33 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Spaanse leger vindt overleden, alleen gelaten bejaarden

HomeMediaTelegraaf | Spaanse leger vindt overleden, alleen gelaten bejaarden

Door Hilde Postma

Een medewerker van een uitvaartcentrum in Madrid maakt zich klaar om aan het werk te gaan Ⓒ EPA

BARCELONA – Grote verslagenheid in Spanje, waar het einde van de golf slachtoffers door het Covid-19 virus nog niet in zicht lijkt. De afgelopen 24 uur stierven er 514 mensen.

Daarnaast zijn er 6584 nieuwe geregistreerde besmettingen: de hoogste aantallen sinds het uitbreken van de epidemie. Alarmerend is dat 5.400 medewerkers van ziekenhuizen en gezondheidscentra inmiddels besmet zijn: bijna 14 procent van het totale aantal.

Daarnaast zijn er de dramatische verhalen die naar buiten komen. Zoals die van het leger, dat tijdens desinfectie-operaties in Madrileense verzorgingstehuizen mensen op kamers vond, die aan hun lot waren overgelaten. Sommigen waren in leven, anderen al gestorven. Dat zegt de Spaanse minister van Defensie, Margarita Robles.

„Het leger heeft bij een aantal bezoeken compleet verlaten mensen aangetroffen. Sommigen van hen lagen dood in bed”, zei ze in een tv-interview. Ze zei ook dat de regering een onderzoek opent en dat er „streng zal worden opgetreden als het gaat om de manier waarop ouderen worden behandeld in verzorgingstehuizen.”

Te druk om alle doden op te halen

Maar medewerkers van verzorgingshuizen geven in Spaanse media aan dat ze „200 procent geven” in hun poging ouderen tot het laatste moment te verzorgen. „Daarbij worden we nu ook nog gecriminaliseerd”, zegt één van hen bitter. Vaak moet het verzorgingspersoneel zonder beschermende kledij werken, zodat ze groot risico lopen zelf besmet te worden. En hebben uitvaartbedrijven het te druk om op tijd alle doden op te halen.

Normaal worden lichamen van overledenen gekoeld bewaard in de verzorgingshuizen, totdat uitvaartcentra hen op komen halen. Maar de veertien crematoria en begraafplaatsen in Madrid kunnen hun werk momenteel niet meer aan.

Vooral omdat er onvoldoende beschermend materiaal aanwezig is voor de medewerkers van de uitvaartcentra. Daarnaast is er een capaciteitsprobleem: door de epidemie sterven er dagelijks 150 mensen meer in Madrid. Burgemeester José Luis Martínez-Almeida van Madrid heeft er bij de regering op aangedrongen maatregelen te treffen.

Lichamen naar ijsbaan

Ondertussen heeft het ‘Palacio del Hielo’ (het IJspaleis, een ijsbaan in de Spaanse hoofdstad) daarom aangeboden zijn installaties tijdelijk in te zetten om de lichamen van overledenen te koelen – totdat de uitvaartcentra hun werk weer kunnen hervatten. De eerste lichamen zijn er al aangekomen.

De Spaanse politie zegt ondertussen dat er ‘verschillende gevallen’ zijn van besmette patiënten die uit Madrileense ziekenhuizen vertrekken, zonder toestemming van artsen. „Het is enorm veel werk om deze mensen te lokaliseren, en te achterhalen met welke taxi ze zijn vertrokken”, zegt de nummer twee van de Spaanse politie, José Angel González. Volgens hem gebeurt het „meer vanuit paniek vanwege de situatie in de ziekenhuizen, dan uit een gebrek aan solidariteit”.

In één keer op de hoogte zijn van het belangrijkste coronanieuws? Vandaag in de podcast: de ontwikkeling van coronamedicijnen, scholieren balen van schrappen eindexamens, en nog veel meer. Luister de podcast hier, hieronder of via je favoriete podcast app.

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Hier zit ik wel mee, ik volg de situatie in Barcelona elke dag en ligt echt wakker van. Soms wil je mensen helpen en het lijkt alsof je ze van de regen in de drup hebt geholpen.

    Heb 2 weken geleden nog net voor het sluiten van de grens in Spanje een ticket voor een moeder met haar zoon uit Colombia betaald. Nu zitten ze daar in Barcelona alleen met een reis verzekering. Gelukkig worden ze wel door andere Colombianen daar opgevangen maar het blijft wel spannen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties