Telegraaf | Ontslagen FBI-directeur doet boekje open

Herman Stam

James Comey voor hoorzitting naar Congres

WASHINGTON – Het Witte Huis laat weten dat Donald Trump vandaag een heleboel andere dingen te doen heeft. Maar de president zit ongetwijfeld aan de buis gekluisterd als de door hem ontslagen FBI-directeur James Comey in het Congres verschijnt voor zijn hoorzitting.

Gisteravond werd het openingsstatement van Comey al openbaar. Daaruit blijkt dat Trump loyaliteit van de FBI-baas eiste waarna een ongemakkelijke stilte zou zijn gevallen. Comey wilde vervolgens niet meer alleen met de president in een ruimte zijn.

Het is nu de vraag of Comey, door Trump weggezet als mafketel en ijdeltuit, vandaag meer te onthullen heeft over zijn gesprekken met de president die hij zo gedetailleerd vastlegde in The Comey Memos. De Congresleden willen vaststellen of Trump heeft geprobeerd het Rusland-onderzoek van de FBI te dwarsbomen. Bijvoorbeeld door Comey op te dragen zijn veiligheidsadviseur Michael Flynn met rust te laten die door Trump in de onderonsjes een ’goede kerel’ zou zijn genoemd.

Comey schrijft in zijn openingsverklaring dat Trump hem meldde niks met Rusland te maken te hebben. Comey zou op zijn beurt hebben gezegd dat de president persoonlijk geen onderdeel uitmaakte van het FBI-onderzoek naar de Russische inmenging in de verkiezingen. Iets wat Trump eerder al beweerde.

In Washington wordt de spanning intussen flink opgepompt. Cafés bieden de mogelijkheid om het spektakel in de ochtend live te bekijken. Voor de gelegenheid schenken ze wodka en serveren ze FBI-sandwiches. Trump-tegenstanders hopen dat de hoorzitting de opmaat is van een Watergate-achtig schandaal. Trump-aanhangers halen hun schouders op en zeggen dat er geen enkel bewijs is.

Volg het liveblog over Comey

Bron: Telegraaf

Een Reactie op “Telegraaf | Ontslagen FBI-directeur doet boekje open

 1. Comey in het kort:

  1) Trump zelf was niet in het russisch onderzoek
  2) NY Time en Washington Post hebben ‘fake news’ verspreid
  3) Trump deed niet aan “obstruction of justice”
  4) Dat hij zelf (via een vriend) betrouwbare informatie lekte naar de media
  5) Dat Trump gemene dingen over Comey vertelde, waarvan Comey vind dat het leugens zijn. Huilie huilie

  Next case ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *