27 C
Willemstad
• maandag 2 augustus 2021 05:38

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Premier Curaçao wil banden aanhalen

door Edwin Timmer

PAR-lijsttrekker Eugene Rhuggenaath: Scholing en veiligheid samen doen © ANP

Nederland en Curaçao moeten weer dikke vrienden worden. De beoogde nieuwe premier Eugène Rhuggenaath wil de banden aanhalen na een tijd waarin politici met anti-Nederlandse gevoelens op het Caribische eiland het hardste schreeuwden.

„Als we die kans nu niet grijpen, wanneer dan wel?”, zegt hij in gesprek met deze krant.

- Advertentie -

Rhuggenaath leidde de liberale partij PAR vrijdag naar een duidelijke verkiezingsoverwinning. De voor corruptie veroordeelde Gerrit Schotte, die met zijn MFK onafhankelijkheid predikte, eindigde slechts als derde. „De bevolking heeft voor rust gekozen. En degelijkheid in bestuur. Kiezers waren alle discussies zat. Men wil gewoon een overheid die dient en functioneert”, zegt de PAR-leider.

Nadat Curaçao in 2010 autonoom werd binnen het Nederlandse Koninkrijk belandde het eiland door toedoen van premier Schotte in een politieke achtbaan. Overheidsfinanciën werden geplunderd en bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet. Zes weken terug trachtte Schotte de verkiezingen nog te frustreren. Dat was „in feite een staatsgreep”, erkende minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) gisteren in WNL op Zondag.

Rhuggenaath: „Het wordt tijd om in een nieuwe relatie met Nederland te investeren.” In zijn ogen is dat na de ontmanteling in 2010 van de Nederlandse Antillen nooit gebeurd. „Nu hebben we een directe relatie, maar Curaçao is er nooit aan toe gekomen om die nieuwe samenwerking uit te diepen.” Handel en commercie bieden kansen. „Maar we moeten ook kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen in zorg en onderwijs.”

Juist schooluitval is één van de oorzaken van de welig tierende criminaliteit op het eiland. Curaçao als doorvoerland van Zuid-Amerikaanse drugs en het instorten van buurland Venezuela verergeren dat nog. Rhuggenaath: „In alle wijken hoor je dat veiligheid een grote zorg is. We moeten zien of we samen de intelligence (informatieverzameling over criminele activiteiten) kunnen verbeteren.”

- Advertisement -

Ook de verdeeldheid hoopt de 47-jarige politicus, die in Miami en Rotterdam studeerde, te overbruggen. „Het gaat erom dat we ons verenigen. Doelen als scholing en veiligheid zijn niet voorbehouden aan één partij. Dat moeten we samen doen. Ik geloof in dienend leiderschap.” Tegelijkertijd proeft hij na alle tumult bij veel kiezers weinig vertrouwen in de politiek. „Misschien zijn er lessen te leren uit andere plekken in het Koninkrijk.”

Waarschijnlijk vormt de PAR samen met de MAN van Hensley Koeiman een kabinet.

Bron: Telegraaf

- Advertisement -

Artikel delen

26 reacties

 1. Goede relatie met Nederland? It is all whishfull thinking. Schotte en consorten hebben nog te veel macht en geld en kunnen nog heel veel schade aanrichten. Een meerderheid van 11 en in het beste geval 12 zetels is klein.
  Bovendien is Nederland mn Curacao helemaal spuugzat. Als ze de kans krijgen krijgt Curacao de onafhankelijkheid kado. We wachten geduldig af hoe het gaat!

 2. Sander | 1 mei 2017 om 20:04 | Beantwoorden
  Nederland moet nooit meer geld overmaken naar Curacao.

  Even daarvoor:
  Sander | 1 mei 2017 om 17:02 | Beantwoorden
  zou heel mooi zijn…

  als reactie op “…Het zou verstandig zijn als Nederland met alle rechterlijke macht en (financiële) middelen Curacao”…”

  @Sander: wat wil je nu, wel of geen geld naar Curacao?

 3. Nederland moet nooit meer geld overmaken naar Curacao.
  zeker zolang de corruptici er misbruik van maken.
  Alleen wezenlijke hulp moeten ze bieden.
  dus mensen sturen die hier de zaken heel voorzichtig in goede richting weten te buigen
  ik zeg heel voorzichtig, want de lange tenen hier zijn echt heel lang.
  en eigenlijk willen we niet veranderen.
  allen het geld uit NL. is welkom.
  wanneer gaan ze hier inzien dat er wel degelijk zaken verandert moeten worden en dat er meer controle moet zijn ook op de managers en politici?

 4. @ Hans een 10+ en laat Plasje nu maar gewoon aan lullen, omdat hij weet dat hij niet meer kan mee zeulen met dat schorum wat de verkiezingen hebben verloren, die hoot je verloppig ff niet meer” De Raaf en zijn maffia club van 12 zijn ff aan het huilie huilie doen, dus denk Plasje laat ik toch maar L…..ubtcazwrbyby;uo’yvbh;ves doen. over tot de order van de dag.

 5. Waarschijnlijk nooit strontvlieg en Troll vazal van Gerrit de Raaf. Je bent zeker vergeten dat in 2009 / 2.5 miljard Eurotjes 50.000.000,00 miljoen guldens zijn overgemaakt voor schuldensaniring aan de Antillen, waar alleen al voor curacrim ( lees Gerrit de Raaf) +/_ 280 miljoen in de staats kas als schoon startkappitaal zat, dat geld was na 10-10-10 binnen twee maanden verdwenen in de zakken van Gerrit en zijn maffia club. nou jullie weer.

 6. Maar er was in die tijd geen Gerrit de Raaf met zijn maffia vriend Corallo in de politiek actief, het is nu 2017, C.I en Brain S en Peter P.

 7. Hiermee ben ik het wel mee eens met CI. Pourier heeft gedaan wat geen enkele politici aandurfte op Curacao en NL had hem beloofd te helpen maar liet hem in in zijn hempie staan! En rarara daarna won Godett de verkiezingen..
  Als Nederland wil helpen dan moeten zij dat ook daadwerkelijk doen!

 8. @Curaçao Independiente hebben jullie van MFK en KdNT wel met werk en of opleiding geholpen?

  Nee hoor ze zijn nu degenen die nu hun stemmen aan jullie verkopen en elkaar vermoorden.

  Op stembureau SDKK hebben MFK en KdNT 99% van de stemmen gekregen.

 9. Het klint heel mooi, die goede vrienden zijn met Nederland. Ik vraag me af of Rhuggenaath vergeten is hoe in moeilijke tijden voor Curaçao-Nederlandse Antillen, waar ook criminilateit, werkloosheid, dropouts cijers en overheidsfinancien slecht waren, wat voor uitgesteken hand Miguel Pourier kreeg vanuit Nederland met zijn vooringenomen herstelprogramma? Nee het was geen hand maar een dolk in zijn rug, dat is wat hij kreeg. Met zulke vrienden heb je geen vijand nodig. Het is tijd om de naiviteit jegens politiek Nederland kwijt te raken, anders gaat het niks worden!

 10. wiens schuld was dat?
  nos mes por…?
  maak gebruik van de mogelijkheden die europa te bieden heeft…
  het wij en zij kamp moet afgelopen zijn we moeten als wij leren functioneren.

 11. “Nederland en Curaçao moeten weer dikke vrienden worden.”

  Wanneer was het ook weer dat Nederland en Curaçao ‘dikke vrienden’ waren? 😆 😆 😆

 12. Genoeg capabele mensen? Laat me niet lachen!

  In de Staten zitten de strafbladen Schotte, Thode, Constantia en Braam.

  We hebben ministers gehad, toevallig allemaal MFK, die de MAVO nog niet konden afmaken. En in een verder verleden Anthony Godett die naast corrupt nog te dom was om zijn eigen naam te kunnen schrijven.

  Richard Salas, Ben Komproe – andere mafia figuren die in de Staten hebben gezeten. En de louche Charles Cooper zit er – we hebben niets geleerd – nu weer!

  Genoeg capabele mensen? Hoe kun je dat met een stalen gezicht zeggen in een land waar Pik Pisas, de lolo van Soto, premier kan worden!!!!

 13. Eric: Een Nederlander die er wel geboren en getogen is, en….. een Curaçaoënaar heeft ook een Nederlands paspoort. We sluiten dus niet uit.

 14. Als ik de naam zie en ik begin te lezen, denk ik leuk een Nederlander die het goed met ons voor heeft. Maar dan eindigt het verhaal met “Ik doe mee!” Hoezo vraag ik me af. Wij hebben hier genoeg capabele mensen.
  Meestal als een YDK werk heeft dan hebben werkeloze familieleden ook te eten.

 15. Het zou verstandig zijn als Nederland met alle rechterlijke macht en (financiële) middelen Curacao ondersteunt bij de bestrijding van de criminaliteit op het eiland. Dat is reactief. Ter voorkoming van die criminaliteit is het van belang dat op het eiland diep geïnvesteerd wordt (door Nederland/Europa) in de verbetering van het onderwijs (met name het openbaar onderwijs) en het verbeteren van het investeringsklimaat vanwaaruit baanperspectieven worden gecreëerd voor de jongeren. Dat is proactief. De Haagse Zorg wordt dan omgezet naar Haagse Trots. Met Europese subsidies kan veel bereikt worden om leerkrachten goed toe te rusten voor hun zware taak op Curacao. Ik doe mee!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw patiënt overleden aan Covid op Curaçao

Persbureau Curacao Er is opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het gaat om een oudere vrouw die niet op de Intensive Care lag. De laatste keer dat een coronapatiënt overleed...

PBC | Actueel reisadvies Curaçao

Persbureau Curacao De kleurcode voor Curaçao is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Curaçao inreizen. Je moet je testbewijs...

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...
- Advertentie -