26 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 07:19

ParadiseFM | Horeca hoopt op versoepeling

Werknemers in de horeca hopen dat er na meer dan drie weken lockdown binnenkort sprake kan zijn van enige versoepeling van de coronamaatregelen. Dat meldt de Extra vandaag....

PB | Koning Willem-Alexander spreekt over coronabesmettingen en vaccinatieprogramma op Curaçao

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagavond 14 april online gesproken met gouverneur George-Wout van Curaçao, met het hoofd van de afdeling epidemiologie en onderzoek van het departement...

PBC | Qatar Airways via JetBlue naar Curaçao

Persbureau Curacao NEW YORK – Vanaf 19 april aanstaande gaat de Amerikaanse prijsvechter JetBlue tickets verkopen voor vluchten van Qatar Airways van negen Amerikaanse luchthavens naar Doha in...

PBC | Politie Curaçao op zoek naar vermiste Suzette

Persbureau Curacao De politie van Curaçao is opzoek naar de 16-jarige Susette Perez Martines. Ze is hier geboren en liep zaterdag 30 januari, ruim twee maanden geleden, weg. Zij...

PBC | Vier patiënten bezweken aan Covid19 in het ziekenhuis

Persbureau Curacao Vier patiënten zijn sinds gistermiddag bezweken in het CMC aan de gevolgen van corona. Het totaal aantal slachtoffers op Curaçao, sinds het begin van de corona-uitbraak...

DH | US citizens being evacuated from St. Vincent to St. Maarten via cruise

PHILIPSBURG--The United States (US) Embassy is coordinating with Royal Caribbean Cruises for a maritime evacuation of US citizens from St. Vincent to Dutch St. Maarten on Friday,...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaTelegraaf | Rechtbank: avondklok moet per direct worden opgeheven

Telegraaf | Rechtbank: avondklok moet per direct worden opgeheven

’Geen uitstel opheffen avondklok door hoger beroep’

avondklok

DEN HAAG – De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door protestgroep Viruswaarheid.

De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met Tweede en Eerste Kamer. Maar volgens de rechtbank was de avondklok geen noodsituatie „zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak.”

Het instellen van beroep tegen het vonnis van de rechtbank Den Haag over het opheffen van de avondklok heeft geen opschortende werking. De avondklok moet van de rechter dus per direct worden opgeheven. Dat zegt een woordvoerder van de Haagse rechtbank.

Voor het invoeren van de avondklok is gebruik gemaakt van een bijzondere wet, de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). De wet biedt het kabinet de mogelijkheid om bij spoedeisende en buitengewone omstandigheden een avondklok in te stellen, zonder dat daarvoor eerst een wetgevingstraject – waarbij de Eerste en Tweede Kamer vooraf worden betrokken – moet worden doorlopen.

Geen bijzondere spoedeisendheid

De rechter heeft geoordeeld dat bij het invoeren van de avondklok geen sprake was van de bijzondere spoedeisendheid die nodig is om gebruik te kunnen maken van de Wbbbg. De inzet van de wet om de avondklok in te stellen is volgens de rechters daarom onterecht.

Volgens de voorzieningenrechter in Den Haag maakt de avondklok „een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer.” Bovendien beperkt de regel „onder meer het recht op vrijheid van vergadering en betoging.”

Het is nog niet bekend wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor de boetes die zijn opgelegd voor overtreding van de avondklok. Het kabinet beraadt zich nog op een reactie, laat een woordvoerster van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) weten. Momenteel zitten de meest betrokken minister bij elkaar op het ministerie van Algemene Zaken.

Veiligheidsberaad overvallen door avondklokuitspraak

De uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat de avondklok opgeheven moet worden, is voor het Veiligheidsberaad „een onverwachte ontwikkeling.” Het beraad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio kan pas meer zeggen over wat de uitspraak praktisch betekent als het kabinet er inhoudelijk op heeft gereageerd. Dat laat een woordvoerster van beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, dinsdag weten. De 25 veiligheidsregio’s zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de kabinetsbeslissingen rondom het coronabeleid.

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Het valt op dat net zoals hier in Nederland de overheid de media kan controleren. Tijdens het spoed appel was alleen journalisten van NOS in de rechtszaal toegelaten.

  Even later tijdens de reportage begon NOS met de opmerking, Jurist Jeroen Pols een veroordeelde jurist, toen ze het over de advocaat van Viruswaarheid hadden. Foei NOS jullie lijken wel TeleCuracao en Direct TV.

 2. Als je Corona positief wil testen dan is dat het beste zo rond de 3 dagen na infectie.
  Na 14 dagen is het meestal weer weg.

  Die avond klok.
  Is er nu hoelang.
  En zien we daar een enorm effect van ?

  Wat is eigenlijk de wetenschppelijk aangetoonde oorzaak van besmetting:
  De oorzaak van besmetting is hoeveel virus er is in de omgeving.
  Viral load.
  Dus of je een masker draagt of niet ben je doker, in een omgeving die heel veel corona virus heeft en ben je gevoelig. ja. dat is een probleem.

  70 procent van de besmettingen vind thuis plaats.
  Tot 20% in het ziekenhuis.
  En de rest op werk.
  In een vliegtuig niet.

  Dus wat is dan het percentage dat een infectie oploopt buiten op straat.
  ??

  Half Nederland is gaan schaatsen.
  Nou waar is de piek in positieve testen.
  3 dagen ernaa.. ik zie ze niet.

  Britse variant.
  Eh in 2012 was er een nl variant.
  Er zijn intussen meer dan 100 varianten of veel meer aangetoond.
  Of ze bemettelijker zijn. is dikkeduim werk. kom terug over 3 jaar.
  Paniek verhaal.

  Lockdown is de laatste poging tot politieke angst.
  Waarom willen ze lockdown. Om de bevolkinmg te beschermen.
  Welnee.
  Om te verbergen wat ze echt weten.
  Dat het alleen maar angst is.

  En een pfifer vaccin wat aan de gezonde proef personen zegt.
  Je mag je niet voortplanten. pag 132
  https://pfe-pfizercom-d8-prod.s3.amazonaws.com/2020-11/C4591001_Clinical_Protocol_Nov2020.pdfpagina 132
  En beter niet voor ouderen in de risco groep.
  Zegt genoeg.

  Op Curacao 22 doden.. aan wat.
  Deaths220.013Procent van de bevolking
  Infected 1%46.520.47doden % van infected
  Vallen met je rollator is gevaarlijker.

  Waarom publiceren ze geen leeftijden en onderliggende ziekte oorzaken.

  Jongeren krijgen geen heftige “Corona” verschijnselen.
  En zelfs ouderen gaan niet massal dood aan Corona.
  Het is maar een heel klein percentage.

  Thuis opsluiten is erger dan niet.
  We maken meer kapot dan we redden.
  Het is angst planten. Politiek gemaakte angst.
  Meer niet.

  Durf te leven.

 3. Er komt een spoed hoger beroep a.s. vrijdag en op grond daarvan heeft de rechter besloten dat het opheffen van het de avondklok wordt opgeschort in afwachting van de uitkomst van het hoger beroep.

  Intussen is de regering bezig met aanvullende wetgeving die in een paar dagen door de 2de en 1ste kamer zal worden afgehandeld. Dit betekent, dat los van wat er vrijdag uit het hoger beroep komt, er dan een solide wettelijke basis is voor alle Corona maatregelen inclusief de avondklok.

  Opmerking:
  Alle Corona maatregelen (inclusief avondklok) op Curacao hebben er toe geleid dat de Covid cijfers zeer laag zijn. Het is onder controle.

 4. „Een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer.”

  En een verbod op reizen of alleen 1 persoon te mogen ontmoeten in je eigen huis? Biertje drinken in 1 cafe?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties