28 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 04:23

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Rutte over Antillen: ’Niet alleen portemonnee open’

Rutte over Antillen: ’Niet alleen portemonnee open’

DEN HAAG – Nederland blijft bij de eis dat Curaçao, Aruba en Sint-Maarten economische hervormingen moeten doorvoeren in ruil voor financiële coronahulp. Dat zei premier Mark Rutte maandag in een reactie op de open brief van enkele bekende Nederlanders, waarin de minister-president werd opgeroepen een ’warm hart’ te tonen.

Het Nederlands kabinet wil echter dat de eilanden eindelijk politieke besluiten nemen over pensioenstelsels en arbeidsmarkt. Rutte: „Ik zie niet in waarom we die voorwaarden niet kunnen stellen. We hoeven toch niet alleen de portemonnee open te zetten? Het is niet raar om van landen te vragen wat al zo lang moet gebeuren.”

Komediant

De brief werd opgesteld door onder meer komediant Jandino Aspiraat, werkgeversvoorzitter Hans de Boer en oud-bankdirecteur Nout Wellink. Volgens hen zou de premier de beslissing over een nieuw hulppakket moeten nemen ’met compassie en een warm hart’. Want in hun ogen kampen de Caribische eilanden buiten hun schuld met meerdere problemen tegelijk: orkanen, het ineenstorten van Venezuela en nu de coronacrisis.

Bekijk ook: Prominenten doen oproep aan Rutte over Antillen

- Advertentie -

Bovendien, zo redeneren, de briefschrijvers: de partijen die bijvoorbeeld nu aan de macht zijn op Curaçao doen hun best en zijn het Koninkrijk goed gezind. Als Nederland een te kille houding aanneemt, zou dat populistische partijen de wind in de zeilen kunnen geven. De Boer: „Dan is het medicijn van Nederland erger gebleken dan de kwaal.”

Te streng

Premier Rutte vindt echter niet dat Nederland te streng is. „We willen solidair zijn. We vragen nu niet of de eilanden ten koste van de bevolking zware bezuinigingen doorvoeren.” Komende vrijdag praat de Rijksministerraad over nieuwe steun.

Tussen 2010 en 2012 werd Curaçao geregeerd door de populistische en later voor corruptie veroordeelde Gerrit Schotte. De verhouding tussen zijn regering en Nederland was moeizaam. Eind oktober 2012 won Helmin Wiels, die inspeelde op anti-Nederlandse sentimenten, de verkiezingen. Hij werd in mei 2013 vermoord.

Bron: Telegraaf

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. In Nederland zijn ze erg gevoelig voor de woorden Slavernij, Kolonialisme en racisme. gewoon Sylvana Simons en Arie Boomsma op afsturen en Nederland zal euros sturen

 2. Django,

  Er zijn helaas geen hervormingen, de Staten hebben er een tijdelijke bezuiniging van gemaakt. Oftewel ze blijven zich verzetten tegen het structureel inleveren van salaris.

  Wat dat betreft heb ik wat respect voor Dos Santos. Hij was de enige die er 50 % van wilde maken en dat was ook een betere optie geweest.
  Staat hem natuurlijk vrij om alsnog 25 % extra in te leveren of af te staan, maar vrees dat dat niet gaat gebeuren.
  Wel typerend dat Royer als enige tegen stemde, maar…………waar waren de afwezige Statenleden ?

 3. Nederland stelt vertrouwen te hebben in de premier. Dat vertrouwen van Rutte en de RMR gaat vooruit op de noodzakelijke hervormingen. Het geld van de Nederlandse belastingbetaler moet ook verantwoord worden middels werkelijke stappen in die hervormingen. Dat doet de regering van Curaçao nu ook. Nu is het zaak dat het geld terecht komt bij de mensen op Curaçao. Dat kan niet verder wachten. Het gaat er dus om dat de RMR doet wat zij zegt en ook betrouwbaar is, zoals premier E. Ruggenaath doet wat hij zegt en daarin betrouwbaar blijkt.

 4. Klopt,begin met een OPleiding (strafkamp) voor onze zgn leiders..Als maar niet corrupte mannetjes als Kunneman hierbij betrokken zijn.

 5. Dat Paul Rosenmöller zich voor dit karretje laat spannen vind ik merkwaardig.
  Hij was nota bene voorzitter van de eerste kamer commissie in 2011 om corruptie te onderzoeken.
  Tot doodsbedreigingen toe.
  Hij moet toch beter weten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s

Chris Koenis Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg...

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....
- Advertentie -