegaan.”

Steeds meer oppositiegezinde media zijn verdwenen, dus de regering bepaalt wat voor informatie de bevolking krijgt, aldus Chang.

‘Groot risico’

Nederlander Peter en zijn Venezolaanse vrouw Ingrid – hun achternamen willen ze uit veiligheidsoverwegingen niet melden – zijn Venezuela uitgevlucht vanwege de steeds ernstigere criminaliteit. Peter:

Ik durfde de straat niet meer op. Ze zien meteen dat ik een buitenlander ben, en dan loop je gewoon een groot risico. Om beroofd te worden of erger. Ze schieten je zonder pardon neer.”

Peter ging naar een reisbureau en kocht het eerste ticket dat hij kon krijgen. Het werd Montevideo, de hoofdstad van Uruguay. De twee kinderen van Ingrid, 18 en 20 jaar oud, bleven achter in het appartement. Ze hebben geen paspoort en kunnen dus het land niet uit. Ingrid:

Mijn zoon werd met een groepje vrienden in een demonstratie beschoten door bendes die worden betaald door de regering. Hij heeft ontzettend geluk gehad. De kogel schampte langs zijn hand.”

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties